Vaga general

Seguiment desigual de la jornada de vaga al territori

Redacció Vilanova i la Geltrú 18-10-2019 10:41

Seguiment desigual de la jornada de vaga a Vilanova i la Geltrú. EIX

La Cecot assegura que la meitat de les empreses associades han tancat per la vaga general

Els sindicats convocants afirmen que el seguiment a la vaga general és superior al del 3-O

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Botigues tancades i bars i supermercats oberts. El seguiment de la jornada de vaga general convocada com a resposta de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem està tenint un seguiment desigual al territori. A primera hora del matí, bona part del petit comerç ha baixat les persianes avui per seguir la vaga. Igual que ho ha fet els centres educatius, con el seguiment de la vaga és majoritària, l'administració i la majoria d'entitats, que han anul·lat o ajornat les activitats previstes per a la jornada d'avui. Per contra, les botigues franquiciades i les grans superfícies comercials han obert amb normalitat a tot el territori.

Durant el matí, desenes de manifestants han fet concentracions pel territori com a mostres de suport a la vaga. A Vilanova i la Geltrú, a les 11 del matí s'ha fet una concentració a la plaça de la Vila i s'ha llegit un manifest de rebuig a la sentència. A l'Alt Penedès, s'han fet talls puntuals de carreteres i piquets informatius als polígons industrials i comercials.

Per la seva part, Sitges ha secundat divendres la vaga convocada pels sindicats Intersindical-CSC i Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). El sector comercial de Sitges ha despertat aquest matí amb molts comerços tancats als carrers de l'eix comercial, amb alguns establiments oberts del sector de la restauració i alguns pocs comerços amb la reixa mig abaixada.

En el sector de l'ensenyament, aproximadament tres quartes parts dels alumnes no han assistit als centres educatius, així com entre un 90 i un 50% dels professors, en funció del centre. A tall d'exemple, l'Escola Esteve Barrachina ha rebut 106 alumnes d'un total de 452, mentre que a l'Escola Maria Ossó han assistit a classe 140 alumnes d'un total de 436.

A nivell de mobilitat, no s'han detectat incidències al matí. Es percep la circulació habitual d'automòbils, inclosa l'activitat a les àrees de càrrega i descàrrega de mercaderies.

Als serveis municipals, quan encara no es tenen dades oficials, s'estima que el seguiment de la vaga per part dels treballadors municipals varia d’unes instal·lacions a altres, però estaria entre el 30 i 40% aproximadament, segons la percepció dels mateixos treballadors consultats.

La Intersindical-CSC i la IAC consideren que la jornada és un "èxit"

Els sindicats convocants han assegurat que el seguiment de la vaga general d'aquest divendres és superior al de l'aturada del 3 d'octubre, que es va considerar la més massiva des de la transició a Catalunya. La Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) han argumentat que el consum elèctric se situa en un 10,1% menys que en un divendres laborable normal i que la jornada ha tingut una "gran afectació" a l'administració pública, a ensenyament, a salut i al comerç. El portaveu de la Intersindical-CSC, Carles Sastre, ha volgut reivindicar l'"èxit" que suposa el descens d'un 40% de l'activitat a Mercabarna. Al seu torn, el portaveu de la IAC, Marc Casanovas, ha assegurat que la vaga respon a un "estat d'excepció permanent contra la classe obrera". "Ho hem tornat a fer i ho tornarem a fer tants cops com faci falta", ha dit, citant les paraules que va dir Jordi Cuixart davant del Tribunal Suprem.

La Cecot assegura que la meitat de les empreses associades han tancat

La patronal Cecot ha explicat que la meitat de les empreses associades han fet tancament patronal per la vaga general d'aquets divendres, segons ha informat l'organització a través de les xarxes socials. Aquestes són les dades que ha proporcionat la patronal a les nou del matí després d'un sondeig a mig miler d'empreses.

L'Aeroport del Prat cancel·la 55 vols coincidint amb la vaga general

L'Aeroport del Prat ha hagut de cancel·lar 55 vols aquest divendres, coincidint amb la jornada de vaga general, segons ha informat AENA. En total, dels 979 vols programats, 84 ja han operat amb normalitat. A l'aeròdrom Girona-Costa Brava, hi ha 49 vols programats, dels quals 5 ja han sortit i no s'ha produït cap cancel·lació. Al de Reus, hi ha 16 operacions previstes i no està prevista cap anul·lació. Vueling ja va anunciar dijous que havia anul·lat 36 operacions preventivament per la protesta convocada per la Intersindical-CSC i IAC, 18 que sortien de l'aeroport del Prat i 18 més que hi tenien prevista l'arribada.

Talls de trànsit a Barcelona per les protestes amb motiu de la vaga general

Diverses vies de Barcelona estan patint o han patit talls de trànsit per les protestes amb motiu de la vaga general aquest divendres, segons informen Trànsit i la Guàrdia Urbana. L'Avinguda Diagonal està tallada a l'alçada de Maria Cristina, on uns 150 estudiants ocupen la calçada mentre juguen a futbol, s'asseuen a terra o fan estiraments. Els manifestants porten pancartes on es pot llegir 'Els CDR no aturem la lluita' o 'Buidem les aules, omplim els carrers'. D'altra banda, la Ronda Litoral ha estat tallada una estona en sentit Llobregat a l'altura de la sortida 23, al Poblenou; i la Ronda de Dalt ho ha estat en ambdós sentits entre Horta i Sant Gervasi.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon