UN ANY DE L'1-O

JxCat i ERC volen un diàleg "sense condicions ni renúncies" i que el Govern explori vies com el referèndum pactat

ACN Barcelona 03-10-2018 05:49

El president de la Generalitat, Quim Torra, al costat del vicepresident Pere Aragonès, el 3 d'octubre de 2018. ACN

Els dos grups presenten conjuntament una proposta de resolució per reclamar un acord vinculant i reconegut internacionalment sense fixar terminis

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

JxCat i ERC han impulsat conjuntament una proposta de resolució per tal que el Parlament faci una crida al "diàleg d'igual a igual, sense condicions ni renúncies" per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat. La intenció, "posar el futur de Catalunya en mans de la seva ciutadania, sense límits ni coaccions", i basant-se en el dret a l'autodeterminació. Així, i sense fixar terminis l'endemà de l'ultimàtum del president Quim Torra, JxCat i ERC reclamen que, durant el debat de política general, el Parlament insti el Govern a impulsar la "negociació bilateral amb l'Estat" i a "continuar explorant les vies del diàleg" per al dret a l'autodeterminació, incloent-hi "negociar un referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment que respecti el dret a decidir de la ciutadania".

JxCat i ERC també aposten per tal que el Govern exigeixi "respecte a les institucions catalanes" i que es facin efectius els compromisos adquirits en finançaments, traspassos i inversions "que [el govern espanyol] ha incomplert repetidament de manera unilateral". Alhora també volen que l'executiu urgeixi l'Estat a retirar els recursos d'inconstitucionalitat de les lleis aprovades al Parament i la "rectificació de l'estratègia d'asfíxia financera que ha suposat la suspensió i anul·lació sistemàtica de nous impostos i tributs", diu el document.

Conjuntament, n'han acordat 22 tot i que, formalment, computen per meitats sobre el total de 14 que en podien presentar cada grup. Una altra de les que han pactat fa referència a la fiscalitat i es conjuren en aquest sentit perquè el Govern "avanci en el disseny d'un sistema fiscal just i eficient"; i l'insten també a treballar en la lluita contra el frau fiscal.

En clau d'ensenyament, volen que el Parlament rebutgi "qualsevol intent de segregació de l'alumnat per motius lingüístics i a tot atac que posi en perill el model d'immersió lingüística a Catalunya", alhora que busquen "blindar el model d'escola catalana".

Entre les 22 PR conjuntes de JxCat i ERC, la que fa referència a afers socials i famílies proposa que el Parlament insti el Govern a desplegar l'Agència Catalana de Protecció Social com a instrument vertebrador de les polítiques socials. Un altra PR sobre treball busca que el Parlament insti l'executiu a posicionar la Formació Professional per a l'Ocupació com a element clau en la formació al llarg de la vida laboral. Una nova PR, també conjunta, pretén que la cambra demani a la Generalitat que elabori el Codi Ètic del Servei Públic.

JxCat i ERC també busca que el Parlament insti el Govern a desplegar la llei d'universalització de l'assistència sanitària a càrrec del Servei Català de la Salut. Una nova proposta de resolució pretén que la cambra reclami que la Generalitat augmenti el parc públic d'habitatge mitjançant la promoció d'obra nova. A més, els dos grups independentistes majoritaris volen que el Parlament reclami que l'executiu de Quim Torra impulsi una acció exterior "forta" mitjançant les relacions bilaterals amb governs, xarxes, organismes internacionals i altres actors de l'àmbit global.

Els dos grups parlamentaris també aposten perquè el Parlament reconegui la tasca de les universitats públiques a l'hora de garantir el bon funcionament, rigor i exigència de les seves titulacions. Una altra PR vol que la cambra insti el Govern a elaborar i presentar al Parlament el projecte de llei que ha de completar el llibre sisè del Codi civil de Catalunya, relatiu a les obligacions i contractes. Finalment, una nova proposta de resolució busca que l'hemicicle demani a l'executiu que aprovi i desplegui el Pla de Transició cap a la Reforma Horària, a més de millorar la xarxa d'equipaments esportius.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon