Alerta sanitària

Dues noves morts per coronavirus a l'hospital de Sant Camil després de deu dies sense defuncions

Redacció Sant Pere de Ribes 18-05-2020 12:47

Dues noves morts per coronavirus a l'hospital de Sant Camil després de deu dies sense defuncions. CSAPG

Els hospitals del Garraf i l'Alt Penedès tenen 35 pacients ingressats per problemes respiratoris vinculats a la covid-19

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

L'hospital de Sant Camil ha registrat en les darreres hores dues noves morts per coronavirus, després de deu dies sense defuncions en els hospitals del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i Garraf. Els dos centres hospitalaris han tingut un total de 110 defuncions des de l'inici de la pandèmia, 78 a l'hospital de Sant Camil i 32 al de Vilafranca, on fa més de dues setmanes que no es produeix cap nova mort per la covid-19.

Els hospitals del territori confirmen la tendència a la baixa en el nombre de pacients ingressats per problemes respiratoris i actualment són 35 les persones ingressades als dos hospitals (15 al Garraf i 20 a l'Alt Penedès). Tot i això, hi ha hagut un repunt considerable del nombre de pacients ingressats a l'Alt Penedès, després d'una setmana que havia assolit mínims de 9 ingressats. Pel que fa a la xifra d'altes hospitalàries, aquesta supera ja els 400: 283 al Sant Camil i 121 al de Vilafranca.

Es recuperen proves i consultes

Durant els últims dos mesos el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf ha hagut d’adaptar-se a la situació derivada del coronavirus. Des de l’inici de la pandèmia els hospitals de les dues comarques van haver de deixar de realitzar la seva activitat habitual per centrar-se en l’atenció a pacients amb la covid-19. En el moment àlgid de la pandèmia totes les plantes que habitualment acollien pacients aguts van passar a atendre exclusivament a persones ingressades amb malalties respiratòries, la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Sant Camil va triplicar la seva capacitat passant de 7 a 21 llits i es va haver de crear un espai per pacients semicrítics a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, per donar resposta a l’onada d’ingressos greus per aquesta malaltia. En definitiva, els hospitals del Garraf i l’Alt Penedès es van haver de transformar per oferir el servei assistencial necessari en el moment.

Reprenem activitats assistencials

Els centres del Consorci han entrat en una segona fase en la que s'ha de començar a restablir activitats que havien quedat aturades a causa de la pandèmia. Actualment ja s’han reactivat algunes consultes externes presencials i properament es tornaran a programar altres especialitats que havien aquedat aturades. A més, com fins ara, aquelles consultes que tinguin els criteris necessaris (donar resultats de proves o analítiques, seguiment del pacient...entre d’altres) se seguiran realitzant per via telefònica. També s’iniciarà la rehabilitació presencial ambulatòria.

Un altre canvi és que des d'aquest dilluns s'ha reobert l’Àrea de Parts de l’Hospital Sant Camil. És a dir, a partir d’aquesta data les dones embarassades ja podran donar a llum al seu hospital de referència a totes dues comarques (Alt Penedès i Garraf). D’altra banda, al llarg de l’última setmana de maig, està previst que els pacients sociosanitaris que actualment es troben ingressats a l’Hotel Melià de Sitges es traslladin de nou a l’Hospital Sant Camil i l’Hospital Sant Antoni Abat, amb l’objectiu de recuperar l’activitat habitual.

Per últim, en les properes setmanes també s’iniciarà de nou part de l’activitat quirúrgica programada als tres hospitals del consorci. Per tal de seguir els protocols establerts, tots els pacients que hagin de passar per quiròfan hauran de fer-se la prova PCR, per tenir la certesa de què no són pacients positius per COVID-19. En cas de donar positiu se’ls haurà de tractar de forma especial per garantir les millors condicions de seguretat per a ells i als professionals que l’atenguin.

Mesures de seguretat

Aquest procés de desescalada es realitzarà de forma gradual per tal d’assegurar totes les mesures de seguretat. Com ja s’ha estat fent durant aquests dos mesos, totes les persones que accedeixin als centres del CSAPG hauran de seguir unes mesures de seguretat establertes:

·        És molt important que els usuaris només acudeixin al centre en cas d’haver estat citats a través d’una trucada telefònica o un SMS.

·        Cal portar mascareta per accedir a l’hospital

·        Cal rentar-se les mans amb solució alcohòlica en entrar i sortir dels centres

·        No es poden portar guants, ja que els protocols desestimen el seu ús en aquest àmbit

·        Cal guardar, sempre que sigui possible, la distància de seguretat amb el professional que l’atén (ja sigui administratiu o assistencial).

·        S’ha de guardar la distància entre seients a les sales d’espera, seguint la senyalització marcada a les cadires.

Acompanyants i visites a ingressats

Com fins ara, seguirà havent restriccions d’accés d’acompanyants i visitants als centres del CSAPSG. Només es podrà entrar a l’hospital en cas d’estar autoritzat per criteris mèdics. 

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon