Nits de festa

L’oferta d’oci nocturn a Vilafranca disminueix a la meitat en només cinc anys

La crisi també ha comportat que les noves generacions hagin crescut sense les típiques feines de cap de setmana i, per tant, sense el poder adquisitiu dels seus antecessors

Roger Vives Vilafranca del Penedès 04-12-2016 22:41 Lectures 12325
Façana actual del Trànsit, un dels locals que tancat en els darrers anys. Roger Vives

Façana actual del Trànsit, un dels locals que tancat en els darrers anys. Roger Vives

El descens del nombre d’establiments dedicats a l'oci nocturn ha estat una constant a Vilafranca en el darrer lustre. I és que d'ençà de l'inici de la crisi, a la capital de l’Alt Penedès han tancat la meitat dels locals del sector.

Tot i que la quantitat havia anat fluctuant amb tancaments i obertures puntuals o amb canvis de denominacions, durant la primera dècada del segle XXI a Vilafranca hi havia de mitjana vuit pubs i dues discoteques per sortir de festa, una oferta àmplia i diversificada. Passats aquests anys, només resten quatre d’aquests pubs, si bé un d’ells s’ha reconvertit a discoteca, i una de les dues discoteques prèvies.

El principal motiu d’aquest descens és la relació entre l’oferta i la demanda, variable que ha quedat molt tocada pel tema econòmic. Vilafranca era una vila on s’hi podia trobar ambient tant divendres com dissabte i, fins i tot, en alguns llocs, també dijous. Amb l'arribada de la crisi, els locals van començar a buidar-se de manera progressiva els divendres: primer per l’absència de la gent que havia patit directament les conseqüències de la crisi i, posteriorment, per efecte dominó, per la no assistència d’aquells que, tot i mantenir els seus ingressos econòmics, perdien la motivació de sortir a uns locals on havia disminuït molt considerablement l'afluència de gent. Així doncs, els divendres van anar quedant mica a mica reduïts a la mínima expressió i únicament s'ha conservat el dissabte com ‘el dia de sortir de festa’.

La crisi també ha comportat que les noves generacions hagin crescut sense les típiques feines de cap de setmana i, per tant, sense el poder adquisitiu dels seus antecessors. És per això que els preus de les consumicions als locals nocturns són tot un handicap per a la seva presència. De fet, n’hi ha prou fent un cop d’ull en el local on hi ha més afluència els divendres per constatar que la mitjana d’edat dels presents és d’entre 30 i 40 anys.

A més, quan els més joves surten de nit a un d’aquests establiments, no implica directament que hi hagi consumició en ells, sinó que hi ha l’habitual pràctica de ‘botellón’ abans d’entrar, amb la qual cosa un local ple no suposa directament un gran rendiment per als propietaris.

A banda del tema econòmic, hi ha dos motius de pes més. Un d’ells és el boom esportiu i de culte al cos, representat sobretot pel running i els gimnasos, activitat que sovint és difícil de compaginar amb el què suposa sortir de festa.

Per altra banda, un motiu significatiu és l'aparició de les aplicacions de mòbil per trobar parella o, com a mínim, per interactuar amb facilitat. Anteriorment, els pubs i les discoteques eren el principal indret on es podia conèixer noves persones i, a partir d'aquí i amb una mica de sort, generar relacions de duració indeterminada. A dia d'avui, aplicacions com el Tinder supleixen aquesta característica dels locals i permeten conèixer des del sofà de casa un major nombre de persones que en les nits més productives.

T'ha interessat aquest contingut?

Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

Cava de primera

La transició del cava i el llibre de Santi Borrell i el silenci del sector!

Jordi Cuyàs i Soler

El premi del llibre ha tingut l'oportunitat històrica de que es donés a conèixer en un moment clau de la història del Cava, quan per fi els grans elaboradors reconeixen que la política de fer grans quantitats a baix preu està ensorrant el secto

ENQUESTA WEB

El Parlament ha iniciat el tràmit per portar a la Mesa del Congrés dels Diputats la despenalització de l'eutanàsia i l'ajuda al suïcidi.

Ets partidari de la despenalització de l'eutanàsia?


No