EuroRap

Catalunya té 2.195 quilòmetres de carreteres amb risc alt o molt alt de patir un accident greu o mortal, segons el RACC

ACN/ Nazaret Romero Barcelona 17-12-2018 02:08

Un estudi apunta que el risc de patir un accident en una carretera convencional és quatre vegades superior que en una autopista o autovia

PUBLICITAT

Catalunya té 2.195 quilòmetres de carreteres amb un risc alt o molt alt de patir un accident greu o mortal, segons un informe d'avaluació i risc d'accidentalitat de les carreteres del RACC. L'estudi EuroRap apunta que el risc de patir un accident en una carretera convencional és quatre vegades superior que en una autopista o autovia i que en el 43% dels accidents amb morts i ferits greus han estat involucrades motos. A més, alerta que els accidents de moto han augmentat un 45% des del 2013. Segons l'informe, Lleida és la demarcació amb més quilòmetres de carreteres amb risc alt o molt alt d'accident greu o mortal i el tram BP-1417 entre Barcelona i Sant Cugat és el que té el risc d'accidentalitat més alt de Catalunya per tercer any consecutiu.

Malgrat que el percentatge de la xarxa amb un risc alt o molt alt d'accident greu o mortal és el més alt dels últims sis anys, l'informe també apunta que els quilòmetres amb risc baix o molt baix han augmentat del 39% al 47% en els darrers vuit triennis. Amb tot, el RACC avisa que aquesta xifra s'ha estabilitzat en els últims danys.

L'estudi, que analitza els 6.362 quilòmetres de la xarxa viària on circulen el 91% dels vehicles i on es produeixen el 80% dels accidents amb morts o ferits greus, indica que hi ha hagut un estancament pel que fa a la reducció de víctimes mortals a les carreteres, un fet que posa en perill que s'assoleixi l'objectiu de la Unió Europea per al 2020 de reduir les víctimes en un 50% respecte al 2010.

Lleida és la demarcació amb major percentatge de carreteres amb risc alt o molt alt de patir un accident greu o molt greu, seguida de Barcelona, Girona i Tarragona en la darrera posició. La carretera de l'Arrabassada (BP-1417) entre Barcelona i Sant Cugat és el tram amb més risc d'accident de Catalunya per tercer any consecutiu. Hi destaquen els accidents de moto, que representen el 73% en aquest tram. En canvi, la C-16 entre Sant Cugat i Terrassa és el tram amb menys risc d'accident de Catalunya.

Els 10 trams amb major perillositat són vies convencionals de calçada única i quatre d'elles ja apareixien en l'informe de l'any anterior. En l'estudi d'enguany, sis dels trams amb més risc d'accidentalitat pertanyen a la demarcació de Barcelona, dos a la de Lleida, un a la de Tarragona i un altre a la de Girona.

Pel que fa a l'accidentalitat de les motos, l'informe alerta que ha augmentat un 45% des del 2013 i que en aquest mateix període de temps els accidents amb morts i ferits greus han incrementat un 4%. En relació als vehicles pesants, el tram amb més accidents és a l'A-2 entre l'enllaç amb l'AP-2 a Sant Feliu de Llobregat i l'enllaç amb la B-20 a la Ronda de Dalt.


El RACC avisa de la "pèrdua d'efectivitat" de les polítiques contra els accidents

El president del RACC, Josep Mateu, ha apuntat com a causes de les xifres d'accidentalitat la "pèrdua d'efectivitat" de les polítiques que s'han fet per "guanyar la batalla contra els accidents", l'augment de la mobilitat dels darrers anys, el fet que el parc d'automòbils sigui cada vegada més vell i l'excés de velocitat i les distraccions a l'hora de conduir.

Mateu també ha apuntat a la falta d'inversions en el manteniment de les carreteres com a causa que afavoreix l'accidentalitat. En aquest sentit, ha criticat que les inversions en el manteniment de les carreteres hagi disminuït un 67% del 2011 al 2016. "Si volem carreteres més segures, les administracions han de posar més esforç", ha assenyalat el president del RACC.


La Generalitat estima que la vinyeta reduiria un 10% l'accidentalitat

El director general d'Infraestructures de la Mobilitat de la Generalitat, Xavier Flores, ha defensat que la implantació de la vinyeta permetria reduir un 10% l'accidentalitat. Ha dit que l'estancament pel que fa a la reducció de la mortalitat a les carreteres "obliga a fer una reflexió". "No és només un tema de recursos econòmics, és una acció de seguretat viària", ha apuntat Flores.

En la mateixa línia, el president del RACC ha demanat que s'aprofiti l'"oportunitat" que genera la fi de les concessions dels peatges per fer un "molt bon model de cara al futur" que asseguri la inversió en el manteniment de les carreteres.

Per la seva banda, el coordinador de Mobilitat i Seguretat Viària del Servei Català de Trànsit, Òscar Llatge, ha insistit en la necessitat d'evitar la "interrelació" dels vehicles i de "segregar els usos" per tal de reduir accidents. Llatge ha assegurat que es faran proves pilot per tal de "segregar els tipus de vehicle" a les carreteres i fer que les motos tinguin espais on circulin sense la necessitat que ho facin també els cotxes. "Un país no es pot permetre tenir tot d'autopistes, les carreteres han d'estar adaptades a la demanda i l'usuari n'ha de ser conscient", ha dit en referència al baix risc d'accident greu o mortal que hi ha a les vies més ràpides.

Finalment, el diputat delegat d'Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, ha insistit en la necessitat d'augmentar els recursos en el manteniment de les carreteres i d'"actuar segons la singularitat i la manera de fer de cada territori".

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon