Estiu 2020

Protecció Civil manté per demà dissabte l'Alerta per onada de calor extrema

Redacció Vilanova i la Geltrú 31-07-2020 10:01

Protecció Civil manté per demà dissabte l'Alerta per onada de calor extrema. EIX

La superació està prevista especialment a les comarques d'Anoia, Alt Penedès i Garraf

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Protecció Civil de la Generalitat manté per demà dissabte l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.

Segons les darreres previsions, l’onada de calor s’ha d’allargar encara fins demà dissabte, afectant les temperatures extremes pràcticament tot Catalunya excepte les comarques de Girona i del Pirineu (extrems nord-est i nord-oest del país).

La superació està prevista especialment a les comarques de Lleida (a la Plana de Lleida hi ha la previsió de tercer dia consecutiu de superació de temperatures màximes extremes), les comarques de Tarragona, les comarques de les Terres de l'Ebre i les comarques d'Anoia, Bages, Alt Penedès, Garraf i Vallès Occidental.

Dissabte, la temperatura mínima sovint no baixarà dels 20 ºC, fora del Pirineu i Prepirineu, i localment rondarà els 25 ºC al litoral central i sud i a la vall de l'Ebre.

Segons ha informat el SMC, avui divendres ha estat el dia més calorós del que portem d'estiu a bona part del país i s'han superat els 40 ºC al Segrià i d'altres sectors de Ponent. A Lleida ciutat s’ha arribat als 41,3º; Solsona 39,3º; Terrassa 37,1º o Vic 37º, entre altres.

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat als ajuntaments que es prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques. Es demana als ajuntaments especialment que, si han de condicionar els espais i atesa la situació de pandèmia per coronavirus, que ho facin tenint en compte les mesures sanitàries i de seguretat pertinents (distància de seguretat, ús de mascareta i disposició de gel hidroalcohòlic).

Consells d’autoprotecció:

-Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.

-Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.

-Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

-Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

-Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.

-Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a  familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades. Recordeu mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta).

-Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon