Capitalitat de la Cultura Catalana

El Palau Robert reivindica Casals, Fenosa, Guimerà i Nin, els quatre catalans "més universals" del Vendrell

ACN/ Mar Vila El Vendrell 29-07-2020 04:07

El Palau Robert reivindica Casals, Fenosa, Guimerà i Nin, els quatre catalans "més universals" del Vendrell. ACN

L'exposició estarà fins al 4 d'octubre amb motiu de la designació de la ciutat com a Capital de la Cultura Catalana 2020

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

El Palau Robert acull des d'aquest dimecres i fins al 4 d'octubre l'exposició 'El Vendrell. L'època daurada: Casals, Fenosa, Guimerà i Nin', on posa llum a la figura de quatre personalitats rellevants vinculades a la capital del Baix Penedès. "Hem volgut reivindicar els quatre personatges més universals del Vendrell", ha dit a l'ACN el comissari de l'exposició, Josep Miquel Garcia. El projecte està impulsat per la direcció general de Difusió del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, i l'Ajuntament del Vendrell, amb motiu de la designació d'aquesta ciutat com a Capital de la Cultura Catalana durant el 2020.

El recorregut recorda el músic i compositor Pau Casals (el Vendrell, 1876 - San Juan de Puerto Rico, 1973), l'escultor Apel·les Fenosa (Barcelona, 1899 -Paris, 1988), el poeta Àngel Guimerà (Santa Cruz de Tenerife, 1845 - Barcelona, 1924) i el polític Andreu Nin, figures rellevants que destaquen per la seva creativitat i pel seu compromís cívic i que estan vinculades al Vendrell, ja sigui de naixement o per residència.

"La costa catalana, com la costa francesa, està plena de nuclis d'un vigor intel·lectual d'alçada, com és Cadaqués, Tossa de Mar entre guerres, o com ho va ser Sitges a l'època modernista. El Vendrell té la mateixa categoria per les persones i pels visitants, però és molt desconegut", ha assegurat el comissari de la mostra. L'exposició, per tant, vol recuperar la memòria de personalitats destacades i fer-la visible, "i si no ha estat així, ha estat per culpa de la pròpia història".

"Pau Casals es va exiliar i només van tornar les seves despulles. Fenosa deia que la glòria era precisament no tenir-la. I amb aquesta voluntat de no fer soroll, ha quedat dins l'ombra", ha contextualitzat Garcia, que considera que aquest és l'atractiu de l'exposició, poder "posar llum damunt d'aquesta foscor que il·lumina tot un període, de persones i un entorn català internacional".

L'exposició s'il·lustra a través de la vida, l'obra, el compromís amb la pau i la llibertat de quatre creadors catalans que van crear una sensibilitat especial a través de les seves cases, on convidaven l'elit internacional de la seva època. Les cases són precisament un element destacat de l'exposició.

"En el fons buscaven una arcàdia que no era urbana, de placidesa, acompanyant-se de la màxima sensibilitat, i que els va permetre crear una obra harmònica i a la vegada internacional i testimoni viu del seu temps", ha apuntat Garcia.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon