PLA ESTRATÈGIC DEL SECTOR PRIMARI

La identificació del producte local i el relleu generacional, els reptes de Vilanova per preservar el primer sector

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 14-12-2021

Presentació del Pla Estratègic del Sector Primari. Eix

Presentació del Pla Estratègic del Sector Primari. Eix

El relleu generacional i la identificació del producte local són els reptes més urgents als quals ha de fer front Vilanova i la Geltrú per preservar el primer sector. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha presentat el Pla Estratègic del Sector Primari, un document que ha de ser el full de ruta de la ciutat per posar en valor un sector que ocupa directament prop d'un centenar de famílies. El document s'ha presentat el dijous 9 de desembre al Pòsit de Pescadors als agents implicats, que han conegut de primera mà les accions que vol impulsar la ciutat per garantir el futur del sector.

A la presentació de la diagnosi i el full de ruta del Sector Primari, a càrrec del regidor Jaume Carnicer i l’alcaldessa Olga Arnau, va assistir el director dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Pena, que va felicitar l'Ajuntament per la iniciativa i va constatar l'absoluta coincidència amb el pla estratègic de l'alimentació de Catalunya, que pretén el mateix: “que tinguem un sistema agroalimentari just, sostenible, un sistema alimentari de país"". La presentació del pla va comptar també amb la participació de dos dels investigadors que l’han dut a terme, els quals van explicar les dades més destacades del mateix.

Aportacions del Pla al sector primari local

El Pla Estratègic proposa accions per facilitar el relleu generacional, promoure la identificació dels productes locals, promocionar el receptari gastronòmic vilanoví i minimitzar els efectes del canvi climàtic, entre altres aspectes clau per salvar l'agricultura, la ramaderia, la pesca i l'horticultura locals.

El document ha estat elaborat pel Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-UPC-IRTA: https://www.creda.es). El seu director, José María Gil, destaca que l'estudi recull opinions i aportacions dels protagonistes del sector a través de diversos tallers i una enquesta. David Fernández, un dels autors de l'estudi, ha destacat algunes fortaleses del primer sector de Vilanova i la Geltrú: “potser altres poblacions no tenen tant marca com aquí la identitat vilanovina, que és present quan parlem del producte local i és un dels valors que destaquen elaboradors i consumidors"". Fernández assenyala com a febleses del sector el relleu generacional, la rendibilitat de les activitats i la sostenibilitat.

El pla proposa un calendari d'actuacions en quatre eixos: la producció, la comercialització, l'educació, el patrimoni i la governança. En el document hi ha propostes complementàries com ara la preservació dels camins agraris, la millora en la infraestructura del pantà de Foix, reforçar la imatge del mercat de Mar, oferir serveis tecnològics, i fer actuacions que reforcin la conscienciació de la ciutadania en general.

 

Desenvolupament del Pla

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú vol desenvolupar les accions del pla estratègic en el propers anys: ""tenim cinquanta famílies que viuen de la pesca, trenta de l'agricultura i dues explotacions ramaderes. És important protegir el sector primari perquè així protegim el que som, perquè som el que mengem"", va assenyalar l'alcaldessa Olga Arnau durant la presentació del document. En aquest sentit, el regidor de Producció, Primer Sector i Mercats municipals, Jaume Carnicer, va avançar la proposta de crear una taula del sector primari, per reforçar el vincle i treballar conjuntament les problemàtiques detectades: “Des de la regidoria ens hem marcat les pautes que volem: reforçar vincle amb el sector. És una petita llavor que hem plantat ara i esperem que pugui donar fruits"".

Consulta del document complet


Monogràfic patrocinat per la Regidoria Producció Primer sector i Mercats municipals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!