Periodisme i investigació

Un documental sobre el còlera a Vilanova i un reportatge sobre els Cabanyes guanyen els premis Molero de periodisme

Redacció Vilanova i la Geltrú 19-05-2019 10:33

Els guanyadors dels premis Eugeni Molero i Albert Virella i Blosa amb els jurats dels premis. CC Garraf

Un estudi històric sobre els inicis de la fotografia a Vilanova i la Geltrú guanya el premi d'investigació Albert Virella i Bloda

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

La Masia Cabanyes va ser escenari aquest dissabte al migdia de l'entrega de premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de Periodisme i Investigació Comarcal, convocats pel Consell Comarcal del Garraf conjuntament amb l’Associació de Periodistes del Garraf, l’Associació d’Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i del Servei Educatiu del Garraf. Un documental sobre el còlera a Vilanova i un reportatge sobre els Cabanyes van guanyar els premis de periodisme i un estudi històric sobre els inicis de la fotografia a Vilanova i la Geltrú es va fer amb el premi d'investigació Albert Virella i Bloda.

El veredicte del jurat es va donar a conèixer en un acte presentat per la presidenta del Consell Comarcal del Garraf i del jurat, Glòria Garcia, que va posar en relleu que amb la convocatòria dels premis, es vol realitzar un reconeixement del treball periodístic i d'investigació relacionat amb el Garraf. La presidenta va valorar el suport de l’ens comarcal a aquelles persones, que amb els seus treballs periodístics o d'investigació promocionen i donen a conèixer el territori. El Consell Comarcal del Garraf aporta una dotació 9.000 € als premis: 2.000 € per cadascuna de les modalitats de periodisme, 2000 € per al Premi d'Investigació i 1.000 € per a la modalitat d'Investigació per a Estudiants de Batxillerat (600 € per a l'alumne i 400 € per al centre educatiu).

Periodisme

Els premis Eugeni Molero i Pujós es divideixen en tres categories (Periodisme escrit, Periodisme audiovisual (radio i televisió), Periodisme gràfic). En premi audiovisual ha estat per al documental Còlera 1854, 50 dies sense dol, elaborat pel periodista vilanoví Jordi Carrillo (Canal Blau). El jurat ha destacat "el treball periodístic per rescatar de l’oblit un capítol de la història de Vilanova i la Geltrú desconegut per a la majoria, gràcies a una gran feina d’investigació i una recreació audiovisual que permet traslladar l’espectador a les sensacions de l’època".

En aquesta categoria, el jurat ha volgut destacar "la gran qualitat de tots els treballs presentats, tant dels documentals com de les peces breus informatives, ben treballades, contrastades i amb un ampli ventall de declaracions que és poc habitual en les peces informatives". En aquest sentit, el jurat ha fet una menció especial al treball radiofònic Les botigues de sempre, de Carola Fernández (Ràdio Maricel), per "la seva qualitat i originalitat, per un resultat curós i proper per rescatar la memòria del comerç local".

Pel que fa a la modalitat de Periodisme Escrit, el jurat ha decidit otorgar el premi al treball Nissaga Cabanyes, de Jaume Plans, per recollir "en un ampli reportatge a La Fura el llegat dels Cabanyes, la seva petjada en la cultura comarcal i el seu pes en la història local. Es destaca que el reportatge se suporta en diferents formats que inclouren des del reportatge de divulgació històrica, a l'entrevista, les fitxes informatives i el recull gràfic històric". En la mateixa categoria, el jurat ha fet una menció especial al reportatge de Les últimes remendadores, de Marta Rius, per "posar el focus en una professió en perill d'extinció i rescatar el vocabulari pròpi d'un sector".

El jurat aquest any ha decidit deixar desert el premi de fotoperiodisme i ha proposat a l'organització "reformular la categoria de periodisme gràfic ja que amb l'actual dinàmica de la premsa, el fotoperiodisme és una pràctica molt poc habitual".

El jurat dels Premis de Periodisme Eugeni Molero estava format per: Alba López, guanyadora del Premi Eugeni Molero de Periodisme Escrit el 2018, periodista a Catalunya Ràdio, Canal Blau o, més recentment coordinadora de continguts a L'Eco de Sitges, entre d’altres mitjans; Carles Castro, guanyador dels Premis Molero de Fotografia en tres ocasions, fotoperiodista amb 30 anys de trajectòria a la premsa local i nacional, actualment corresponsal de La Vanguardia al Penedès i director d'Eix Diari; Míriam de Lamo, periodista, ha treballat a mitjans com El Punt Avui, El Periódico i Descobrir, actualment és redactora d'Eix Diari.

Investigació comarcal

Pel que fa al premi d'investigació, el jurat va voler deixar constància de la qualitat de la globalitat dels treballs presentats que són, tots quatre, investigacions sobre la comarca del Garraf en el seu vessant històric, social, cultural i artístic: "Els treballs són investigacions i recerques ben documentades que aporten noves dades i noves conclusions en cadascun dels temes triats d’investigació". La guanyadora del premi va ser la historiadora Blanca Giribet de Sebastian pel treball Els inicis de la fotografia a Vilanova i la Geltrú. El jurat ha valorat l’estructuració del treball, la recerca documental i gràfica, i el fet que reflexa la societat vilanovina a travós de la fotografia com a ofici i afició. En aquesta categoria, el jurat també ha fet una menció especial al treball d'Albert Tubau L’associacionisme persistent acció i transformació. El cas del Foment Vilanoví, per ser "un esplèndid relat i estudi sobre el Foment vilanoví en el marc de la realitat associativa i cultural en l’època contemporània de la ciutat de Vilanova i la Geltrú".

Premis d’investigació per a estudiants de batxillerat

El jurat ha felicitat de manera especial als joves i les joves que han optat als premis d’investigació, així com als professors i centres educatius que han conduit als estudiants en els treballs de recerca: "il·lustren un alt nivell en la redacció, recerca, creativitat i hores de dedicació. Així mateix il·lustra el nivell de consciència social, ambiental i política que es vol aplaudir i reconèixer". El treball de recerca guanyador és Disseny d’un conjunt d’edificis de nova construcció, respectant l’estil arquitectònic tradicional del barri centre-vila de Vilanova i la Geltrú, de Júlia Salin Miracle, d’Institut Lluch i Rafecas de Vilanova i la Geltrú.

El jurat dels Premis d’Investigació Albert Virella i Bloda estava format per Àngels Pares, llicenciada en geografia i història, llicenciada en filologia catalana, catedràtica d’ensenyament secundari i investigadora, actualment jubilada; Marijó Riba, gestora i productora cultural i llicenciada en dret; i Xavier Martínez Roig, llicenciat en ciències econòmiques i empresarials, director financer en una empresa de restauració, membre de la junta del Grup d'Estudis Cubellencs, que també valoren la modalitat d’Investigació per a Estudiants. En aquesta darrera modalitat s'hi incorpora en el jurat Xavier Garcia, diplomat en enginyeria tècnica industrial, màster en prevenció de riscos, professor de fabricació mecànica i tecnologia i actualment membre de l'equip del CRP-Garraf.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon