Atletisme

Corrent cap a l'impossible

Redacció Vilanova i la Geltrú 05-11-2014 10:18 Lectures 3132
Quim Farrero. Albert Jorquera

Quim Farrero. Albert Jorquera

El periodista vilanoví Albert Jorquera ha publicat recentment Corrent cap a l’impossible, un llibre de la Col·lecció Fora de joc de l’editorial Cossetània, que endinsa el lector en el món de les curses de muntanya i, especialment, en les ultratrails. L’obra té 175 pàgines, és de fàcil lectura i compta amb 25 fotografies d’aquest esport, 20 de les quals són de Jordi Saragossa, un dels millors fotògrafs de muntanya del món.

Jorquera, que combina la seva feina a Aqua, Mundo Deportivo i Rac1 amb la comunicació de l’equip Salomon, també és corredor d’ultradistància i ha fet, entre d’altres curses, l’Ultratrail del Mont Blanc de 170 quilòmetres. “Quan vaig començar a fer ultres”, explica, “ em vaig posar a llegir tot el que vaig trobar sobre aquest esport i per una banda em vaig adonar que hi havia pocs llibres sobre un esport que és complicadíssim, ja que s’han de controlar variables com el material, la planificació, l’entrenament, la part mental… De l’altra, vaig veure que tots els llibres publicats parlaven de grans corredors, com en Kilian Jornet o l’Scott Jurek. Són atletes descomunals i amb unes vides apassionants, però allò que expliquen està fora de l’abast de la majoria de mortals”. Aleshores li va començar a passar pel cap escriure una obra més aviat destinada al corredor de muntanya amateur, que expliqués d’una manera entretinguda com és aquest esport i com s’hi poden iniciar aquelles persones que tenen una feina, una família, fills…“Corrent cap a l’impossible no és un manual d’entrenament, però sí hi ha molts consells, anècdotes de corredors famosos, frases motivadores i una reflexió sobre com aquest esport ens pot arribar a canviar la vida”, assegura. “D’una banda volia ser motivador i que el lector s’ho passés bé, explicar que amb constància i motivació qualsevol persona pot fer una ultra. Però de l’altra volia ser prudent i responsable, ja que en aquestes curses tan llargues portem el cos al límit i estem en un medi, la muntanya, que pot arribar a ser perillós”.

El periodista ha trigat gairebé un any en escriure Corrent cap a l’impossible, per al qual es va documentar, va viatjar a viure en directe nombroses curses mítiques i va entrevistar alguns dels millors corredors del planeta. “Entrar a Salomon i poder conviure amb atletes de talla mundial com Kilian Jornet, Emelie Forsberg, Iker Karrera, Tòfol Castanyer o Anna Frost és un somni com a aficionat i periodista, ja que m’ha permès preguntar-los i aprendre moltes coses, però també m’ha deixat clar que no els podem prendre com a models, ja que són persones amb un entrenament i unes condicions físiques gairebé sobrehumanes”, avisa. Per això recomana que tothom s’endinsi en aquest esport amb “molta il·lusió, però també paciència i seny. Cal fer tots els passos i no obsessionar-se amb el ‘què’ (fer una ultra) sinó gaudir del ‘com’, del procès d’entrenament, de les sortides per la muntanya, dels amics, de les experiències viscudes, de les il·lusions…”. Una il·lusió que per a Jorquera té forma de llibre, ja que assegura que “és un somni que sempre havia tingut i veure’l fet realitat i a totes les llibreries de Catalunya em sembla gairebé increïble. A més, de moment la majoria de les persones que l’han llegit asseguren que és un llibre molt sincer i divertit, que els ha agradat, cosa que em sorprèn perquè alguns d’ells ni tan sols són corredors”.

Ara, el periodista està centrat en la presentació oficial del llibre, que tindrà lloc el divendres 14 de novembre a les 19 hores a la sala d’actes de la UPC de Vilanova i la Geltrú. L’endemà dissabte a les 16 hores presentarà Corrent cap a l’impossible junt amb el fotògraf Jordi Saragossa a la Fira del llibre de muntanya de Vic i junt amb l’editorial està buscant un dia per a la presentació a Barcelona, que tindrà lloc al desembre.


ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans