TALLER DE CUINA D’APROFITAMENT

Cuina d’aprofitament: com treure el màxim dels aliments

Redacció | Vilanova i la Geltrú | 25-02-2021

A Catalunya cada persona genera a l’any 34,9 quilos de residus alimentaris, segons l’estudi “Treballem per l’aprofitament dels aliments. Exercici 2019”, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. El malbaratament alimentari a les llars, els comerços al detall i la restauració va ser, segons dades de 2020, de 262.471 tones anuals, és a dir, un 7 per cent dels aliments adquirits. Una altra dada molt important a nivell mundial: cada any es perden o malbaraten 1/3 dels aliments. De fet, amb el menjar que es llença durant un any es podrien alimentar 500.000 persones. Tot plegat són unes xifres que criden a la conscienciació.

Des de la regidoria de Producció, Primer sector i Mercats municipals es té un especial interès en promoure la sensibilització i conscienciació ciutadana vers aquest tema que afecta tothom i que, a la vegada,  tothom pot aportar accions encaminades a solucionar-lo.

En aquest sentit, el Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú ha programat aquest mes de febrer una de les primeres sessions del taller de cuina d’aprofitament amb una recepta fàcil de fer i amb la qual s’ha tret profit d’aliments com els tomàquets, les cebes i el pa sec. Lluïsa Suárez ha estat l’encarregada de realitzar aquesta sessió amb una recepta antiga, procedent  de la seva família: la sopa d’aprofitament. Aquesta és una de les receptes que poden servir d’exemple, però n’hi ha d’altres que es poden elaborar amb fruites i verdures. Abans de llençar els aliments per la seva maduresa o aspecte, s’ha de pensar en la possibilitat d’utilitzar-les d’una manera diferent a l’habitual. A Catalunya, l’any 2018, es van generar entre un 0,4 per cent i un 3,5 per cent de pèrdues i malbaratament alimentari de préssecs i nectarines al sector primari, l’agroindústria i la distribució a l’engròs, equivalents a 32.374 tones, el mateix volum que ocuparien 1.700 camions de gran tonatge.

A nivell domèstic, existeixen una sèrie de consells per evitar tot el possible la pèrdua i el malbaratament d’aliments: 

Abans d’anar a comprar:
    • Fer una llista per després adquirir només el que és necessari.
    • Comprovar el rebost i la nevera. Mirar els aliments que encara hi ha als armaris de la cuina o a la nevera.
    • Planificar els àpats. Programar un menú setmanal evitarà comprar menjar que no es necessita.
A la compra:
    • S’ha d’evitar comprar productes que no siguin necessari. Per exemple, seria convenient no omplir el carretó de productes innecessaris només perquè estan d’oferta.
    • Venda a granel. Les compres a granel porten menys envasos i són una manera de comprar només la quantitat de menjar que es necessita.
    • Escollir el moment per fer la compra. Cal evitar anar al supermercat amb gana.
Després de la compra:
    • A casa és aconsellable organitzar els llocs on es guarda el menjar. Ordenar els prestatges de la nevera i dels armaris perquè els aliments no es facin malbé.
    • Posar els productes més antics més visibles. Els aliments amb més dies han d’estar exposats a primera línia als prestatges.
    • Aprofitar les sobralles per preparar altres tipus d’àpats. Hi ha múltiples receptes. S’aconsella utilitzar-les en primer lloc i no tenir-les més de tres dies.

Els consumidors finals no són els únics responsables del malbaratament dels aliments, sinó també els productors quan rebutgen productes perquè no compleixen unes mides determinades o no tenen bon aspecte;  les botigues i supermercats quan acumulen més aliments dels que poden vendre, o els restaurants quan per oferir un menú variat compren molts aliments que després llencen. Posar en valor els aliments i conèixer la importància econòmica, social i ambiental implica fer-se conscient de la importància de no malbaratar-los, i considerar que les restes alimentàries no són un residu, sinó un recurs aprofitable de moltes maneres. Així, tenint en compte les dades i els consells, els tallers del Mercat del Centre busquen recuperar els valors dels aliments oferint receptes senzilles i complertes per a l’alimentació i per evitar en la mesura del possible el malbaratament dels aliments.

Per saber-ne més:

Biblioteca UOC recursos sobre malbaratament 

L’alimentació sostenible Manual per a ciutats

 


Monogràfic patrocinat per la regidoria del Primer Sector i Mercats Municipals de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local