Literatura

Savage Coast

Frederic Llopart Vilanova i la Geltrú 28-03-2020 11:34

Imatge coberta de 'Savage Coast' de Muriel Rukeyser. Eix

Uneix-te al nostre canal de Telegram https://t.me/eixdiari i rebràs tota la informació abans que ningú.

PUBLICITAT

Aquesta novel·la va ser escrita l’any 1936 just començat el conflicte civil a Espanya, just quan la seva autora va retornar als EEUU, la novel·la va ser rebutjada per tots els editors que la van tenir a les seves mans. Possiblement era un text que en aquells moments no interessava, la guerra d’Espanya es veia llunyana i per tant poc susceptible de tenir grans vendes però no es pot amagar que les simpaties de la Muriel per la causa del Front Popular hi té molt a veure. Un dels crítics anònims que va fer lectura de l’obra la menysprea dient: “Aquets llibre ha estat una pèrdua de temps tinc dubte de si mentre l’escrivia la senyoreta Rukeyser s’ha sentit prou confiada per posar negre sobre blanc ni un sol paràgraf”. La novel·la va caure en l’oblit fins que va ser retrobada en una carpeta sense marcar i sense data, a la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, per Rowena Kennedy-Epstein. Aquesta professora de la Universitat de Bristol, que ha investigat a fons l’obra de Rukeyser, va fer possible la seva publicació el 2013 a The Feminist Press.

Muriel Rukeyser va ser una poetessa i activista política nord-americana. Se la coneix pels seus poemes, que tracten temes com la igualtat, el feminisme, la justícia social o el judaisme, Muriel Rukeyser (Nova York, 1913-1980) neix en una família jueva. De seguida la seva poesia es focalitza en problemes socials.

Com a periodista, cobreix la notícia del judici dels nois d’Scottsboro, nou adolescents afroamericans condemnats a mort a Alabama, acusats injustament de violar a dues dones blanques en un tren. El 1935 publica el seu primer llibre de poesia, Theory of Flight, viatja a Europa i és enviada a cobrir la notícia de l’Olimpíada Popular, que havia de començar a Barcelona el 18 de juliol del 1936.

El seu testimoni dels cinc dies posteriors a l’aixecament militar s’expliquen a Savage Coast, novel·la que no va ser publicada, entre altres coses, per la seva descripció oberta i sense complexes d’una trobada sexual amb un atleta alemany. Aquest atleta s’acabaria allistant a les Brigades Internacionals i morirà a la batalla de l’Ebre.

Al llarg de la seva vida, el prestigi de Rukeyser com a poetessa va augmentar, va dirigir el PEN Club dels EE.UU. i va ser sempre una reconeguda activista social i feminista.

Va morir als 66 anys, sense haver tornat mai a Barcelona.

La novel·la comença quan la Helen es disposa a anar com periodista a cobrir els Jocs Olímpics populars de Barcelona, jocs que s’havien organitzat davant la convocatòria de les Olimpíades de Berlín que tenien un marcat caràcter d’exaltació per part del govern de Hitler en ple apogeu del nazisme.

El viatge en tren constitueix la primera part de la novel·la, es descriuen els personatges que es va trobant al llarg del viatge des dels equips que formen part de les delegacions participants, integrats per atletes que a més de fer el seu esport volen combatre el feixisme, directius de les federacions esportives, famílies que venen de vacances, tot plegats queden atrapats a Montcada i Reixach quan la situació política ja preveu l‘aixecament militar i es convoca una vaga general.

Els rumors corren com la pólvora, es van coneixent notícies amb comptagotes del que passa a Barcelona.

El tren és aturat i els seus viatgers han de començar a prendre decisions a l’entorn del seu futur com a viatgers, alguns prefereixen no arribar a Barcelona donat que s’escolten relats sobre els enfrontaments de l’exèrcit revoltat amb les milícies populars que defensen el govern de la Generalitat i de la República, fins i tot es poden arribar a escoltar algunes canonades, l‘anar i venir de patrulles de milicians dels diversos sindicats tampoc afavoreix la tranquil·litat dels viatgers.

La possible presència de militars fugits i emboscats genera també alguns enfrontament i les primeres morts entre la població civil víctimes d’incontrolats.

Tota aqueta situació afecta als viatgers del tren aturat on també es van donant posicionaments sobre els fets que s’estan produint des de les adhesions més clares a la causa popular fins a les crítiques a les actuacions dels milicians. 

Mentre dura la vaga general en defensa de la República, el tren no es mou de lloc, l’estació de Moncada, i la Helen coneix una família catalana amb qui compartirà menjar i reflexions al voltant del que passa, l’equip olímpic hongarès, comunistes nord-americans que tenen ganes d’arribar a Barcelona i fer costat als que lluiten contra l’exèrcit ... i també a un atleta alemany i comunista amb qui fa l’amor sense reclamar vinculacions ni tenir dilemes morals en una situació amb un futur incert i carregats de perill. Se senten les bombes, les canonades de lluny i els trets de ben a prop, veu persecucions, com es cremen icones religioses de les esglésies de Moncada.

La Helen aconsegueix incorporar-se a un comboi de diversos camions amb milicians que pretenen arribar a Barcelona per saber la veritat de la situació.

Al final arriba a la Capital i la situació és encara de lluita pel carrer, intenta connectar amb el Comitè dels jocs Populars per veure com afectarà la revolta els Jocs, i aquets acaben suspenent-se mentre les delegacions intenten ser repatriades i sortir de Barcelona, també hi ha qui s’allista a combatre els feixistes, deixen a un costat l’esport i s’enrolen a les milícies populars entre ells el Hans, el seu amant que trobarà la mort en combat.

L’autora va deixar Barcelona a bord d’un vaixell belga. Però la impressió sobre la guerra i les posicions de lluita i unitat de les classes populars va deixar petjada que va escriure aquesta novel·la just en tornar d’Espanya. La novel·la és clarament autobiogràfica i potser la primera novel·la sobre la guerra civil espanyola, no va ser publicada en el seu moment però té ara una importància real donat que explica els primers moments de la conflagració.

Molt ben escrita amb un estil que va des de la crònica periodística a moments poètic Savage Coast és un document realment impressionant.   

Savage Coast
Muriel Rukeyser
Introducció, traducció i biografia d’Eulàlia Busquets
Rata edicions
Barcelona, 2019

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon