Preu del raïm

El ministre d'Agricultura vincula la crisi del cava a la presència de l'independentisme al sector

ACN Vilafranca del Penedès 19-09-2019 05:06

Pla curt d'una de les varietats de raïm que ha suportat els episodis de sequera i llueix ben ufanosa. ACN

Unió de Pagesos lamenta que el ministre Luís Planas enterboleixi una qüestió de desequilibri dins la cadena alimentària amb un debat polític

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, ha vinculat els problemes del sector del cava a l'independentisme durant la sessió de control al govern estatal al Congrés dels Diputats. Així ha respost a la interpel·lació de la diputada d'ERC, Carolina Telechea, que ha aprofitat per preguntar què farà el govern espanyol per evitar la caiguda del preu del raïm "que està arruïnant els productors". El socialista ha admès que els baixos preus del raïm li "preocupen" però que "divergeix" de l'anàlisi que n'ha fet la republicana. Planas no ha detallat accions concretes i ha contestat que el sector té un problema d'organització que, "entre altres motius", es deu a la seva "politització". "Fins i tot l'independentisme s'ha posat en el sector del cava", ha lamentat.

"És una qüestió que em preocupa i tindré ocasió de parlar-ne amb la consellera (Jordà) si es digna a venir als consells consultius que celebrem per preparar els consells de ministres europeus", ha dit Planas. El ministre ha sigut l'encarregat de respondre les intervencions dels diputats a la sessió de control d'aquest dimecres.

La rebaixa de gairebé un 30% del preu del raïm respecte a la verema anterior ha fet saltar les alarmes dels productors aquesta temporada. Viticultors i cavistes catalans estan d'acord en assenyalar un "desequilibri entre l'oferta i la demanda" com a causa per la caiguda del valor del raïm, que en aquesta collita val 30 cèntims el quilo.

Unió de Pagesos veu "inadmissible" que el ministre d'Agricultura vinculi la crisi del cava a l'independentisme

Unió de Pagesos considera "inadmissible" que el ministre d'Agricultura en funcions, Luís Planas, "amagués ahir la seva inacció davant la crisi de preus al sector del cava rere el conflicte polític català". En un comunicat aquest dijous, Unió de Pagesos insisteix que el ministeri hauria d'intercedir en un problema "lligat al domini dels grans elaboradors, que retallen el preu del raïm i el vi base fins a cotitzacions del 2018", i lamenta que "no ha fet cap pas". "El ministre Luís Planas, enlloc d'aportar solucions, enterboleix una qüestió de desequilibri dins la cadena alimentària amb un debat polític", assegura Unió de Pagesos.

El sindicat demana al ministre espanyol en funcions que "abordi aquesta crisi com una qüestió de sector", ja que els productors "veuen retallat un 28% els preus en origen, cosa que posa en entredit la base productiva de la DO Cava i l'aposta per la qualitat".

En aquest sentit, UP lamenta que Planas sembla situar-se "de la banda dels elaboradors que compren a preu tant baix enlloc dels que ho fan a un preu raonable2.

El 5 de setembre, els viticultors van aturar la verema per protestar contra les grans empreses elaborades del cavi i el vi al Penedès per denunciar que "uns preus tan baixos enfonsen el prestigi de les denominacions d'origen".

Planas va vincular dimecres els problemes del sector del cava a l'independentisme durant la sessió de control al govern estatal al Congrés dels Diputats. En resposta a una interpel·lació de la diputada d'ERC, Carolina Telechea, el socialista va dir que els baixos preus del raïm el "preocupen" però que "divergeix" de l'anàlisi que en va fer la republicana. Planas va afirmar que el sector té un problema d'organització que, "entre altres motius", es deu a la seva "politització". "Fins i tot l'independentisme s'ha posat en el sector del cava", va dir.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon