Llars d'infants

A dos metres de distància

Escoles Bressols i Llars d'Infants Municipals Vilanova i la Geltrú 28-05-2020 12:12

Uneix-te al nostre canal de Telegram https://t.me/eixdiari i rebràs tota la informació abans que ningú.

PUBLICITAT

Benvolguts i benvolgudes,

En temps d’incertesa volem expressar el nostre neguit més profund i, un cop més, la nostra insistència envers la protecció de la part de la societat més important alhora que vulnerable, la petita infància. Amb molta tristesa veiem com l’etapa infantil, sobretot la primera etapa, queda relegada a un segon, tercer o, fins i tot, quart pla.

Després d’iniciar la desescalada es planteja la tornada a la Llar, una Llar que albirem com assistencial, per aportar a la societat i a les famílies una irreal conciliació, ja que les ràtios no podran superar els 5 infants per espai, quedant igualment moltes famílies desateses. Es demana, des del més pur desconeixement, que es mantinguin unes distàncies de seguretat viables físicament però inviables si parlem d’emoció. Aquesta emoció que és condició sine qua non de la nostra feina, aquesta emoció que fa que l’infant creixi de manera saludable, tant física com emocionalment, i que portem anys sostenint, fent filigranes perquè, tot i tenir unes condicions adverses, sigui l’eix central de la nostra important feina. Les Educadores i Mestres acompanyem els camins de nens i nenes coherentment, veient a l’infant de manera global i atenem cada una de les seves necessitats.

Entenem que, ara, la prioritat és acollir les últimes vivències amb una especial delicadesa, sabent que la pròpia naturalesa dels nens i nenes serà motivadora de l’apropament cap als altres, necessitant el contacte físic més que mai, semblant-nos d’una crueltat extrema negar aquest desig intrínsec de l’infant. Aquest fet impossibilitarà el compliment dels protocols de seguretat per a 5 nens o nenes per aula que són afortunats o condemnats a retornar, posant així en risc tant a famílies com a professionals, sense saber quin és l’objectiu real de la reobertura de centres.

Les Llars d’Infants i les Escoles Bressols som centres educatius i, encara que NO reconeguts, atenem una de les etapes més importants i influenciadores a la vida de les persones (perquè els infants són persones de ple dret, igual que els treballadors que retornen als seus treballs amb garanties de seguretat, EPIS, teletreball, etc.).

La reobertura en cap cas podrà dur-se a terme en les condicions de “5 alumnes sempre mantenint distància” que es planteja al Pla d’obertura de centres educatius, o mantenint poc contacte, doncs aquests nens i nens porten molts dies tancats a casa i han mantingut poc o gens contacte amb altres persones, i previsiblement necessitaran contenció afectiva física (que els agafem a coll, estar al nostre costat...); i tenir-ne cura també implica el contacte físic (treure mocs, ajudar a rentar mans, canviar bolquers, o netejar-los... això no es pot fer mantenint distància) i quan això es du a terme amb un infant, els altres es mouen, es toquen, s’abracen o es peguen... Aquest és el nostre dia a dia.

En cas de tirar endavant l’obertura, cal saber els riscos als que s’exposa a infants, famílies, treballadors i famílies d’aquests treballadors. I si es decideix tornar s’ha de planificar sabent i coneixent bé quina és la realitat i possibilitats del 0-3. Les mesures han de poder-se dur a terme, i si no es poden dur a terme, no s’han d’incloure aquestes consignes, o potser cal decidir que encara no és el moment de tornar perquè des de la responsabilitat es decideix quin és l’ordre de prioritats. Els petits no entenen ni han d’entendre, ni entendran, ni el nostre col·lectiu tampoc, que no puguin ser agafats, acaronats, que no es puguin moure i que no puguin tenir contacte amb els altres. Una de les bases de la nostra acció és la RELACIÓ, i per tant ha de poder ser contemplada, sinó, què els estem transmetent?

Així doncs i per concloure, volem expressar la nostra disconformitat a una retornada que no garanteixi la seguretat física i EMOCIONAL dels Infants, les Famílies i les Educadores i fer evident que no existeix coherència entre els protocols i la tornada a la Llar. Els infants no seran lliures, ni autònoms, ni capaços, en definitiva, no serán feliços, i això, encara que no és lo important per a tothom, per a nosaltres és allò indispensable.

Atentament el equips dels centres:

LL.I.M.Els Tres Pins, LL.I.M.El Cercolet, LL.I.M.La Moixiganga, LL.I.M.L’Espígol, LL.I.M.El Castellot, LL.I.M.La Draga, E.M.La Baldufa, LL.I.M.L’Escataret, E.B.M El Sol Solet, E.B.M Petit Roure, E.B.M Gall Mullat, E.B.M La Lluna, LL.I.P El Gavot, LL.I.P El
Drac

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon