Pressupost 2020

El govern de Sitges pacta amb els Comuns Verds un pressupost de 49’9 milions d’euros per aquest 2020

Redacció Sitges 23-01-2020 09:44

El govern de Sitges pacta amb els Comuns Verds un pressupost de 49’9 milions d’euros per aquest 2020. EIX

El govern ha signat un primer acord amb el grup de Comuns Verds però manté les negociacions obertes amb diversos grups municipals per consensuar el document i obtenir un suport ampli

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

La regidoria d’Hisenda ha presentat aquest tarda en el marc de la comissió informativa sobre el Pressupost Municipal 2020, una proposta basada en la garantia de drets i qualitat de vida de les persones; el model urbà i l’entorn natural, i la nova governança, la participació i la innovació.

La regidora d’Hisenda, Carme Almirall, explica que la proposta de Pressupost “respon a una feina de moltes setmanes de treball i anàlisi del departament d’Hisenda i de tot el govern, i també de debat amb la resta de grups municipals. De fet, des que el 6 de novembre que vam enviar el primer esborrany del pressupost als grups municipals, hem desenvolupat, junt amb el regidor adjunt a Hisenda, Guillem Escolà, un total de 15 reunions que estic segura donaran els seus fruits i ens ha permès avançar cap a un pressupost on hem pogut recollir diverses aportacions importants per al municipi”.

La regidora d’Hisenda destaca que el pressupost “contempla un pla per respondre qüestions vinculades amb l’habitatge, que és una de les prioritats del Govern” i afegeix que “és un pressupost que persegueix la millora de la qualitat de vida dels sitgetans i les sitgetanes; un pressupost que manté íntegrament les ajudes socials i que, a més, incrementa la contractació de persones vulnerables”, ha dit Almirall. Una altra de les prioritats és “la preservació de l’entorn”, i destaca que “per primera vegada s’inclou una partida destinada a la preservació de l’espai natural”.

La regidora d’Hisenda, Carme Almirall, remarca que “es tracta d’una bona proposta de pressupost” però puntualitza que “és un pressupost de transició que respon a eixos del Pla d’Actuació Municipal”. Almirall puntualitza que “la proposta de pressupost està condicionada pel pla econòmic-financer al que l’Ajuntament està sotmès des del 2018 i tenim un sostre de despesa delimitat” però, tot i així, “podrem desenvolupar projectes a partir del romanent d’inversions”.


El Pressupost Municipal 2020


HABITATGE

El pressupost destina partides d’ajuts per al lloguer d’habitatges; l’adquisició d’habitatge públic i el projecte de construcció d’habitatge públic, entre d’altres.

ESPAIS NATURALS

També s’estableix un pla de mesures en medi ambient i contra el canvi climàtic amb una partida de nova creació destinada a la preservació i la restauració d’espais naturals.

ÀMBIT SOCIAL

En l’àmbit social, s’estableix un pla de mesures que incrementa la partida per a la contractació de persones en situació social vulnerable. Es doten o incrementen les partides com el contracte del servei d'ajut a domicili; i projecte de música en comunitat; el projecte de pisos d’inclusió.

INVERSIONS

En matèria d’inversions, es contemplen inversions de caràcter sostenible amb càrrec als estalvis pressupostaris d'exercicis anteriors. En aquest apartat es preveu, entre d’altres, la construcció de les pantalles acústiques per a l’Escola Agnès de Sitges; millores dels accessos a l'Estació del Garraf; o l’adequació de les aules de Can Coll.

També es preveu un augment en 60.000 euros en l’aportació a la Fundació Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.

GARRAF I LES BOTIGUES

El Pressupost incideix en projectes que són d’aplicació a nuclis de Sitges com el poble de Garraf i Les Botigues de Sitges.

Entre d’altres partides pressupostàries, la proposta de Pressupost inclou:

950.000 € per a la depuradora del poble del Garraf.

El Projecte d’obres del Passeig Marítim de Botigues, que permetrà una línia contínua amb el Passeig Marítim de Castelldefels.

El soterrament de les línies elèctriques de Garraf II.

El projecte per a l’arranjament de la riera de Vallbona.

Acord del Govern Municipal amb Comuns Verds

El Govern Municipal ha signat un primer acord aquest dilluns amb el grup de Comuns - Verds però “manté les negociacions obertes amb diversos grups municipals per consensuar el document i obtenir un suport ampli”, afirma la regidora d’Hisenda. Per aquest motiu, el Ple Municipal extraordinari del Pressupost 2020, que havia de celebrar-se inicialment el proper dilluns 27 de gener, a les 16 hores, s’ajorna fins a nova data.

Pel que fa a l’acord amb Comuns – Verds, la portaveu del grup, Carme Gasulla, explica que “aquesta proposta és bona per a Sitges perquè creiem que és necessari tenir aquest pressupost i que, a més, està lliure d’estratègies i qualsevol partidisme polític”. Gasulla destaca també que “volem que es compleixin els acords, s’executi el pressupost i ens presentem amb aquesta voluntat constructiva que hem demostrat des del primer moment”. Gasulla ha dit que “la proposta vol revertir retallades fetes anys enrere”, i creu que és “una millora important dels serveis públics” perquè “en definitiva vol que els sitgetans puguin viure una mica millor”. D’aquesta manera Gasulla assegura que “ens sentim més legitimats per fer-lo complir perquè en som part responsables i serem exigents”.

Per als Comuns “són uns pressupostos que marquen un camí perquè hi ha un pla de mesures molt important dotades de més d’! milió d’euros a la urgència d’habitatge de Sitges amb una dotació d’accions molt concretes, que mai s’havia vist i que per a nosaltres és una aposta ferma. També les mesures de caire social no només per a les persones més necessitades. Hem aconseguit duplicar les dotacions d’ajuts com a les escoles públiques” i entre d’altres destaca també “les ajudes als plans d’ocupació”

L’acord manifesta la intenció d’establir mecanismes de col·laboració mútua entre els grups per a l’execució pressupostària i fer seguiment de les inversions acordades. L’acord també té en consideració la regla de despesa, l’estabilitat pressupostària, la sostenibilitat financera o la taxa de reposició.

Relació de les principals propostes incorporades al pressupost a petició de diferents grups municipals:

Fruit de les aportacions dels grups municipals rebudes per part de Comuns - Verds, El Margalló i PSC, s’han incorporat a la proposta de Pressupost diferents acords que, entre altres, són:

Comuns - Verds:
Programa de suport i acolliment a les persones refugiades
Estudi per a la implantació d’un servei gratuït odontològic i prova gratuïta de detecció del VIH
Estudi per a la implantació d’ajuts a favor de la tinença responsable d’animals
Ampliar dotació pel pla de drogues
Ampliació de projectes de la població adulta vulnerable
Es dobla la partida a les escoles de la vila
Vuit punts de la moció d’emergència climàtica aprovada pel ple municipal i posada en marxa de la comissió seguiment.

El Margalló
Consignació de 100.000€ per a la contractació de suport extern específic que asseguri manteniment ordinari de la via pública i de la jardineria al nucli de Les Botigues de Sitges i al poble de Garraf i que atengui les incidències que s’hi produeixin.
S’habilitaran recursos personals in situ a Les Botigues de Sitges i al poble de Garraf per gestionar les incidències relacionades amb la via pública, la neteja viària i la jardineria que es produeixin en coordinació amb els serveis municipals.

PSC
Creació de l’oficina local de salut. Es crea una partida pressupostària amb un import inicial de 5.000 € per dur a terme els estudis necessaris per a la seva implantació conjuntament amb el departament de salut de la Generalitat de Catalunya.
Millores per a Can Robert, Hort de Can Falç i remodelació de la plaça de l’Hospital de Sant Joan Baptista amb càrrec a la partida genèrica de millores a la via pública.
Proposar al consell assessor de turisme un estudi per a l’aprofitament del Parc del Garraf.
Oficina de Transició energètica: es crea una partida pressupostària amb import inicial de 8.000 € per dur a terme els estudis necessaris per a la seva implantació.
Compromís envers la situació d’emergència habitacional: s’ampliarà fins a un màxim d’1’500.000 € la dotació existent per a l’adquisició d’habitatge en funció de les oportunitats i necessitats que es detectin.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon