Sentència 1-O

El Síndic demana al futur govern espanyol que explori "la via més ràpida" per posar en llibertat els polítics condemnats

ACN/ Jordi Bataller Barcelona 14-10-2019 05:24

Pla mig del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, valorant la sentència des de la sala de premsa del Parlament el 14 d'octubre del 2019 . ACN

Ribó considera que el seu alliberament es tracta d'un element clau per facilitar el diàleg polític

Uneix-te al nostre canal de Telegram https://t.me/eixdiari i rebràs tota la informació abans que ningú.

PUBLICITAT

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat al futur govern espanyol i a les Corts Generals que surtin de les eleccions del 10-N que explorin "la via més ràpida" per posar en llibertat els polítics independentistes condemnats. Ribó considera que es tracta d'un element clau per facilitar "el diàleg polític" necessari per avançar en el conflicte entre Catalunya i Espanya. "Si ens trobem en aquesta greu situació és principalment per la reiterada manca de diàleg institucional des de fa com a mínim 15 anys per tractar de resoldre problemàtiques històriques i de caràcter eminentment polític", ha assegurat el Síndic de Greuges des del Parlament. Ribó ha evitat valorar directament la sentència del procés –"a l'espera d'una anàlisi més profunda"- però ha volgut deixar clar que considerar els fets de la tardor del 2017 com a sedició és "manifestament desproporcionat".

En paral·lel, el Síndic de Greuges ha volgut alertar del possible impacte futur d'una sentència com la d'avui en "la interpretació de l'abast dels drets i les llibertats fonamentals". "Properament presentaré un informe sobre aquesta qüestió", ha avançat Ribó, que ha recordat que l'abril del 2017 ja va exposar al Parament un informe titulat 'Regressió de drets i llibertats al Regne d'Espanya'. "Allí parlàvem de la partidització de la justícia i de la judicialització de política", ha rememorat el Síndic. "En qualsevol cas, ni la sentència del TS ni el procés electoral en què estem immersos haurien d'impedir l'immediat inici d'un diàleg constructiu, obert i omnicomprensiu per aconseguir una solució política al conflicte", ha reflexionat en veu alta Ribó, que ha puntualitzat que aquest diàleg no només s'ha de cenyir a l'àmbit polític i institucional "sinó també entre les societats civils de Catalunya i la resta de l'Estat".

"I, en aquest marc, totes les parts haurien de tenir el coratge de reconèixer els errors comesos al llarg d'aquest procés", ha afegit el Síndic. Finalment, Ribó ha comunicat que aquesta declaració s'elevarà a la comissària europea de Drets Humans del Consell d’Europa, al president de l’Assemblea Parlamentària de la mateixa organització, a l'alta comissionada pels Drets Humans de les Nacions Unides i a la comunitat internacional i estatal de defensors.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon