La Quinoa: tipus i diferències

Per als asteques i els inques, la Quinoa era considerada un producte sagrat.

Quinoa. AMIC - Getty Images

Quinoa. AMIC - Getty Images

La Quinoa és un pseudocereal originari de les regions andines (Bolívia, el Perú, Xile, l'Equador i Colòmbia), on va començar a conrear-se fa uns quatre mil anys. 

Entre els seus principals beneficis, trobem:

- Combat el restrenyiment.
- Té un baix índex glucèmic.
- Aporta vitamines i un munt de minerals, com el fòsfor, el ferro o el magnesi.
- És antioxidant.
- Aporta també proteïnes, carbohidrats complets i grasses, a més de calci i aminoàcids essencials.
- Està lliure de gluten i colesterol.

Existeixen tres tipus de varietats: la blanca, la vermella i la negra, totes amb similar valor nutricional i on les diferències radiquen principalment en el sabor.

Vegem les característiques de cadascuna:

- Blanca: la més comuna; la de sabor més suau de les tres i de textura més esponjosa una vegada cuita. És la que té més calories i menys carbohidrats.
- Vermella: de sabor més fort i gust amb un cert toc a nous, és no obstant això, la que té menys grasses, però la més alta en carbohidrats i proteïnes.
- Negra: el seu sabor de terra, la fa molt característica. És la que més triga a coure's i és el resultat de barrejar una llavor de quinoa amb una llavor d'espinac.

Aquest híbrid conté liti, un mineral que s'associa al control de la depressió i l'estrès.

Hi hauria un quart tipus, la Quinoa Real, però la diferència de la qual tan sols prové de la situació geogràfica en la que es cultiva (exclusiva de Bolívia). Una altra característica és que és més gran que les anteriors, però conserva les mateixes propietats que les altres.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!El més vist a Gastronomia


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!