Consell Consultiu de la Gent Gran

La gent gran del Garraf debat sobre el testament vital i la mort digna

Redacció Vilanova i la Geltrú 29-11-2016 12:52

Debat sobre el testament vital i la mort digna amb la gent gran del Garraf. CC Garraf

Uneix-te al nostre canal de Telegram https://t.me/eixdiari i rebràs tota la informació abans que ningú.

PUBLICITAT

Dimecres passat, 23 de novembre, el Consell Comarcal del Garraf va organitzar una jornada sobre el testament vital i la mort digna al Casal Municipal de Gent Gran de Les Roquetes, a petició del Consell Consultiu de la Gent Gran del Garraf i amb l’objectiu de debatre sobre aquests dos temes tractats al 7è Congrés Nacional de la Gent Gran.

La jornada, que va comptar amb l’assistència d’una vuitantena de persones, es va iniciar amb la presentació de la consellera comarcal de gent gran, Francisca Carrasquilla, que va destacar aquests espais de debat perquè “ens permeten conèixer la realitat de les persones grans a la comarca i fer un seguiment de les millores que es vagin materialitzant, intentant implicar tots els agents polítics i socials”.

Tot seguit, David Agustí, cap de l’oficina de gent gran de la Generalitat de Catalunya, va iniciar la seva ponència: “Testament vital, la nostra darrera voluntat anticipada”. Agustí va explicar que el testament vital és el document a través del qual una persona determina les instruccions a tenir en compte quan es trobi en una situació en què les circumstàncies no li permetin expressar personalment la seva voluntat. També va destacar que malgrat que el testament vital és cada vegada més conegut i utilitzat, encara ens costa fer-lo per tradició cultural, i va detallar que aquest és un document molt senzill, obert i adaptable, que es pot descarregar del web de la Generalitat de Catalunya i d’altres administracions públiques.

La següent ponència: “Mort digna, un dret individual” va anar a càrrec d’Isabel Alonso Dávila, presidenta de l’Associació Dret a morir dignament (DMD) de Catalunya, que ha destacat que “el dret a morir dignament és un dret individual que ens dóna la llibertat de decidir com volem morir i com fer-ho amb dignitat”. Alonso també va comentar que “cal perdre la por a parlar de la mort i que convé anticipar-s’hi”.

Posteriorment es va dur a terme la taula rodona “Les nostres darreres decisions: voluntat, legalitat i realitat”, que va comptar amb les intervencions de Joan Cunillera, de l’Associació de Voluntaris de l’Hospital Sant Camil; Eloisa Álvarez, metgessa del Consorci Sanitari del Garraf i Montserrat Falguera, directora d’administració i gestió de la Fundació Redòs.

Cunillera va explicar que “un bon acompanyament al malalt terminal és essencial per donar dignitat i sentit al darrer tram de la vida”. També va descriure l’Espai Caixa d’Atenció Integral del Consorci Sanitari del Garraf (CSG), un espai d’atenció terapèutica i punt de trobada entre pacients i familiars, on es realitzen diferents activitats que contribueixen a la millora de la qualitat de vida de persones amb malalties avançades.

Per la seva part, Falguera va dir que “encara són molt poques les persones que saben decidir com volen viure i morir, la majoria ens ho anem trobant pel camí però hem de parlar de la mort de la mateixa manera que parlem de la vida”. També va comentar que s'ha de fer una bona pedagogia per part dels professionals i les entitats.

Finalment, Álvarez va explicar casos pràctics del CSG i va parlar dels principis de la bioètica i de com s'han de planificar les decisions anticipadament per evitar les urgències de darrera hora, on molts cops no s’hi arriba a temps. La taula va ser presentada i moderada per Joaquim Millan, coordinador de la jornada, qui també va conduir el torn de debat i preguntes fetes pels assistents. 

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon