Nefast pacte entre la Federació espanyola de municipis i el govern de l’Estat sobre la utilització dels romanents

ERC Penedès Vilafranca del Penedès 04-08-2020 02:07

PSOE i Podem imposen que els ajuntaments puguin utilitzar part dels seus romanents i superàvits si els cedeix primerament a l’Estat i en supedita els àmbits d’inversió

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

La Federació espanyola de municipis i províncies (FEMP) ha aprovat la proposta del govern espanyol que insta els ajuntaments a transferir els seus estalvis a la hisenda estatal en forma de préstec que retornaria durant els propers 12 anys i que només es podran destinar a aquells àmbits que determini l'Estat. Per tant, un pacte per la centralització i que subordina els ajuntaments a l’Estat. Aquesta proposta és frontalment rebutjada per Esquerra Republicana.

Sobirania municipal

Des d'ERC, s’apunta, que qualsevol proposta en aquest àmbit ha de respectar el principi bàsic de l'autonomia local, i això passaria necessàriament per modificar la Llei d'Estabilitat Pressupostària i la regla de la despesa. Aquestes dues mesures que esta aplicant el govern espanyol, i que han condicionat enormement els últims anys el finançament dels ajuntaments, són totalment rebutjades per part dels republicans, que consideren que les mesures que es duguin a terme no poden ser accions que pretenguin recentralitzar recursos i finançar la mala gestió de l'Estat.

Els romanents, pels ajuntaments

Els romanents acumulats, segons els republicans, han d'actuar com a fons de maniobra per als propis ajuntaments, com a xarxa de seguretat, especialment en un moment d'incertesa econòmica. Que els ajuntaments s’hagin des desprendre d'aquest fons de maniobra pot resultar arriscat davant una previsible caiguda dels ingressos públics.

La proposta republicana

Els republicans defensen que és moment de fer polítiques expansives que accelerin la recuperació econòmica, també  des dels municipis i per tant, disposar dels recursos propis com són els romanents i els superàvits són claus. Des d’Esquerra es considera que els ajuntaments cal que siguin actors clau en la recuperació econòmica i social fruit de la crisi de la covid-19.

En aquest sentit ERC aposta per tres accions concretes garantir la sobirania dels ajuntaments. Primerament s’aposta per la lliure disposició de superàvits i romanents, en segon lloc per poder fer ús de la capacitat d’endeutament dels ajuntaments sanejats, i finalment que els ajuntaments puguin participar directament dels Fons Europeus de reconstrucció.

Per Esquerra es lamenta la imposició del govern espanyol d’aquestes mesures que penalitzen els ajuntaments i que només pretén centralitzar els recursos i finançar el propi Estat.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon