Festa Major 2020

Un emotiu i extraordinari Convit a la Festa dóna el tret de sortida a una Festa Major de Vilanova ben diferent

Redacció Vilanova i la Geltrú 04-08-2020 11:03

Un emotiu i extraordinari Convit a la Festa dóna el tret de sortida a una Festa Major de Vilanova ben diferent. Ajuntament de Vilanova

El pregó a càrrec del Ball de Gitanes i de Pastorets, ha recordat els orígens del Convit, 35 anys enrere, en un auditori Toldrà amb aforament limitat a 150 persones

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

“Visca la Festa Major de Vilanova i la Geltrú! Bona Festa Major!”. D'aquesta manera l'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau ha finalitzat el Convit a la Festa, l'acte protocol·lari que tradicionalment convida la ciutadania a viure i gaudir la Festa Major d'estiu de la capital del Garraf, previ al llançament dels dotze morterets i que enguany, per la crisi sanitària a causa de la Covid-19, s'ha vist alterada i reduïda tant en el format com en l'organització dels actes i la participació de la ciutadania a peu de carrer.

L'alcaldessa de la ciutat ha donat la benvinguda al Convit a la Festa Major de 2020, un “convit extraordinari” que s'ha celebrat a l'Auditori municipal Eduard Toldrà amb un aforament limitat a 150 persones, entre les quals hi havia els regidors i regidores del Consistori vilanoví i els pabordes i pabordesses d'enguany a qui tant l'alcaldessa Arnau com la regidora de Cultura, Adelaida Moya, han expressat el seu reconeixement per la “situació inèdita i inesperada que han hagut de gestionar, tot i que tindran  una nova oportunitat l'any vinent per organitzar la festa com cal”, ha assegurat l'alcaldessa. Olga Arnau ha destacat el context que envolta la Festa Major d'enguany “vivim la Festa Major en un context de molta complexitat. Des del punt de vista de l'alerta sanitària no podem abaixar la guàrdia”. En aquest sentit l'alcaldessa de VNG ha apel·lat a la “responsabilitat individual i col·lectiva prenent les mesures mínimes (distància, mans mascareta) per frenar els contagis. És vital!” ha afirmat.

Així mateix, Olga Arnau també ha evidenciat la dificultat del moment “és un moment difícil, dolorós, per totes les persones que han perdut gent propera aquests darrers mesos. Ho tenim ben present i els dediquem una càlida abraçada” i ha posat de manifest la crisi que s'ha derivat d'aquesta pandèmia “social i econòmica” en els llocs de treball, al carrer i també “especialment en aquelles persones més vulnerables”. “La festa no ens fa oblidar la realitat, sinó que és precisament aquesta realitat la que ens esperona a impulsar la festa i a celebrar-la de forma adaptada”. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha afirmat que “hem volgut i volem mantenir viva la Festa Major, perquè és dinamisme i perquè sempre és la suma de molts esforços i voluntats, d'una gran implicació col·lectiva, especialment del teixit associatiu de la ciutat”. “És un element de cohesió social, imprescindible en el desenvolupament d'una Vilanova i la Geltrú oberta, tolerant, compromesa i solidària, que tan ens agrada”, ha afegit l'alcaldessa.

Finalment l'alcaldessa de VNG ha destacat la voluntat de mantenir viva la Festa Major de la Mare de Déu de les Neus “encara que sigui en una expressió  mínima perquè les vilanovines i vilanovins portem la nostra festa a l'ànima i no podem deixar de celebrar-la. Ens uneix, és un patrimoni compartit, ens fa ser poble, ens fa ser la ciutat que som”.

Per la seva banda la regidora de Cultura, Adelaida Moya ha parlat de l'esforç conjunt per adaptar la Festa Major a la crisi sanitària per la Covid-19. “Una situació d'excepcionalitat que ens ha obligat a totes les parts que treballem per la Festa Major a intercanviar idees, propostes...fins vestir una Festa Major adequada a les circumstàncies actuals, però sempre amb la clara voluntat de mantenir i apropar l'essència de la festa a la ciutadania”.

Aquest esperit, aquesta essència de la Festa Major, segons la regidora Moya, ha estat possible enguany “pel treball col·lectiu”. Adelaida Moya s'ha referit també als pabordes i pabordesses d'aquest any, “un any difícil” i ha reconegut també “la implicació del teixit associatiu, les entitats de cultura popular i tradicional que han mostrat el seu compromís, comprensió i suport per oferir una Festa Major adaptada a la situació però que es manté viva i arrelada”. La regidora de Cultura ha finalitzat la seva intervenció qualificant l'acte d'avui com un “Convit diferent en la forma, però no en el seu esperit” tot donant pas a la lectura del pregó, que enguany ha anat a càrrec de representants del Ball de Pastorets i Gitanes, que celebren aniversari.

Convit a la Festa, Festa Major de 2020

Al toc de la ‘Contradansa del Jeroni' interpretada pels Ministrils de la Vila-Nova i amb el públic aplaudint dempeus, a uns minuts de les dotze del migdia ha finalitzat el Convit a la Festa de 2020 celebrat excepcionalment a l'Auditori Eduard Toldrà. Enguany de la mà de Desirée Comas i Òscar Guerrero, balladors del Ball de Gitanes i del Ball de Pastorets, respectivament, qui també d'una manera excepcional han protagonitzat aquest acte tot recordant els orígens del Convit 35 anys enrere, “com a portalada de les accions festives, al migdia de la vigília del dia 5”. Un acte que es va celebrar per primera vegada a la nostra ciutat l'any 1985 amb el poeta i novel·lista valencià, Josep Piera, premi Carles Riba l'any 1979. El convit d'enguany ha rememorat aquesta efemèride posant l'accent en el sentit i l'essència del convit com a “pregó literari i acte de tall acadèmic” que “pogués tenir alguna utilitat més enllà d'afalagar per una estona les oïdes dels vilanovins”. Tal i com s'ha recordat avui, aquest acte va sorgir amb la voluntat de convidar “un escriptor o escriptora d'algun dels territoris de parla catalana, un significat literat de la cultura catalana. Se'l convidaria uns dies abans de la data de celebració amb la intenció de fer-li conèixer la ciutat i que participés de l'ambient de preparació de la festa” L'objectiu, han recordat avui els convidadors, era que “l'escriptor s'amarés amb aquesta valuosa informació  i estès en disposició de redactar un convit que esperonés a tota la població a participar-hi activament”.

Na Desirée i l'Òscar han recordat també la segona convidadora, Maria Mercè Marçal, l'any 1986, qui instava a la rebel·lia tot dient “no hi ha distància més gran que el desconeixement” i han apel·lat a revelar-se contra el fet d'ignorar-se i ignorar-nos a nosaltres mateixos. El Convit a la Festa de 2020 finalment ha convidat tothom a “fer pinya al voltant del castell d'una festa diferent. Aquest any renovem el Vot del Poble, un cop més i, com cada any, diferent; i si cal, aquest any, encara més diferent”. La seva emotiva intervenció ha clos tot dient: “us convidem, doncs, amb vestit blanc, a la Festa Major de Vilanova i la Geltrú. Els balls no seran al carrer i aquesta és una gran tristesa, però segur que cadascú els sentirà fer passada per dins”.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon