Ensenyament

Fora caputxes!

Jordi Larregola Sant Sadurní d'Anoia 31-10-2019 06:31

ACN / Estefania Escolà

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Tinc males experiències amb els objectes que et tapen la cara. Potser a vosaltres no us passa però a mi una senzilla màscara de carnestoltes ja em neguiteja perquè no hi ha manera que els foradets dels ulls coincideixin amb la posició dels globus oculars, sempre quedo borni o mig encegat dels dos ulls, les parpelles s’entrebanquen amb el cartronet i acabes ridículament vençut, desesperat per una joguina malèfica. No parlem ja de caputxes o passamuntanyes, útils només per a travesses amb neu i vent perquè, de tota manera, tampoc t’hi veus enmig del torb.

Serà per aquesta aversió adquirida que em sembla molt estrany veure universitaris encaputxats. Per què us tapeu la cara? No us hi veieu! Si la protesta la considereu justa, per què us n’amagueu? Si els rectors us faciliten les avaluacions i us fan un vestit a mida, per què us disfresseu de revolucionaris?

En general, el món educatiu tracta sobre com treure’s del davant tot allò que t’impedeix veure-hi clar. La universitat hauria de ser una destructora de prejudicis, una màquina de racionalitat, de crítica i també de propostes, de risc intel·lectual. Malament complirà la seva funció si no som capaços d’actuar a cara descoberta, de plantejar qualsevol crítica des del diàleg, des de la reflexió, l’argumentació i el respecte als altres.

Potser sense la caputxa que porteu posada, veuríeu que us manifesteu en favor dels qui us han imposat les taxes universitàries més cares d’Espanya i els ajuts a programes de doctorat més esquifits. Potser us adonaríeu que la vostra protesta va a favor dels qui van retallar -amputació traumàtica- fa deu anys el pressupost en universitats, que l’Autònoma ja retalla fins i tot les hores del personal de neteja perquè no té recursos ni per a ells, ni per a grups d’investigació, ni per a les goteres i el manteniment -partida en la qual necessiten vuit milions d’euros i en reben dos. Potser se us faria clar que la vostra protesta, tan dolçament imbuïda de justícia social, es fa en suport als governants que imposen i mantenen les retallades socials més bèsties d’Espanya i de les més bèsties d’Europa. De debò? La vostra acció és per defensar els qui us precaritzen?

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon