Agricultura

Comença la temporada del calçot amb previsió d'igualar o superar els 12 milions de cebes de l'any passat

Els pagesos arrenquen els primers calçots i alguns restaurants ja els ofereixen a les seves cartes

Actualment el conreu del calçot abasta unes 200 hectàrees de les quatre comarques de la IGP, l'Alt i Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès

Primer pla d'un manat de calçots acabats d'arrencar, sobre la terra, al costat d'una filera de motes, en una finca de Valls. ACN

Primer pla d'un manat de calçots acabats d'arrencar, sobre la terra, al costat d'una filera de motes, en una finca de Valls. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A Valls ja es comencen a arrencar els primers calçots de la temporada. El fet que la climatologia acompanyi -aquest conreu vol fred i sol-, ha propiciat l'inici de la collita. Alguns pagesos, encara pocs, s'han decidit a estirar les motes més primerenques en una obertura de temporada que d'un temps ençà s'ha avançat al mes de novembre. I ja se'n poden menjar a restaurants de l'entorn de Valls, ansiosos d'oferir-los a les seves cartes com més aviat millor. La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, que aglutina més de cinquanta productors de quatre comarques del Camp de Tarragona, pronostica que serà una temporada excel·lent i que s'igualarà o fins i tot es pot superar la producció de l'any passat, que ja va ser de rècord, amb 12 milions de cebes etiquetades. El preu dels primers calçots, els més preuats, frega els 14 cèntims. En plena temporada s'estabilitza a un preu mínim d'uns 10 cèntims.

Els germans Mateu són dels primers que han començat a arrencar calçots per donar resposta a les comandes dels restaurants. Uns dies van a l'oliva i uns dies al calçot. En Salvador i en Francesc cultiven per temporada fins a 700.000 calçots, una quantitat important de cebes que tenen plantades en diverses parades del terme. Si bé ara no tots els calçots són de la mida òptima, en breu ho seran perquè el fred i el sol està fent que la ceba creixi ben ràpid.

Actualment el conreu del calçot abasta unes 200 hectàrees de les quatre comarques de la IGP, l'Alt i Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès, que cultiven un total de 53 socis. Però no tots van al mateix ritme. Hi ha des del pagès que té un tros de mitja hectàrea i distribueix a particulars a grans productors amb 10 hectàrees que venen a Mercabarna o al Mercat del Camp de la Canonja, passant pel que té terrenys de 3 hectàrees i subministra a restaurants.

Francesc Xavier Amill, un dels membres fundadors de la IGP, s'ha tornat a reincorporar de president a la nova junta recentment constituïda. Aquesta serà la 22a temporada de calçots amb etiqueta 'Calçot de Valls'. Si bé encara només un de cada vuit calçots que es produeixen, s'etiqueta sota la denominació de la IGP, la trajectòria de la marca ha estat ascendent: dels 400.000 calçots del primer any a superar el llistó dels 10 milions d'unitats, l'any passat.

L'etiquetatge ha ajudat a disparar les vendes portes enfora. Sobretot es ven a l'estat espanyol, però també s'atenen comandes per Europa, si bé encara són poc representatives. Els germans Mateu, per exemple, ha arribat a assumir comandes des de Bèlgica. L'interès creixent de la cuina del calçot també ha influït molt en la difusió d'aquest conreu. A més, ha donat sortida al calçot més petit, que no es podia vendre, i ara es reaprofita en molts plats de restaurants.

La mida i el gust són els dos factors que des de fa uns anys estan en estudi per millorar a través d'unes proves de selecció natural de les llavors. L'objectiu és que de cada ceba blanca que es planta, en puguin sortir, de mitjana, entre 8 i 10 calçots de la mateixa mida, i evitar així els extrems que es poden donar ara, amb motes de 5 calçots, i fins als 20. Segons Amill, les proves estan donant bons resultats. En paral·lel, també s'estan fent estudis per a la conservació de la ceba.

A l'Alt Camp hi ha una cinquantena de restaurants que ofereixen calçots a les seves cartes. Les calçotades, de novembre a abril, mouen un volum de negoci que ronda els 12 milions d'euros. Segons dades facilitades per la Cambra de Comerç de Valls, entre 300.000 i 350.000 persones es desplacen al territori a fer una calçotada en restaurants i masies particulars. Un dels actes que mou més visitants és la Festa de la Calçotada, que tindrà lloc el diumenge 29 de gener.

Arrencada del calçot i jornada gastronòmica

Amb tot, el tret de sortida oficial es donarà el pròxim dissabte 19 de novembre, amb l'arrencada del primer calçot de la temporada, en un acte que s'emmarca en la 'Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls' a la plaça del Pati, que organitza per tercer any l'Ajuntament, en col·laboració amb la IGP Calçot de Valls i la DO Tarragona, i l'Associació de Restauradors de la Ciutat.

Hi participaran dos xefs amb estrella Michelin: Nandu Jubany, xef dels restaurants Can Jubany, Mas d'Osor, Serrat del Figaró i Foc Sentosa a Singapur, entre d'altres, i Carles Gaig, del restaurant la Fonda Gaig, a Barcelona. Ambdós xefs protagonitzaran l'acte central de la jornada, amb un showcooking de cuina del calçot i compartint fogons amb dos cuiners vallencs.

Prèviament a aquesta demostració de cuina, s'obrirà el Mercat de Tastets de Cuina del Calçot preparats per a l'ocasió per dotze establiments de restauració de Valls i comarca. El públic assistent podrà degustar les diferents especialitats a base de calçot per 2 euros la tapa o ració. Al mercat hi seran presents els vins de la DO Tarragona que oferiran degustacions per 1 euro.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local