MOU-TE PEL ZERO

Carmanyoles, productes a granel i carretó de la compra: un retorn als orígens per fer els mercats més sostenibles

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 27-05-2021

Mou-te pel zero. Eix

Mou-te pel zero. Eix

La compra als mercats municipals és una de les accions de consum més sostenible que pot fer la ciutadania: representa una aposta pels productes de proximitat i ofereix l'oportunitat de adquirir-los directament sense intermediaris. I iniciatives com les que s'han posat en marxa a Vilanova i la Geltrú volen donar un pas més en el consum responsable. La campanya “Mou-te pel zero”, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, premia la reducció de residus, proposant una sèrie de reptes i donant premis a les persones que acumulin més punts gràcies a petits gestos que es convertiran en nous hàbits. Anar a comprar amb el carretó, portar les carmanyoles des de casa, fer servir bosses de roba, portar la teva propia tassa al bar, participar en un taller de cuina d’aprofitament, fer servir la moneda social local “la Turuta” i utilitzar el servei a domicili són alguns dels hàbits sostenibles que ja s'estan premiant a Vilanova i la Geltrú.

Aquesta setmana s'han lliurat els primers premis de la campanya “Mou-te pel zero”. Mercè Arans, Matthieu Selvek i Manel Pérez han guanyat cadascun un val de 10 euros per comprar als mercats de Vilanova, una bossa reutilitzable, una carmanyola i un paquet d’entrades per activitats a la ciutat (una entrada doble per un espectacle cultural de la programació d’Escena, 2 entrades múltiples a tots els museus o 4 invitacions per qualsevol activitat o servei de Parc Esportiu del Garraf o de l’Esportiu La Piscina). Són els primers premiats d'una campanya que s'allargarà durant un any i que premiarà mensualment les bones pràctiques de la clientela.

Els paradistes del Mercat de Mar i el Mercat del Centre són un dels aliats imprescindibles en aquesta campanya que vol reduir els residus que es generen als dos equipaments municipals, però també als domicilis particulars dels consumidors. Més que un canvi d'hàbits, aquesta campanya proposa tornar als orígens del consum, abans que el plàstic es convertís en un element fixe i inevitable a la compra diària. Un petit gest com posar la fruita i la verdura en bosses reutilitzables, utilitzar una garrafa pel vi a granel, portar carmanyoles per a la carn, el peix, l’embotit, el llegum i les olives i anar amb el carretó a la compra pot reduir de forma molt considerable el volum de residus que generem.

Aquests reptes són els que es posen en valor a la campanya i que es premien des dels mercats permetent sumar punts: Escolliu els que us resultin més pràctics o animeu-vos a provar noves formes de contribuir a reduir la vostra petjada ecològica quan compreu. Els fulletons per participar-hi es poden trobar als mercats i l'aplicació es pot descarregar a ANDROID i APPLE.

 


Monogràfic patrocinat per la regidoria del Primer Sector i Mercats Municipals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!