Eleccions generals

La CUP anuncia que es presenta a les eleccions del 10-N: "Hem vingut a dir a l'Estat que deixi en pau la nostra gent"

ACN/ Aina Martí Barcelona 28-09-2019 05:24

Pla obert de la roda de premsa de Mireia Vehí, del secretariat nacional de la CUP, el 28 de setembre del 2019. ACN

Els anticapitalistes concorreran per primera vegada en uns comicis espanyols davant d'un moment d'excepcionalitat democràtica alta

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

La CUP es presentarà a les eleccions del 10-N per aprofitar tots els espais per fer política "en un moment d'excepcionalitat democràtica alta" en el qual "cada vegada hi ha més presos polítics", ha dit una de les integrants del secretariat nacional, Mireia Vehí. Els anticapitalistes han decidit concórrer per primera vegada als comicis al Congrés i al Senat en un consell polític extraordinari que s'ha celebrat aquest dissabte a Barcelona. L'esquerra independentista apostarà per defensar l'autodeterminació, exigir l'amnistia dels "represalitats" i la conquesta de drets. "Hem vingut a dir a l'Estat que deixi en pau la nostra gent", ha assegurat Vehí. Els militants han decidit presentar una candidatura pròpia i han obert la porta a repetir les aliances amb la Crida Constituent. En la reunió d'aquest dissabte no han determinat com seran les llistes, ni el programa electoral ni l'acció política, qüestions que es deixen pel consell polític del 5 d'octubre.

La decisió del màxim òrgan de decisió de la CUP s'ha produït abans que es publiqui la sentència del judici de l'1-O i la mateixa setmana de l'operació Judes, que ha acabat amb l'empresonament de set membres dels CDR acusats de terrorisme. "No ha estat una decisió fàcil", ha assegurat Vehí, que ha argumentat que el moment d'"excepcionalitat política" ha marcat la decisió.

"Cada cop tenim més presos polítics, més persones detingudes, i més persones represaliades per l'Estat espanyol per defensar el dret a l'autodeterminació", ha lamentat l'exdiputada, que s'ha dirigit als periodistes acompanyada d'altres dirigents de la formació.

El consell polític havia de pronunciar-se sobre quatre documents. Dos dels textos preveien presentar-se a les eleccions i els altres dos es posicionaven en contra de concórrer als comicis. En una primera votació, els anticapitalistes han apostat per presentar-se i més endavant s'ha considerat que la millor opció era tirar endavant una candidatura pròpia.

"Això no va de llistes unitàries, no va de cadires, i no va de fer política per a garantir un pacte estrany", ha argumentat l'exdiputada, preguntada per si s'obrien a la possibilitat d'aliar-se amb altres forces polítiques independentistes. És més, el partit ha emès un comunicat on afirma que han fet aquest "pas endavant" en veure que hi ha altres forces sobiranistes que sí que es veuen disposades a donar suport al govern de l'Estat.

Amb aquest canvi de posició respecte a unes eleccions espanyoles la CUP no vol "fer política institucional" sinó "impedir la governabilitat" que no garanteixi el reconeixement al dret a l'autodeterminació, l'amnistia pels represaliats i la conquesta de drets, els tres "eixos" del programa polític que ha donat a conèixer la formació anticapitalista. "No hem vingut a bloquejar o desbloquejar, hem vingut a fer política des de tots els àmbits que tenim", ha dit.

"Ens hi deixarem de pell", ha promès Vehí, que ha assegurat que treballaran "a contrarellotge" per aconseguir les signatures i els avals necessaris abans del 7 d'octubre, la data límit per a presentar la candidatura oficialment.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon