Mercat negre

Sitges contracta seguretat privada per combatre el 'top manta'

El perfil del manter al municipi és el d'un home senegalès d'entre 18 i 28 anys que vol abandonar la venda ambulant il·legal

Pla general de dos agents de la Policia Local de Sitges patrullant al passeig de la Ribera, amb la Punta al fons, mentre un manter recull. ACN

Pla general de dos agents de la Policia Local de Sitges patrullant al passeig de la Ribera, amb la Punta al fons, mentre un manter recull. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Sitges comptarà el 2019 amb el suport extern d'agents d'una empresa de vigilància privada que ajudarà la Policia Local a combatre el fenomen del 'top manta'. Els agents de seguretat privada patrullaran amb els policies a les zones de més afluència de manters amb un objectiu dissuasiu. A més, faran tasques informatives quan altres serveis que puguin sorgir al municipi impossibilitin la presència policial. Amb tot, es pretén garantir la presència d'agents d'un o altre cos de manera permanent a la façana marítima perquè els manters no ocupin l'espai públic. El consistori també ha presentat un estudi socioeconòmic dels venedors ambulants que conclou que el menter tipus a Sitges és un home senegalès d'entre 18 i 28 anys que vol deixar la venda ambulant il·legal i regularitzar la seva situació.

La Policia Local de Sitges ja ha fet dues proves pilot del funcionament dels dispositius conjunts aquest passat mes de desembre. Va ser pel pont de la Puríssima i durant l'últim cap de setmana de l'any. Les dades, asseguren, són molt positives, ja que la vintena de manters que hi havia aquells dies a la façana marítima de Sitges van acabar marxant "definitivament" del lloc.

Aquesta és la principal diferència amb els dispositius anteriors que feia, en exclusiva, la Policia Local. Inicialment els manters també marxaven, però la impossibilitat del cos de mantenir agents permanentment a la façana marítima controlant el 'top manta' feia que els venedors reapareguessin sempre poca estona després.

Amb els agents privats s'aconsegueix aquest objectiu, ja que els agents contractats estaran permanentment patrullant a les zones de més afluència de manters, com la platja de Sant Sebastià, el passeig de la Ribera o la zona dels museus. Quan estiguin sols, però, no podran actuar i només faran tasques informatives.

Segons estableix la normativa, els agents de seguretat privada només poden intervenir si estan supervisats per almenys un agents d'algun cos oficial. Tot i això, des de l'Ajuntament confien que la mesura tindrà èxit i ja s'ha compromès una partida de més de 230.000 euros per contractar seguretat privada durant 149 dies de 2019.

L'alcalde de Sitges, Miquel Forns, explica que l'objectiu és recuperar l'espai públic per a les persones i treure-hi la venda ambulant il·legal sense que generar cap desordre. Forns recorda que el fenomen del 'top manta' és un problema "global" i reclama una resolució a nivell europeu.

A nivell local, també es volen establir polítiques conjuntes amb la resta de municipis de la comarca, d'on provenen la majoria dels manters que operen a Sitges. Així ho revela, de fet, un estudi de l'Ajuntament de Sitges sobre el perfil socioeconòmic de les persones dedicades a la venda ambulant.

El manter tipus és un home (94%) senegalès (71%) d'entre 18 i 28 anys (42%). L'estudi descobreix també algunes dades sorprenents, com el fet que la majoria de manters, un 55%, ha arribat en avió a Espanya; que el 74% ja treballava als seus països d'origen en altres oficis i que el 77% vol ara deixar la venda ambulant il·legal.

Tot i això, són pocs els que acaben abandonant aquest estil de vida. Des de l'Ajuntament alerten d'un problema de "cronificació" del fenomen, ja que un 32% dels manters fa més de 10 anys que s'hi dedica. En total es calcula que a Sitges operen entre 40 i 50 venedors, però només una desena viuen al municipi. La resta arriben sobretot de Vilanova i la Geltrú, però també d'altres municipis de la comarca, com Cubelles, i també de Barcelona.

D'altra banda, i en paral·lel a l'actuació policial per erradicar la venda ambulant de Sitges, l'Ajuntament impulsa també polítiques socials i d'ocupació per oferir una sortida a manters i col·lectius amb un perfil similar. Enguany s'incrementarà un 30% la partida pressupostaria destinada a plans d'ocupació, destinats sobretot a joves sense feina.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local