Crisi del coronavirus

L’epidemiòleg Oriol Mitjà recorda a les empreses que “mentre hi hagi covid han d’aplicar les mesures establertes per Sanitat”

Vilanova organitza el Congrés de Prevenció de riscos, seguretat i salut laboral (RiscCat)

Vilanova organitza el Congrés de Prevenció de riscos, seguretat i salut laboral (RiscCat). Ajuntament de Vilanova

Vilanova organitza el Congrés de Prevenció de riscos, seguretat i salut laboral (RiscCat). Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Col·legi d’Enginyers Garraf-Penedès de Vilanova i la Geltrú ha organitzat el 2n Congrés de Prevenció de riscos, seguretat i salut laboral (RiscCat). Avui 6 de maig del 2021 ha estat l’obertura, però el congrés seguirà demà. La jornada d’aquest dijous s’ha dedicat a l’impacte i l’afectació de la crisi del coronavirus a la població treballadora i a les empreses: escenaris de risc, acció preventiva, riscos psicosocials, estratègies, campanyes i actuacions per les bones pràctiques i els plans de contingència. Pel que fa a l’acte del divendres se centrarà en el sector de la construcció. La situació excepcional de la COVID-19 ha obligat a adaptar l’acte de manera online.

Enguany davant l’impacte de la pandèmia, el tema principal del congrés és com la COVID-19 ha afectat les persones treballadores de tots els sectors. En la primera jornada s’ha tractat especialment el tema de com la crisi ha revolucionat els diferents mecanismes a l’hora de treballar i quines han sigut les conseqüències tant en l’àmbit psicosocial com econòmic. Demà, 7 de maig, se centrarà de manera concreta en el sector de la construcció. També es faran ponències de taules rondes per tal de posar els punts en comú i sessions pràctiques.

El RiscCat pretén ser un punt de trobada i referència per als professionals de la prevenció de riscos laborals, vetllar per la salut de tots els treballadors i fer que tothom treballi en un espai de total seguretat. De la mateixa manera, també pretén crear sinergies entre tots els agents implicats pel que fa a la prevenció de riscos i el desenvolupament de treballs segurs.

El congrés ha comptat amb la presència de l’epidemiòleg Oriol Mitjà, el qual principalment ha recomanat que les persones grans amb una alta incidència en el virus, haurien de vacunar-se amb AstraZeneca, mentre que les persones joves amb una baixa incidència han de prioritzar altres vacunes.

Les empreses han de tenir present que mentre hi hagi COVID-19 hi ha risc de contagi i per tant, han de protegir els treballadors davant de qualsevol possibilitat de contagiar-se. L’epidemiòleg de la Fundació Lluita contra la Sida i Malalties Infeccioses, Oriol Mitjà, ha afirmat que “les empreses han de recordar que encara estem en moments pandèmics i no poden oblidar mai d’aplicar les mesures establertes per Sanitat. Aquestes són: teletreballar sempre que sigui possible, facilitar el màxim de segmentació en l’entorn laboral, afavorir els tests d’antígens i una acció molt important és seguir reforçant les mesures d’higiene personal”. Mitjà, també ha destacat que “aquestes mesures s’han de respectar encara que es vagi augmentant les taxes de vacunació”.

Existeixen tres possibilitats per determinar que en l’entorn laboral no hi hagi contagi: una persona que tingui antigen negatiu, una que hagi passat el virus i que tingui anticossos i un altre que estigui vacunada.

Les vacunes tenen dos efectes, un que protegeix l’individu i el segon quan redueix molt la càrrega de virus i de contagi. L’epidemiòleg, Oriol Mitjà, ha confirmat que en sis mesos tindrem un índex de vacunació molt elevat i això ens portarà a una normalitat. Mitjà, ha opinat que “en els 6 mesos vinents el nostre país estarà en normalitat, però hem de ser solidaris entre nosaltres i amb els altres països que encara estaran patint i no només pensar en el voltant més proper”. També ha informat que hem de tenir en compte que apareixeran noves variants que és possible que siguin resistents a la vacuna. “A causa de les variants de l’Índia, del Brasil o de l’Àfrica, és d’esperar que d’aquí a 12 mesos ens haurem de tornar a vacunar amb una vacuna que potenciï la immunitat que ens ha despertat la primera i ens protegí contra les noves variants que puguin anar apareixent” ha destacat Mitjà.

Arran l’experiència que ens ha deixat la COVID-19 pel que fa als confinaments, l’epidemiòleg Mitjà, ha dit que “hem de fer una reestructuració en els espais urbans, construint espais verds i oberts per si tornessin els confinaments. També s’ha de fer una millora de l’habitatge perquè protegeixi a les persones vulnerables i redissenyar les ciutats per tal de poder aïllar-les de manera ràpida i si fos possible que la ciutadania pugui treballar en el seu entorn més proper”. Ha incidit que el transport públic s’ha de millorar amb ventilació i fer una reducció de mobilitat.

L’epidemiòleg, Oriol Mitjà, sobre les perspectives del futur, ha manifestat que “malgrat tot el que ha succeït hem de tenir un pla pandèmic, és a dir, l’administració ha de crear una infraestructura amb equipaments per tal d’estar preparats per properes pandèmies. A més, els comitès científics i el de les ciències socials han de proposar solucions sobre els impactes emocionals de les persones”.

En la primera jornada, ha participat la coordinadora en Matèria de Seguretat i Salut Laboral de la Inspecció de Treball de Catalunya, Montse Macià, que ha parlat sobre la inspecció de treball en temps de pandèmia, a més ha sigut una xerrada que ens ha servit per saber que el 23% de les visites que va dur a terme l’actuació inspectora l’any 2020, va finalitzar amb una infracció en matèria de seguretat i salut. La segona ponència ha estat el psicòleg i tècnic de Segovia Consultors, Rafael Segovia, el qual ha tractat l’impacte psicosocial que hi ha hagut arran la crisi pandèmica. A continuació, el director de Serveis SEIS Maquinària, Jorge Álvarez Jiménez, ha parlat sobre l’entorn de les màquines en el treball i les obligacions que tenen els fabricants i els usuaris a l’hora de fer-ne una correcta utilització. Finalment, el director de l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals, César Sánchez Hernández, ha compartit entre altres idees, el paper que tenen els serveis de prevenció en temps de pandèmia, la importància de tenir programes de formació de prevenció i com intentar que el virus no s’expandeixi per l’entorn laboral.

El degà del Col·legi d’Enginyers Garraf-Penedès, Xavier Jiménez, ha dit que “el RiscCat neix amb l’objectiu de continuar impulsant la prevenció de riscos. Aquest congrés vol posar en alça les bones pràctiques dels professionals i de les empreses i promocionar la seguretat dels entorns laborals i les últimes tendències”.

La regidoria d’Empresa i Innovació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, estan treballant en el Pla de reactivació econòmica i social de la ciutat, el qual aviat faran públic. La regidora d’Hisenda, Empresa i Innovació, Conxi Martínez, ha destacat que “el RiscCat és una de les apostes en les quals estem treballant des de la regidoria d’Empresa i Innovació. En el pla que estem duent a terme per a reactivar l’economia de la ciutat, entre moltes accions, volem que quan passi aquesta crisi, puguem donar un servei molt proper i donar tota l’ajuda possible a les empreses de la nostra ciutat”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local