Tardor agitada

Alerta per la previsió de pluges intenses i ventades en les properes hores

Redacció Vilanova i la Geltrú 21-10-2019 05:34

L’Ajuntament de Calafell ha posat sacs de terra als carrers Pescador, de la Barca i Molí del Blanquet, per contenir la possible l’entrada d’aigua. Aju

L’Ajuntament de Calafell ha posat sacs de terra als carrers Pescador, de la Barca i Molí del Blanquet, per contenir la possible l’entrada d’aigua

S'esperen pluges amb acumulacions importants fins la matinada de dimecres, sobretot al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona i a tota la demarcació de Girona

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

A causa de la situació meteorològica prevista per a les properes hores, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès siversos avisos per aquest dimarts per pluges intenses i ventades al territori. Al llarg de la jornada s'esperen precipitacions d'intensitat entre feble i moderada a qualsevol punt del territori, si bé localment seran fortes a punts del quadrant nord-est i resta del litoral i prelitoral. A banda, s'acumularan quantitats entre poc abundants i abundants, si bé a la meitat est i a la resta del litoral i prelitoral podran ser entre molt abundants i extremadament abundants (més de 100 mm en 24 hores). Les precipitacions puntualment aniran acompanyades de tempesta.

Davant l'avís del Servei Meteorològic, els ajuntaments han començat a prendre mesures. Per exemple, l'Ajuntament de Calafell ha posat sacs de terra als carrers Pescador, de la Barca i Molí del Blanquet, per contenir la possoble entrada d’aigua. La circulació queda restringida i prohibit estacionar a l’aparcament del Blanquet. A més, s’estan netejant i obrint imbornals a les zones inundables i retirant residus de les lleres.

Protecció Civil demana extremar les precaucions

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per la llevantada prevista a partir de demà i que s'allargarà fins el proper dimecres, amb afectacions per pluges abundants i crescuda de rius i rieres i acumulacions d'aigua en zones urbanes especialment al litoral i prelitoral de Tarragona i de Barcelona i a tota la demarcació de Girona.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), demà dimarts s’esperen pluges que avançaran de mar cap a terra a tot el litoral i prelitoral i que escombraran de sud a nord i d'oest a est. A partir de migdia tarda s’esperen precipitacions generalitzades, però especialment a litoral i prelitoral, inicialment per les comarques de Tarragona i sud i est de Lleida, i posteriorment desplaçant-se a la tarda a les comarques de Barcelona i de nit i matinada a totes les comarques de la demarcació de Girona.

S’espera un episodi d'acumulació de més de 100 l/m2 en 24hores en qualsevol punt del litoral i prelitoral (des del Baix Camp a l’Alt Empordà) i de 200 l/m2 en 24 hores al nord-est (sobretot a la  serralada transversal: Osona, Garrotxa, Vallès Oriental, Alt Empordà).

Derivat d'aquestes pluges s'espera el creixement del cabals dels rius, especialment els següents:

Muga: sobretot a la part final del curs.
Ter:  capçalera i desembocadura.
Tordera:  desembocadura.
Besos - Mogent - Congost.
Llobregat: curs mig i baix.
Francolí: desembocadura.
Segre: afectacions en el curs alt i baix.
Valira: afectacions al curs alt.       
Es pot produir el creixement sobtat de rius i rieres al litoral i prelitoral, sobretot en els casos següents:

Rieres del Vallès.
Rius i rieres del litoral del Tarragonès i del Baix Penedès (Francolí, Foix, Riera de la Bisbal).
Afluents del Ter i de la Muga.
Marge esquerra del riu Segre (Sió, Corb, Ondara).
Barrancs i torrents de les Terres de l'Ebre.

La mala mar prevista a tot el litoral pot agreuger els efectes de la crescuda de cabals a les desembocadures, per les dificultats de desguàs d'aigua.

Des de Protecció Civil de la Generalitat es farà un seguiment exhaustiu de l’evolució de les tempestes i l’estat dels rius i rieres tant de les conques principals com de les secundaries. A més, s’ha demanat als municipis que netegin embornals per garantir la circulació d’aigua a les zones urbanes i tinguin preparats recursos per si cal senyalitzar i restringir els accessos a les zones inundables.

Davant d’aquest episodi de precipitacions, Protecció Civil de la Generalitat aconsella no aparcar el vehicle en zones inundables ni torrents secs, i no intentar travessar-hi ni a peu ni amb el vehicle perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. Es demana també fer cas de la senyalització de prohibició del pas en aquelles vies, camins i zones inundades afectades per les pluges, per evitar incidències que es poden prevenir. No baixeu als baixos o garatges inundats, en cap cas.

Qui condueixi a partir del vespre i de la matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables. A més, caldrà extremar les precaucions al volant, ja que demà al matí les pluges coincidiran amb la mobilitat pròpia d’un matí laborable i es podrien donar incidències en la circulació. No travesseu zones inundades amb acumulacions d'aigua.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:

Augmentar la distància de seguretat.
Reduir la velocitat.
En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
No travesseu zones inundades.
Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat

Prealerta pla VENTCAT de Protecció Civil

Protecció Civil ha emès també una PREALERTA del pla VENTCAT per les fortes ratxes de vent que es preveuen durant l’episodi de llevant que ha de començar la propera matinada.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, es poden donar ratxes de vent de més de 90km/h que afectaran qualsevol punt del país però sobretot a la façana litoral i a cotes altes de l'interior. Es demana molta precaució en els desplaçaments i activitats de lleure a l’exterior tant a l’entorn natural com a les zones urbanes, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres.

A més, cal fixar i retirar els objectes que estiguin a l’exterior de balcons i terrasses i que puguin ser desplaçats pel vent. En el moment de les ratxes més intenses, cal protegir-se dels elements que semblin inestables. 

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon