Conflicte laboral

Tensa inauguració del Cavatast, a Sant Sadurní d'Anoia, amb escridassada a les autoritats

ACN/ Gemma Sánchez Sant Sadurní d'Anoia 02-10-2015 09:20

Més de 150 treballadors del sector del cava escridassen les autoritats i patronals en la inauguració del 19è Cavatast. ACN

Més de 150 treballadors del sector del cava escridassen les autoritats i patronals en la inauguració del 19è Cavatast

El Conseller Puig insta patronals i sindicats a trobar l'equilibri fràgil entre els interessos empresarials i les millores salarials

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Una sorollosa manifestació de més de 150 treballadors del sector del cava ha marcat aquest divendres l'obertura del 19è Cavatast, on les autoritats i representants de les patronals s'han vist obligats a fer la passejada inaugural protegits per un ampli cordó policial. Els sindicats han reivindicat un nou conveni laboral que fixi un increment salarial pels propers dos anys. Alhora, han denunciat que hi ha elaboradors de cava que apliquen convenis vitivinícoles de menors condicions. Previ a la protesta, el Conseller d'Empresa i Ocupació Felip Puig ha instat patronals i sindicats a accelerar les negociacions per aconseguir "l'equilibri fràgil" entre els beneficis empresarials i les millores salarials.

El moment de màxima tensió en la inauguració del Cavatast s'ha viscut després de l'acte institucional, quan les autoritats han arribat a l'espai firal amb un trenet turístic i han coincidit amb la manifestació dels treballadors. Una forta cridòria i constants xiulets s'han fet sentir contra les patronals i les autoritats polítiques, mentre alguns dels manifestants s'abraonaven a la comitiva i la policia ha hagut de frenar-los. D'aquesta manera, els agents dels Mossos d'esquadra i la policia local han hagut de crear espai per a què el recorregut inaugural pogués avançar.

Des de CCOO, Antonio Domínguez, responsable del sector de Begudes de la Federació Agroalimentària, ha recordat que el motiu de la protesta és la reivindicació d'un nou conveni que reculli un increment salarial de l'1% pel 2015 i de l'1'5% pel 2016. "Aquest sector no està agreujat per la crisi", ha dit, lamentant que les patronals Pimecava i Institut del Cava els proposin una congelació de sous o bé deixar caducar completament el conveni actual. Alhora, Domínguez ha titllat "d'hipocresia" l'obertura d'estands d'empreses que no apliquen el conveni del sector del cava malgrat l'elaboració d'aquest producte és la seva activitat principal.

Per la seva part, el Conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha fet una crida a patronals i sindicats per assolir un acord "el més aviat possible", mentre ha ofert la col·laboració del seu Departament exclusivament "si tant una com l'altre part ho demanen". En aquest sentit, ha demanat que l'entesa permeti als treballadors tenir "un horitzó de millor entorn salarial i laboral" mentre es garanteixi "l'estabilitat i sostenibilitat de les empreses, i dels beneficis que no fan més que regenerar nova inversió pel futur".

Més col·laboració per créixer internacionalment

D'altra banda, durant l'obertura institucional del 19è Cavatast, Felip Puig s'ha adreçat a les administracions i empreses privades, a qui ha demanat "ser capaços de guanyar dimensió col·laborant". Segons el Conseller, un major treball conjunt en lloc de les estratègies individualistes permetria situar el Penedès a nivell mundial com una de les regions vitivinícoles on els productes relacionats amb el vi i el cava tindrien "més força per desenvolupar economia i al mateix temps continuar apostant per la qualitat".

PUBLICITAT

Comentaris


PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon