Referèndum 1-O

La fiscalia demana processar per organització criminal càrrecs del Govern, la cúpula de la CCMA i empresaris per l'1-O

ACN Albinyana 15-05-2019 11:39

La petició del ministeri públic afecta 27 dels processats pel jutjat número 13, com ara l'alcalde d'Albinyana, Quim Nin, i la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades

Uneix-te al nostre canal de Telegram https://t.me/eixdiari i rebràs tota la informació abans que ningú.

PUBLICITAT

La fiscalia ha enviat un escrit a la titular del jutjat d'instrucció número 13 demanant el processament per organització criminal de 27 dels investigats en la causa de l'1-O, així com la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Àngels Barbarà. La petició del ministeri públic afecta càrrecs i excàrrecs del Govern com Antoni Molons i Joaquim Nin, la cúpula de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i empresaris que estarien implicats en l'organització del referèndum. Aquestes 27 persones ja estaven investigades pel jutjat número 13 per diferents delictes, com ara malversació, prevaricació o desobediència. Barbarà havia quedat finalment fora de la causa.

La fiscalia constata que de la instrucció practicada fins al moment "s'infereix que l'actitud dels processats ha estat conjunta i coordinada", i que davant de les resolucions del Tribunal Constitucional (TC) "s'ha continuat amb el full de ruta que tenien marcat cadascú en l'àmbit de les seves competències i responsabilitats".

Cita diferent jurisprudència del Tribunal Suprem per concloure que hi ha un grup de persones que "de forma concertada i permanent en el temps" van actuar per aconseguir la independència "per vies delictives". És per això que demana el processament per organització criminal de tots els encausats pel jutjat número 13 excepte tres: Meritxell Massó, secretària general del Departament de Governació; Montserrat Vidal, de l'àrea de Processos Electorals i consultes populars, i José María Gispert, gerent d'Indugraf Offset S.A. De fet, fiscalia creu que aquestes tres persones no haurien de ser processades per cap delicte.

El ministeri públic també reclama que es processi la responsable de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Subratlla que "des del moment que va tenir coneixement que per part de la Generalitat s'estava fent un ús indegut de dades censals per portar a terme un referèndum il·legal, hauria d'haver actuat en la seva tasca inspectora i sancionadora". Apunta que Barbarà va rebre múltiples denúncies de ciutadans i va incomplir la seva obligació tot i haver estat requerida pel TC.

Així mateix, l'escrit reclama que també es processi pel delicte de desobediència Amadeu Altafaj, exdirector de la delegació a Brussel·les; Jaume Clotet, director general de Comunicació; Antoni Molons, ex-secretari general de Difusió i Atenció Ciutadana; Josep Ginesta, actual secretari de Treball; David Franco i David Palanques, responsables de l'àrea TIC del Departament de Treball; Albert Royo, responsable del Diplocat; Natàlia Garriga, directora de Serveis de la Secretaria General de Vicepresidència; Rosa Maria Rodríguez, directora general de servei de T-Systems; Francesc Fàbregas, administrador del diari 'El Vallenc'; Josué Sallent, director d'Estratègia i Innovació del CTTI; Xavier Puig, responsable de l'àrea TIC del Departament d'Acció Exterior; Marta Garsaball, autoritzada en un compte bancari a Brussel·les de la delegació del Govern, i Daniel Gimeno, responsable del tractament del fitxer de dades del registre de participants en consultes no referendàries. La fiscalia creu que aquests persones van participar amb les seves respectives actuacions en el "no acatament d'allò disposat pel TC independentment que fossin requerits de forma personal o no" pel tribunal.

També vol afegir el delicte de revelació de secrets en el cas de David Palanques i Josep Ginesta, ja que "eren partícips en l'accés i divulgació de les dades personals sense tenir autorització".

Pel que fa a l'escrit de l'Advocacia de l'Estat, aquesta demana a la magistrada que incorpori diferents proves a la causa que considera "indicis racionals de criminalitat" i que comprometen diferents encausats.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon