Negociació del conveni

Els treballadors del sector del cava amenacen amb fer vaga per la campanya de Nadal

ACN Sant Sadurní d'Anoia 06-11-2015 10:26

Sindicats i patronals fa més de deu mesos que negocien les condicions laborals sense arribar a cap entesa

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Els treballadors del sector del cava tensen la corda per desencallar les negociacions del nou conveni laboral i amenacen amb convocar diverses jornades de vaga coincidint amb la campanya de Nadal. L'anterior conveni va caducar el desembre de l'any passat i des d'aleshores sindicats i patronals no s'han posat d'acord per pactar noves condicions de treball. L'escull principal és l'increment salarial. Des de CCOO, Antonio Domínguez ha explicat a l'ACN que l'última oferta de les patronals és apujar un 0'5% els sous aquest any –sense caràcter retroactiu-, novament un 0'5% l'any vinent i un 0'75% el 2017. La proposta, però, no convenç els treballadors, que demanen un increment de l'1% per aquest 2015 i de l'1'5% pel 2016.

Domínguez, responsable del sector de Begudes de la Federació Agroalimentària a CCOO, ha explicat que la propera reunió amb l'Institut del Cava i Pimecava està prevista per aquesta propera setmana, on exigiran "caixa o faixa". El portaveu sindical reclama sortir de la trobada amb un acord, i ha apuntat que els treballadors de les diferents empreses "reivindiquen que s'ha de pressionar" amb la possibilitat de convocar dues o tres jornades de vaga durant la campanya de Nadal.

A principis del mes d'octubre els sindicats ja van redoblar les protestes i van boicotejar la inauguració del Cavatast de Sant Sadurní d'Anoia per reivindicar la necessitat d'un acord pel nou conveni laboral. En aquell moment les patronals insistien en congelar els salaris, mentre que ara han fet una proposta d'increment progressiu. Antonio Domínguez ha explicat, però, que "no els compensa" perquè no s'acull a l'1% i 1'5% que van pactar els agents socials estatals com a recomanació.

Al mateix temps, CCOO rebutja la proposta de les patronals del cava perquè "demanen contrapartides que suposen una pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors". Entre aquestes compensacions, asseguren que les patronals volen reduir el complement salarial per baixa en cas de malaltia comuna, revisar els criteris per pagar el plus d'assistència i fixar un nou contracte de treball de sou reduït per a noves incorporacions sense experiència en el sector. Domínguez ha dit que totes són qüestions innegociables mentre no vagin acompanyades d'un increment salarial més elevat. 

PUBLICITAT

Comentaris


PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon