PRODUCTES DE QUALITAT I DE PROXIMITAT

Xai, la carn de confiança més universal

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 21-09-2021

Les carnisseries dels mercats municipals de Vilanova i la Geltrú ens posen a l'abast cada dia un ampli ventall de productes de qualitat i de proximitat que ens permeten seguir una dieta variada i equilibrada i redescobrir diàriament aliments de confiança. Al Mercat del Centre i el Mercat de Mar podem trobar vuit parades dedicades a la venda de carn (Carnisseria Marta, Carnisseria Félix, Carnisseria Pere Ramos, Carnisseria Carme Sans, Carnisseria Germans Gargallo, La selecció d'en Juanjo, Carnisseria Sans, Carnisseria Aurora i Carnisseria Gallego) i quatre d'elles remunten els seus orígens a la pròpia obertura del mercat i gaudeixen de la tercera generació familiar al capdavant del negoci.

El xai és un dels productes que podem redescobrir en aquestes parades, una carn vermella que destaca pel seu alt nivell en proteïnes de bona qualitat i d'un alt valor biològic, ja que aporta els aminoàcids necessaris per al correcte funcionament del nostre organisme. Es tracta d'una de les carns més universals que trobem als mercats municipals i un producte molt lligat a la cuina més tradicional.

La carn de xai es pot trobar durant tot l’any a les carnisseries dels nostres mercats i és un producte que es consumeix vinculat tradicionalment a festivitats o trobades col·lectives, destacant els rostits al forn per Nadal i les costelles a la brasa a les trobades entre amics. Els principals components d’aquesta carn són l’aigua, les proteïnes i els greixos, però el xai també destaca pel seu contingut en vitamines com tiamina, riboflavina, niacina, B6 i B12, i en minerals com el ferro d’alta disponibilitat, el fòsfor i el zinc.

A la cuina, la carn de xai es presta a una àmplia varietat de preparacions depenent de la peça de l’animal que cuinem: cuixa i espatlla per elaborar rostits, la falda, el pit i el coll per elaborar guisats, les mitjanes i costelles per a la graella. En una dieta equilibrada es pot incloure la carn vermella, com és el cas del xai, però es recomana que el seu consum sigui un màxim d'1 o 2 cops a la setmana. I és que es tracta d'un aliment molt versàtil i que admet un ampli ventall de combinacions amb altres aliments de temporada.

I la versatilitat del xai la podem descobrir cada dia a les carnisseries dels mercats municipals de Vilanova i la Geltrú. És el cas de la carnisseria Fèlix, del Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú, una de les parades que ens pot aconsellar i servir aquest aliment per dur-lo a les nostres cuines. La Consol Sans és la responsable d'aquesta emblemàtica carnisseria vilanovina i la seva vida personal i trajectòria professional estan estretament lligades a la història del Mercat del Centre. Sans és la tercera generació que ofereix a diari les millors carns del territori a la seva clientela. El seu avi i el seu pare després, Fèlix Sans, van posar en marxa aquest negoci familiar que ha anat creixent i transformant-se al mateix temps que el mercat municipal. El negoci ha evolucionat amb els canvis d'hàbits de les famílies i s'ha adequat a la demanda de la clientela. Consol Sans ofereix des de la seva parada un ampli ventall de productes, entre els que destaquen les elaboracions pròpies amb carn de xai: des de les broquetes, als rotllos farcits i les hamburgueses personalitzades amb formatges o cebes.

Per a l'ànima de la carnisseria Fèlix, el mercat és un punt de referència per trobar els millors productes i el millor assessorament: “venir al mercat és una experiència global que et permet escollir els millors productes, trobar-te amb altres clients i buscar l'assessorament dels professionals, que sempre atendrem els seus dubtes, preguntes i oferirem els millors consells”, detalla la Consol Sans, que assenyala que el mercat és un punt de trobada i el lloc on trobar els millors aliments de proximitat. 

 


Monogràfic patrocinat per la Regidoria Producció Primer sector i Mercats municipals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!