Ple municipal

L'Ajuntament de Vilanova estudiarà un canvi de gestió dels serveis de neteja i recollida de residus, i de jardineria

Redacció Vilanova i la Geltrú 21-01-2020 12:03

L'Ajuntament de Vilanova estudiarà un canvi de gestió dels serveis de neteja i recollida de residus, i de jardineria. Ajuntament de Vilanova

Marta Jofra: 'parlem de la possibilitat d'internalització i no de municipalització, perquè de fet el servei no deixa de ser municipal, l'únic que deixaria de ser una gestió indirecta per ser directe'

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

El Ple municipal de gener ha obert amb una declaració institucional d'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme, en commemoració de l'efemèride del 21 de gener de 1939, quan les tropes franquistes van entrar a Vilanova i la Geltrú, de la qual demà es compleixen 81 anys. Mitjançant aquesta declaració, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha manifestat el compromís de reconeixement i de reparació a les víctimes del franquisme i dels seus familiars, així com de fer present la necessitat d'esclarir els fets ocorreguts i la destrucció col·lectiva i personal que va provocar aquella dictadura. El text, llegit pels portaveus dels grups representats al Ple, ha finalitzat amb el compromís de “no defallir en la defensa dels valors democràtics i els drets humans” i amb el clam que “mai més el feixisme a la nostra societat!”.

Els punts centrals en l'ordre del dia han estat les propostes d'iniciar estudis per avaluar el canvi de forma de gestió dels serveis de manteniment i neteja dels parcs i jardins (zona A) i de neteja viària i recollida de residus, tots ells concessionats actualment a l'empresa Valoriza. La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, ha explicat que en el cas del servei de neteja viària i recollida de residus ja s'ha elaborat l'estudi econòmic i que ara “ens cal acabar de determinar aspectes legals, jurídics i de gestió”.

Pel que fa al servei de jardineria, tot just s'ha encarregat l'estudi i s'espera tenir-ne resultats entre febrer i març. El govern municipal aposta per la possibilitat d'una gestió directa d'aquests serveis, tal com preveu el Pla d'Actuació Municipal. En aquest sentit, Marta Jofra ha explicat que l'objectiu dels estudis és determinar quina és la forma de gestió més beneficiosa i eficient, no només des d'un punt de vista econòmic, sinó també per les condicions dels treballadors. Així mateix, ha puntualitzat, “parlem de la possibilitat d'internalització i no de municipalització, perquè de fet el servei no deixa de ser municipal, l'únic que deixaria de ser una gestió indirecta per ser directe. Com a polítics és la nostra responsabilitat adoptar l'opció més eficient”.

Tots dos punts de l'ordre del dia s'han aprovat amb els vots a favor dels grups de govern (ERC, JxCat i Capgirem-CUP) i de Som VNG. Els grups del PSC i C's s'han abstingut. Per part de C's, s'ha demanat formar part de les comissions d'estudi, proposta que el govern ha declinat, argumentant que es facilitarà tota la informació puntualment. Per part del PSC, s'han expressat els dubtes de la formació en les possibilitats d'un canvi de gestió: “el 2014 ja es va posar sobre la taula la internalització de la jardineria amb mitjans propis i es va desaconsellar”, ha recordat el regidor Gerard Llobet.

Moció per afrontar el sensellarisme

El Ple també ha donat llum verda a l'impuls d'un pla per tractar de forma global el fenomen del sensellarisme a Vilanova i la Geltrú, a proposta d'una moció del grup Som VNG, aprovada per unanimitat. En els arguments de la moció, el portaveu de Som VNG, Enver Aznar, ha exposat que tradicionalment al conjunt del país s'ha tractat el problema de les persones sense llar a partir d'accions de caritat, però que ha faltat una estratègia global de país. Tot i així, “un govern municipal ha de treballar perquè totes les persones del municipi tinguin les condicions per portar una vida digna”, ha manifestat.

En aquest sentit, en nom del govern, la regidora d'Acció Social, Marta Guinda, ha reivindicat la tasca d'atenció a les persones sense llar que s'està realitzant amb recursos municipals, alhora que ha posat en valor la important funció que, de forma coordinada amb l'Ajuntament, porten a terme les entitats solidàries. La regidora s'ha compromès a posar en marxa una comissió de treball que comenci per fer una diagnosi de la situació a la ciutat. “Votem a favor de la moció, perquè estem d'acord que s'ha d'afrontar d'una forma més valenta el sensellarisme”, ha afirmat.

D'altra banda, també s'ha aprovat per una unanimitat una moció entrada per urgència pel grup del PSC, de rebuig a la proposta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de suprimir els jutjats de Violència de Gènere (VIDO) en deu municipis. La moció defensa la necessitat de facilitar a les dones que pateixen violència masclista totes les mesures i recursos perquè puguin denunciar les seves situacions. Per això, s'ha acordat demanar al govern de la Generalitat que no traspassi aquesta proposta del TSJC al govern de l'Estat.

El Ple també ha debatut una moció conjunta dels grups municipals d'ERC, JxCat i Capgirem VNG-CUP, de rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central respecte del president de la Generalitat, Quim Torra, i l'eurodiputat Oriol Junqueras. La moció ha estat aprovada amb els vots dels grups presentants i de Som VNG. Així mateix, el grup de C's ha presentat una moció sobre el camp de futbol Cruyff Court, per posar de manifest la necessitat de reparar la instal·lació esportiva. La regidora d'Esports, Blanca Albà, ha exposat que el conveni amb la fundació Cruyff preveu renovar la gespa cada deu anys, que es compleixen el juny d'aquest 2020.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon