Ajuntament de Vilafranca. El projecte Vilafranca Inclusió ja ha contractat 52 persones i ara entra en la segona fase
Redacció |
Vilafranca del Penedès
03-07-2014 08:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El passat divendres 20 de juny es va dur a terme l’acte de tancament de la primera fase del projecte “Vilafranca Inclusió”, a la zona de lleure de la muntanya de Sant Jaume.
L’acte va comptar amb la participació dels regidors de l’Ajuntament de Vilafranca Aureli Ruiz (Serveis Centrals), Josep Mª Martí (Urbanisme i Medi Ambient) i Sebastià Jané (Benestar Social); responsables i tècnics de les diferents àrees implicades en el projecte; els treballadors que han estat contractats durant aquest any i familiars d’aquests treballadors que han participat en accions formatives organitzades per les àrees d’Ocupació i Serveis Socials de l’Ajuntament. A l’acte hi també va participar Juli Silvestre, gerent de l’empresa d’inserció Nou Set SCCL, que ha contractat els treballadors.
“Vilafranca Inclusió” és una iniciativa amb finalitat social i laboral que ha engegat l’Ajuntament de Vilafranca per tal de millorar la situació de famílies que es troben en situació d’atur i dificultats econòmiques i socials. En total, el projecte ha pogut contractar 52 persones, 26 de les quals van ser contractades fa un any, i un segon grup de 26 ha iniciat la seva participació al projecte el dia 25 de juny. En tots els casos és la cooperativa Nou Set (empresa d’inserció sense ànim de lucre) qui els ha contractat amb el suport i finançament de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
L’objectiu del projecte és doble. Per un costat, s’ofereix als participants un pla de formació professional i un contracte de treball inicial de sis mesos, que poden ser renovats per sis mesos més. Durant aquest període reben formació tècnica i ocupacional en el marc d’un acompanyament personalitzat que els permeti afrontar la futura recerca de noves feines amb garanties d’èxit.
Per un altre costat, els municipis participants del projecte (inicialment Vilafranca del Penedès i, en aquesta segona fase, també Santa Margarida i els Monjos i Sant Cugat Sesgarrigues) ofereixen espais públics on es concreta la formació i l'aprenentatge professionals, assolint alhora un impacte comunitari positiu. Durant la primera fase del projecte, els participants han après diferents oficis col•laborant en la rehabilitació d’edificis públics i d’ús social de Vilafranca, així com en la recuperació de l’espai de lleure de la muntanya de Sant Jaume (antic Casal 2000), on s’ha condicionat un servei de bar, un espai de barbacoes, s’hi han instal•lat taules, s’hi han condicionat camins, un camp de jocs, lavabos i s’ha gestionat un hort ecològic, els productes del qual es destinen al Rebost Solidari.
En paraules del regidor Aureli Ruiz durant l’acte de clausura de la primera fase del projecte, totes les obres en què han participat els treballadors i treballadores de “Vilafranca Inclusió” s’han realitzat molt adequadament, de manera que els participants poden “sentir-se orgullosos d’haver fet la feina bé i amb resultats evidents al municipi de Vilafranca”.
L’impacte de “Vilafranca Inclusió” és múltiple: permet que nuclis familiars tinguin uns ingressos regulars; normalitza la situació laboral dels treballadors participants; els permet formar-se en capacitats professionals i, de forma significativa, en capacitats per poder trobar feina en les circumstàncies actuals del mercat laboral; i obre la participació a membres del nucli familiar que estiguin en situació d’atur. Tots els participants en el projecte ha estat derivats i acompanyats pels serveis socials, ja siguin municipals o de Càritas de Vilafranca.
El passat dimecres 25 de juny es va iniciar la segona fase d’aquest projecte, amb la mateixa finalitat i amb un funcionament similar. En aquest cas, vint famílies vilafranquines, juntament amb altres sis dels municipis de Santa Margarida i els Monjos i Sant Cugat Sesgarrigues, inicien un període de contractació que permetrà donar resposta a situacions molt difícils per la precarietat econòmica que els afecta, a la vegada que podran tenir accés a unes possibilitats de formació i tutoria que ampliaran les seves possibilitats d’acabar trobant feina.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!