MOU-TE PEL ZERO

Menys plàstics i més aprofitament alimentari

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 06-10-2021

Mercat del centre de Vilanova i la Geltrú. Eix

Mercat del centre de Vilanova i la Geltrú. Eix

Els Mercats Municipals de Vilanova i la Geltrú han iniciat a finals d'abril una campanya de sensibilització a la ciutadania per tal de reduir l'ús d'envasos de plàstic a l'hora d'anar a comprar. Mou-te pel zero és el nom de la campanya encara vigent durant tot aquest any. Es tracta d'una primera acció d'un repte més important: la reducció de residus en aquests equipaments municipals, tant per part de la clientela com per part dels paradistes.

Amb la intenció d'aconseguir una millora substancial en aquest àmbit, la regidoria de Producció, Primer sector i Mercats municipals de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha encarregat l’elaboració d’un Pla de Millora de la Gestió dels Residus dels Mercats que ha estat enllestit durant el mes d’agost, després d'una àmplia diagnosi del funcionament de les parades i dels hàbits de venedors i compradors. Aquest pla proposa diverses accions per reduir les deixalles i evitar el malbaratament dels aliments. L'eliminació del plàstic i dels envasos d'un sol ús, així com l'aprofitament dels aliments i el reciclatge de tots els residus són els pilars d'aquest projecte que comença a caminar ara.

La diagnosi que s'ha elaborat en els darrers mesos posa sobre la taula la necessitat de millorar la gestió dels residus de fracció orgànica i els envasos, així com la importància de l'eliminació del malbaratament alimentari i alerta que la limitació d’espai físic a l’interior de les parades és una dificultat a l’hora de realitzar la separació en origen.

Ara, el repte dels Mercats municipals es revertir aquesta situació i el primer pas serà posar en marxa una campanya informativa adreçada als paradistes sobre possibles accions. Per exemple, per a la reducció del malbaratament alimentari es buscarà la implicació de les parades amb potencial de comercialitzar fruites i verdures amb aspecte anòmal; es farà formació als paradistes per tal que a l'hora de comprar al majorista o productor local no rebutgin els productes de fruita i verdura amb un aspecte anòmal estèticament i valorin la viabilitat de comercialitzar les verdures i fruites lletges, però aptes per al consum humà. La proposta d'aquest pla és que els paradistes comercialitzin cistelles de fruita ‘lletja’ o altres productes com sucs (dels excedents del mercat) per incentivar un mercat més sostenible i reduir els residus.

Pel que fa a la reducció de residus, les actuacions de millora que es proposen es divideixen en 3 línies estratègiques diferents: la prevenció de residus, la separació en origen i la gestió de residus al Mercat. En aquest sentit, es destaca que cal fer formació i sensibilització adreçada als paradistes i operaris del mercat per a la separació en origen de residus de les diferents fraccions i la incorporació d’un agent o educador ambiental per al control i seguiment de residus a les parades dels Mercats que permeti augmentar la implicació dels paradistes i així afavorir la separació en origen de les fraccions de residus. Per això, es proposa millorar la zona de recollida de residus amb l’objectiu d’optimitzar l’espai, facilitar l’accés i manteniment dels contenidors, millorar la identificació i habilitar altres zones de recollida com per exemple una zona per a la recollida de caixes de fusta i un espai per la reutilització de palets.

El Pla de Residus és un projecte pioner i molt ambiciós que vol posar d'exemple de bones pràctiques als mercats municipals de Vilanova i la Geltrú. I en aquesta línia, l'Ajuntament treballa en la creació d'un Distintiu Verd de Comerç que permeti identificar i posar en valor els comerços compromesos amb els seus residus i respectuosos amb el medi ambient, que permetrà també impulsar noves línies estratègiques en l’àmbit del comerç i del consum.

Tota la comunitat dels mercats municipals, des de la clientela, fins a les persones encarregades de les parades hem de fer un esforç per reduir al màxim els nostres residus. Petites accions compten i la seva suma contribueix a la millora del planeta. Els Mercats municipals volen contribuir així a la lluita contra el canvi climàtic. 

 


Monogràfic patrocinat per la Regidoria Producció Primer sector i Mercats municipals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!