Jordà anuncia 13 MEUR d'ajudes directes per als pagesos amb vinyes malmeses per la plaga del míldiu

Se'n podran beneficiar els agricultors amb el 55% de la collita afectada, que rebran un màxim de 20.000 euros

Pla curt de la consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, atenent els mitjans de comunicació el 3 d'agost del 2020 . ACN

Pla curt de la consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, atenent els mitjans de comunicació el 3 d'agost del 2020 . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament d'Agricultura destinarà 13 milions d'euros a una línia d'ajudes directes per als pagesos amb vinyes afectades per la plaga del míldiu. Ho ha anunciat aquest dilluns la consellera Teresa Jordà, que ha garantit que se'n podran beneficiar aquells viticultors amb camps on la collita es vegi reduïda un 55% o més respecte la verema de l'any passat. "Volíem ser diligents i que la verema es pogués fer més enllà de l'afectació severa del fong", ha remarcat Jordà després de reunir-se amb les principals organitzacions agràries. L'ajuda màxima que podrà rebre cada agricultor serà de 20.000 euros. Segons Agricultura, hi ha aproximadament d'11.000 hectàrees arreu de Catalunya on el míldiu ha arrasat més de la meitat de la collita.

Jordà ha recordat que aquest any la plaga del míldiu està tenint una afectació "gairebé sense precedents", amb explotacions on s'ha perdut el 100% de la collita i "un gran gruix" de camps on les pèrdues són del 70%. El territori més afectat, ha apuntat, és el Penedès, especialment els camps basats en agricultura ecològica.

"Calia donar sortida a una plaga tan bèstia", ha afirmat la consellera, tot subratllant que la nova partida de 13 milions d'euros es destinarà a subvencions directes per als agricultors amb més del 55% de la collita malmesa. Per beneficiar-se'n, caldrà que els viticultors estiguin inscrits al Registre Vitivinícola (RVC) i ser jove agricultor, agricultor professional o titular d’una Explotació Agrària Prioritària.

Segons Agricultura, el programa de subvencions es publicarà durant la primera quinzena de setembre, i la previsió és que els pagesos afectats puguin cobrar una ajuda màxima de 20.000 euros. Segons els càlculs del Departament, l'ingrés dels diners es farà efectiu durant el primer trimestre del 2021 i hi ha prop d'un miler de pagesos que se'n podran beneficiar.

La consellera ha anunciat els 13 MEUR en una reunió amb representants dels principals sindicats, organitzacions agràries i entitats vitivinícoles, molts dels quals reclamaven que les ajudes es concedissin a partir d'un 50% d'afectació de la collita. Jordà ha apuntat que finalment s'ha consensuat un 55% de vinya malmesa "després de fer números i veure quina era la manera més efectiva possible [de concedir les ajudes]".

En paral·lel, Jordà ha garantit que el Departament obrirà una línia de crèdits flexibles per complementar les ajudes anunciades aquest dilluns. Amb tot, no n'ha donat detalls i ha apuntat que el Departament els anunciarà durant les propers setmanes, si bé ha assenyalat que, a grans trets, seguiran les característiques dels crèdits concedits els últims mesos als agricultors arran de la crisi de la covid-19.

El protocol sobre la covid-19, "molt avançat"

D'altra banda, pel que fa al protocol que s'aplicarà aquesta verema amb l'arribada dels temporers tenint en compte la pandèmia de la covid-19, Jordà ha assegurat que el document està "molt avançat" i ha dit que la previsió és enllestir-lo aquesta mateixa setmana.

Si bé ha declinat entrar al detall, ha demanat que "tots els camps i cellers" segueixin el protocol estrictament i ha assegurat que serà un procediment "senzill per garantir una verema segura". A l'espera de la seva aprovació i publicació, ha apuntat que s'hi definiran les passes que hauran de seguir els propietaris de les explotacions "amb un procediment que permetrà ser molt hàbils i que establirà que, si hi ha un cas positiu, es pugui aïllar el temporer i fer el PCR corresponent".

Preguntada per si les proves PCR es faran només davant els casos sospitosos o bé s'optarà per fe-ne a tots els temporers abans de començar la campanya –com demana, per exemple, la patronal AECAVA-, Jordà ha remès aquesta qüestió al Departament de Salut.

Unió de Pagesos insisteix en reclamar la cobertura de les asseguradores

Unió de Pagesos ha celebrat el nou fons de 13 milions d'euros d'ajudes anunciat aquest dilluns pel Departament d'Agricultura per afrontar els danys del míldiu a la vinya. El sindicat, que s'ha reunit aquest dilluns amb la consellera Jordà junt amb altres representants de les principals organitzacions agràries, destaca que la mesura respon a part dels reclams fets les últimes setmanes. Alhora, Unió de Pagesos també demana l'obertura d'una línia de crèdits a interès zero i sense costos de despesa, una opció que Jordà ha dit que estudiarà. La qüestió que encara no ha quedat resolta és la cobertura de les asseguradores pel que fa als danys del míldiu, fet que Unió de Pagesos persisteix en demanar.

El sindicat i Agricultura han acordat que negociaran amb les empreses Agroseguro i ENESA la inclusió dels danys del míldiu i també del fong oïdium a les pòlisses de la propera campanya. Unió de Pagesos recorda que les asseguradores sí que assumeixen aquests danys als conreus de vinya del sud d'estat espanyol.

D'altra banda, Jordà s'ha sumat a les crítiques dels sindicats agraris pel que fa la gestió de les companyies asseguradores vers la plaga del míldiu, les quals no en cobreixen l'afectació en el cas de les vinyes catalanes. En aquest sentit, s’ha compromès a intercedir per garantir que Agroseguro i ENESA incloguin a les propers pòlisses el dany per míldiu com a concepte assegurable, com ja es fa al sud de l’estat espanyol.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local