Consumidors

Facua denuncia que el rebut de la llum ha pujat per quart mes consecutiu i se situa en més de 80 euros de mitjana

ACN Barcelona 26-12-2017 06:47

L'associació critica que el govern espanyol es plegui a les elèctriques i no actuï en defensa dels interessos del consumidor

PUBLICITAT

L'associació de consumidors Facua ha denunciat que el rebut de la llum ha pujat per quart mes consecutiu i situa les factures en una mitjana de 81,87 euros. Segons informen en un comunicat, la factura elèctrica s'ha encarit un 3,2% durant els primers 25 dies del mes de desembre i això suposa un augment de 10,05 euros en relació al cost del mes d'agost, quan el rebut mitjà era de 71,82 euros. L'associació critica que el govern espanyol continuï "plegat" als interessos de les elèctriques i no actuï "en defensa" dels usuaris. Facua alerta que aquest hivern està essent "especialment dur" per a les famílies amb menys recursos econòmics perquè, un any mes, "se'ls priva de l'ús de la calefacció o estan patint talls per la manca de capacitat de pagament" com a conseqüència de l'absència de "mesures efectives" contra la pobresa energètica.

Facua critica que el nou bo social posat en marxa per l'executiu estatal es "encara pitjor" que el vigent perquè s'hi poden acollir menys famílies i representa descomptes inferiors.

Evolució del rebut durant el 2017

En relació a l'evolució tarifaria, l'associació adverteix que, comptant el desembre, hi ha hagut set mesos de l'any durant els quals hi ha hagut una apujada del rebut. De la resta, durant dos mesos no hi va haver pràcticament variacions i en tres es van produir descensos.

Amb les tarifes de l'1 al 25 de desembre, l'usuari mitjà (366 kWh d consumo i 4,4 kW de potència contractada) pagaria 81,87 euros de factura, davant els 80,23 de desembre del 2016. Així, l'apujada interanual representa un 2%.

Durant aquest mes, el preu mitja del kWh ha estat de 17,13 cèntims (13,46 més el 27,19% d'impostos indirectes), fet que representa un increment del 4,2% en relació al novembre.

L'associació critica la "passivitat" de l'Estat davant un augment "injustificat" del rebut de la llum. Segons Facua, els usuaris són les víctimes d'un oligopoli que, en comptes de competir, "especula amb les tarifes". Facua insisteix en reclamar una reducció de l'IVA de l'electricitat i la intervenció del sector perquè sigui el govern espanyol qui fixi periòdicament una tarifa assequible.

"El govern de l'Estat està protegint els interessos de l'oligopoli energètic i es nega a adoptar mesures davant tarifes desproporcionades i els nivells dramàtics de pobres energètica", critiquen al comunicat. 

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon