Economia global

Dels aranzels i de l’'Impeachment'

Sixte Moral Vilanova i la Geltrú 15-10-2019 12:02

Uneix-te al nostre canal de Telegram https://t.me/eixdiari i rebràs tota la informació abans que ningú.

PUBLICITAT

“Abantes” com deien i diuen encara algunes tietes (i en occità) quan alguna plaga, mal auguri o previsió de desastres naturals com tempestes o bé de pernicioses sequeres hi havia un enorme catàleg i una àmplia gamma de possibilitats d’intentar conjurar el perill amb l’ús de rituals religiosos molt estesos i sentits per bona part de la societat. Trisagis, invocant tres vegades al sant, sacrificis personals i col·lectius, vots de poble, el salpàs, novenes, processons, benediccions del terme i dels animals, advocacions a determinades verges i sants......

En fi un reguitzell més que divers i ampli per conjurar els perills i allunyar tempestes, dissorts i desastres.

“Cada terra fa sa guerra” i en aquest sentit de rituals, sortilegis, oracions i altres  maneres i “modus” de conjurar la dissort n’hi ha arreu i molts i clar en tenim al Penedès i molts, només cal fer una ullada al llibre de Pere Sadurní i Vallès, Retalls del Folklore Penedesenc en trobem una extensa i notable mostra.

Tot aquest pròleg bé perquè tenim la sensació que caldrà usar tots aquests mètodes anti mal averanys per aconseguir que finalment l’Impeachment al President Donald Trump tiri endavant i al mandatari sigui rellevat.

De raons en trobaríem moltes, diverses i diferents però en trobaríem segur.

No sabem si des del Penedès hi podem fer molt –la nostra aportació seria més que modesta- però ens convindria que tant el Congrés com el Senat del EEUU apostés per retirar al President la confiança i que el vicepresident ocupi el lloc i mantingui una governança una mica més adequada al món que vivim sense les extravagàncies que estem a acostumats a veure a Trump i sense les mesures proteccionistes que ha posat en perill bona part de la millora econòmica que semblava consolidar-se a nivell mundial.

La darrera mostra d’aquesta política de capricis ha estat l’aplicació d’aranzels al vi i a l’oli que s’exporten als Estats Units i per tant aquesta aplicació afecta directament a l‘economia del Penedès.

És sens dubte una conseqüència de la globalització dominant i que dirigeixen les economies més fortes sense que possiblement s’hi pugui fer massa coses. Es bo globalitzar el comerç i això permet unes exportacions potents però la mateixa globalització és pot convertir en un bumerang perillós quan algun “espavilat” com Trump que es vanta de tenir una intel·ligència més que notable -com ell mateix ho assegura- el llança.

Doncs bé aquesta proverbial intel·ligència l’han portat a posar aranzels sobre aquets productes agrícoles que s’exporten als EEUU pel fet que la UE va fer aportacions econòmiques al desenvolupament l’avió Airbús. Trump considera que això va anar en detriment de l’americana Boeing i ara per compensar-ho contraataca posant aquest aranzels a productes agrícoles i derivats.

Vet aquí, ajudes als avions i acaben pagant el vi i l’oli. Del cel a la terra generant problemes, controvèrsies i alguna que altre fallida ben segur.

L’Associació Vinícola de Catalunya també parla d’una situació “d’injustícia” respecte a d’altres països que exporten el mateix producte i als que el govern de Donald Trump no els hi aplicarà aranzels. “Inevitablement Catalunya sortirà perdent” ha admès el vicepresident de l’AVC llegim a l’Eix, i tant! i perjudicarà i obrirà les portes a altres productes de nous països que tenen tot el dret de fer-ho i jugaran amb avantatges injustos i possiblement en la qualitat dels productes d’aquí seran més atractius pel preus a pagar. 

Expliquen amb una certa -molta preocupació- els productors de vi del Penedès que els aranzels que aplicarà el govern americà els pot afectar en un 1,5 milions d'euros.

Poca conya! Només faltava això al ja en part castigats sector del vi.

I en declaracions a l’agència ACN el president de la DO Penedès, Joan Huguet concretava més encara i assegurava que "més de 330.000 ampolles les que es veurien afectades" però que si es calcula a altres denominacions la pèrdua serà força més gran. Evidentment això portarà a trobar algun front comú totes les institucions per mirar d’evitar l’aplicació dels aranzels i per pal·liar les conseqüències nefastes que podria portar que al mesura que vol aplicar Trump tirés endavant.

I en aquet sentit el vicepresident el govern català Pere Aragonès ja s’ha manifestat i emplaça a les administracions estatals i europees "s'impliquin" en una negociació conjunta per "evitar una guerra comercial" amb els Estats Units.

Però encara es considera que afectarà  més productes amb les consegüents pèrdues així segons hem pogut llegir a l’Eix: La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha alertat que els nous aranzels que a partir del 18 d’octubre presumiblement aplicaran els EUA posarà en perill productes com l’oli d’oliva i el vi envasats. Segons la FCAC també en sortiran perjudicades les olives verdes i, en menor mesura, cítrics, porcí congelat, formatge, iogurts, mantega, cireres i préssecs.

Vet aquí les meravelles de la globalització.

El productors de vi rebran per totes bandes

Pals pels aranzels del americans i pal segur que també segons com acabi el Brexit dels anglesos.

Ja veiem que el món anglosaxó i derivats ens vol fer la punyeta com tantes vegades.

Alguns reivindicaran de nou allò de Gibraltar espanyol.

I potser des d’aquí, des del Penedès, cal que ja preparem trotes els rituals anti desastres que tinguem, cada poble, cada ciutat que busqui aquelles invocacions tradicionals que tinguem per allunyar les mestralades que puguin arribar que generin encara més complicacions als productors de vi.

Veurem volar l’Airbús i haurem de lamentar que el seu vol ha fet, que com que Boeing ha estat perjudicada, que ara tots els productors i productores d’oli, vi, derivats del porcs.... hagin de pagar.

Anem bé.

Mentre preparem, tots els sortilegis possibles, processons, salpassos, vots de poble, rogatives, novenes trisagis i tot el que calgui possible per allunyar la plaga aranzelària amb la que Donald Trump amenaça i alhora perquè afavoreixin el triomf de l’Impeachment.

Mentre ho anem preparant aquí ja comencem oferint aquesta pregaria que s’usava al municipi d’Avinyò cap allà els anys vint.

Per allunyar les pedregades, aquí llegeixis aranzels: Senyor si és en  vostra llei, en vostra justícia, en vostre amor, en vostra misericòrdia, que vingui, Senyor, un raig de llum del vostre diví amor, que il·lumini les consciències i intel·ligència de tots. Que es compleixin Senyor, vostres divines lleis. Amor i vida per a tots. Amen”.

Doncs això: així sigui. Fora aranzels visca l’Impeachment.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon