Cotxes clàssics

El ral·li de cotxes d'època Barcelona-Sitges recupera la presencialitat i els vestits històrics: "Tot ha de lluir"

Una cinquantena de vehicles han sortit de la plaça Sant Jaume per recórrer 46 quilòmetres per la Costa del Garraf

El ral·li de cotxes d'època Barcelona-Sitges recupera la presencialitat i els vestits històrics . Ajuntament de Sitges

El ral·li de cotxes d'època Barcelona-Sitges recupera la presencialitat i els vestits històrics . Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ral·li internacional de cotxes d'època Barcelona-Sitges recupera el format presencial després de dos anys de pandèmia. Aquest diumenge, desenes de vehicles i motocicletes centenàries han sortit de la plaça Sant Jaume per completar els 46 quilòmetres que separen la capital catalana de la ciutat del Garraf, tornant al recorregut habitual de les edicions anteriors. De la mateixa manera que en les edicions anteriors, els participants també s'han vestit amb roba i complements de principis del segle XX. "Els cotxes han de lluir, i nosaltres també", han comentat alguns dels presents, els quals també han reconegut que portaven esperant tot l'any perquè arribés aquest dia. "És el nostre vici", afirmen.

Un d'ells és Gaspar Alarcón, que porta deu anys seguits participant en el ral·li amb el seu Ford A de l'any 1928. "Feia tot l'any que esperàvem que arribés aquest dia, i més ara després de la pandèmia", assenyala en declaracions a l'ACN. Per aquest aficionat als vehicles d'època, la celebració del ral·li suposa poder tornar a treure el cotxe, una cosa que fins ara feia de forma poc habitual i perquè el vehicle no perdés rodatge. "Tornar és una meravella", reconeix.

D'altres com l'Isolina Salvador i la Maria Olvido consideren que, més enllà dels cotxes, la indumentària és igual d'important. "La roba que portem la tenim ben guardada per l'ocasió; tot allò antic va a l'armari del ral·li", expliquen. De fet, alguns dels assistents a l'esdeveniment només s'hi acosten pel component de la recreació històrica. És el cas de l'Ana de la Cruz, que ha vingut expressament des de Reus per formar part de l'espectacle a la plaça Sant Jaume. Modista de professió, detalla que feia dues setmanes que s'estava preparant el vestit per l'ocasió. "He vingut amb la roba posada des del tren", bromeja, tot destacant que el dia es presenta "molt emocionant".

Tot i que només els cotxes fabricats abans del 1928 poden participar al concurs, alguns fora del certamen també han completat el recorregut. El Gaspar Alarcón és un d'ells, qui ha acudit a la plaça amb un Rolls Royce. "Fa uns quinze anys que participem, però el vehicle que portàvem abans el vam vendre; ara venim per continuar celebrant el ral·li amb el meu pare, que té 95 anys", comenta.

Declaracions institucionals

Pel regidor de Turisme i Indústries Creatives de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, el ral·li de cotxes d'època és "una festa a la memòria" i un esdeveniment cultural divertit, esportiu i que té un punt de carnavalesc". "Sembla que estigui al mig d'una novel·la de Stefan Zweig de començaments del segle passat, és una cosa extraordinària", apunta. Malgrat que el nombre de vehicles d'enguany és encara inferior al de les edicions anteriors a l'esclat de la pandèmia, Marcé valora molt positivament la xifra i creu que la recuperació és "boníssima".

Per la seva banda, la presidenta de Foment de Sitges, Maria Marín, opina que recuperar aquest acte fa estar "molt contents" als habitants de Sitges i espera que "tothom surti al carrer a gaudir de l'espectacle". Per la seva bada, el regidor de turisme del municipi, Luis Miguel García, subratlla que el ral·li és "un dels més coneguts del món" i un esdeveniment "arrelat a la tradició de la vila". "Consolidat en el nostre calendari, atrau no només a sitgetanes i sitgetans, sinó també als amants de l'automobilisme i milers de visitants del país i d'arreu que cada any ens visiten per veure autèntiques joies i peces de museu", afegeix.

Tret de sortida

Al voltant de dos quarts d'onze del matí, l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell; la presidenta de Foment de Sitges, Maria Marin, i el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Francesc Xavier Marcé, han donat el tret de sortida d'un ral·li que enguany celebra la seva edició número 64. És la primera vegada des de l'esclat de la pandèmia que es recupera el format habitual de l'esdeveniment, ja que l'any 2020 es va cancel·lar i l'any 2021 va passar es va celebrar en format virtual.

La caravana de vehicles –amb cotxes produïts fabricats abans del 1928 i motocicletes produïdes fins al 1938- ha seguit l'itinerari habitual de les edicions anteriors, enfilant el carrer Ferran direcció a la rambla de Catalunya per arribar a Plaça Catalunya i posteriorment passar per la ronda Universitat, la ronda de Sant Antoni, el carrer Sepúlveda, l'avinguda Paral·lel i la Plaça Espanya.

D'allà, els vehicles han anat a buscar la rambla de Badal per anar direcció l'Hospitalet de Llobregat i, posteriorment, dirigir-se a Cornellà de Llobregat per agafar l'enllaç amb la C-245 en direcció al Port de Sitges-Aiguadolç, passant per Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels.

Amb arribada prevista a dos quarts d'una del migdia i després d'una aturada d'una hora, la caravana ha reprès la marxa pels carrers de Sitges fins a arribar a la plaça de La Fragata, al Passeig de la Ribera, on els cotxes queden exposats fins a dos quarts de sis de la tarda.

Actes del cap de setmana

Més enllà de l'habitual recorregut, el centre comercial de l'Illa Diagonal de Barcelona ha comptat amb una exposició de cotxes d'època emmarcada dins l'agenda del ral·li. Entre el 7 i el 19 de març, l'espai ha mostrat una unitat d'un Ford Model T de 1926, un Panhard-Levassor X19 de 1913 i dos Rolls-Royce Phantom I, un de l'any 1926 i un altre del 1927.

També prop del centre comercial, a l'avinguda Diagonal, el jurat del ral·li ha avaluat l'estat de conservació i la qualitat dels treballs de restauració dels vehicles que han completat el recorregut i que estaran exposats en finalitzar-lo.

En paral·lel, a Sitges ha tingut lloc la tradicional trobada de vehicles clàssics, en aquesta ocasió a càrrec del centre Julià 911, especialista en Porsche. Enguany, l'empresa convocarà prop de 20 unitats de l'esportiu de marca alemanya, algunes d'elles amb més de mig segle d'antiguitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local