Conflicte laboral

Els treballadors del sector cava es manifestaran durant el Cavatast pel conveni laboral

ACN/ Gemma Sánchez Sant Sadurní d'Anoia 02-10-2015 03:58

Roda de premsa de CCOO del sector del cava. ACN

Comissions Obreres demana pactar amb les patronals un increment salarial pels propers dos anys

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Els treballadors del sector del cava han anunciat dues manifestacions coincidint amb el Cavatast per exigir a les patronals la renovació del conveni col·lectiu, que va caducar al gener. El sindicat Comissions Obreres ha convocat els treballadors aquest divendres a la tarda durant la inauguració de la fira i també demà dissabte. Volen denunciar l'immobilisme de les patronals en la mesa de negociació per establir un nou conveni, on els treballadors reclamen que fixar un increment salarial de l'1% per aquest 2015 i de l'1'5% pel 2016. La portaveu sindical Cristina Torre ha dit que els treballadors rebutgen una congelació perquè el sector del cava "és un dels que menys ha patit la crisi econòmica".

Des del sindicat CCOO han assegurat que "no té cap sentit les mesures que està proposant la patronal, perquè els volums de venda i la situació econòmica de les empreses del sector en cap cas estan en situació d'haver de congelar els salaris del treballadors i les treballadores". Cristina Torre, Responsable d'Acció sindical de la Federació Agroalimentària de CCOO, ha defensat l'increment que demanen pels més de 2.000 empleats del sector remarcant que no es tracta "d'una negociació de màxims", sinó "d'allò que han pactat els agents socials com a recomanacions per negociar els convenis dels anys 2015, 2016 i 2017".

Torre ha demanat a les patronals una nova data imminent per reunir la mesa de negociació. Al mateix temps, ha subratllat que durant les negociacions demanen tractar els salaris i els drets laborals perquè es tracta de qüestions "en què ambdues parts poden avançar", afegint que no els poden "demanar responsabilitats dels errors estratègics" que hagin pogut tenir algunes companyies. Davant l'estancament de la negociació, preveuen reunir més de 300 persones del sector d'arreu de Catalunya durant les concentracions d'aquest cap de setmana. Si durant els propers mesos no assoleixen un acord, no descarten convocar jornades de vaga.

Alerta pel "frau" en l'aplicació de convenis

D'altra banda, CCOO ha anunciat que el sindicat ha detectat diverses empreses vitivinícoles que produeixen cava com a producte principal però que apliquen convenis de menors condicions laborals, amb regulacions provincials o locals del sector del vi. Antonio Domínguez, responsable del sector de Begudes de la Federació Agroalimentària de CCOO, ha dit que "és vulnerar drets treballadors vendre productes com a cava i no pagar els treballadors com diu el conveni del cava". Per aquest motiu, CCOO ha anunciat que emprendrà accions de control jurídic per frenar aquesta situació. 

PUBLICITAT

Comentaris


PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon