Literatura

Solsticio de verano

Frederic Llopart Vilanova i la Geltrú 04-09-2020 04:23

Coberta de ''Solsticio de verano' de Viveca Stein. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Segurament la festa més vistosa arreu del món és la festa vinculada  al foc i la seva exaltació. El foc és un element purificador i el foc ajuda a il·luminar la nit perquè sigui possible que la foscor sigui  més curta i l’arribada de la claror del dia vingui més despresa. Des del temps més ancestrals el foc ha servit com element de celebració. Als països nòrdics probablement una de les funcions del foc sigui la purificació de les persones després d’un hivern inacabable. A Suècia com a Noruega i a la resta dels països escandinaus, la nit del solstici, la gent torna al bosc i encenen fogueres i passen la nit cantant i ballant i en un estat de festa continuada, és una festa molts cops inacabable i desenfrenada. Les nenes es vesteixen de blanc i duen corones de flors al cap i espelmes a les mans.

La novel·la Solstici d’Estiu està emmarcada en la festa del canvi d’estació. I és una celebració en que la majoria de la gent beu i menja sense límits.

Els joves naturalment participen d’aquest esbojarrament i són protagonistes principals de la festa.

La mateixa autora Viveca Stein explica en una nota al final del llibre: Aquesta història va començar un cap de setmana del solstici. Un malentès em va portar a recórrer el port de matinada.

Era lamentable; per tot arreu hi havia joves borratxos tambalejant-se mentre la policia feia tot el possible per controlar la situació. En tenir tres fills adolescents, em vaig espantar y quedar molt afectada”.

Els protagonistes i la trama de la novel·la afronta aquest temes de manera directa analitzant les conseqüències que determinats comportament poden comportar

Viveca Sten és una novel·lista sueca, autora de diverses novel·les policíaques i jurídiques. Obté un diploma de dret a la universitat d'Estocolm, a continuació. Treballa en el transcurs de la seva carrera com advocada i responsable jurídic per a les societats Scandinavian Airlines System, Letsbuyit.com, Amadeus Sandinavia i per a l'empresa de servei postal PostNord.

Entra a l'escriptura redactant primer dels manuals jurídics. En el moment de l'estiu 2005, imagina en el moment d'un passeig sobre l'illa de Sandhamn el marc de la seva primera novel·la policíaca que publica l'any 2008 sota el títol de "La Reina de la mar Bàltica".
Després de l'èxit per aquest primer llibre a Suècia i a continuació a Europa, Sten segueix la seu obra i publica al ritme d'una novel·la per any de noves aventures de l'inspector Thomas Andreasson i de l'advocada Nora Linde.

 A Sandhamn una de les múltiples illes de l’arxipèlag que formen part d’Estocolm s’està preparant la festa del solstici d’estiu. Festa grossa. La Nora i el Jonas també s’activen per la celebració. La filla adolescent del Jonas vol sortir amb els seus amics després d’un estira i arronsa amb el pare, la noia aconsegueix permís fins passada al mitjanit. Quan més tard el pare s’adona que ja es ben entrada la matinada i la noia no ha tornat s’espanta i surt a buscar-la.

Paral·lelament una jove cau inconscient a la platja i ningú acudeix en la seva ajuda. Quan la policia la troba, descobreix que està sota els efectes d'algun narcòtic. Que li ha succeït?. Una companya de la noia apareix a l’estació policial a buscar-la però està preocupada per la resta d’amics seus que no sap on són.

Al matí següent un home que passeja per la platja descobreix un cadàver a la platja Skärkarlshamn.

El tema comença a complicar-se, cal esbrinar la identitat del jove mort.

La investigació recau en l'inspector Thomas Andreasson, amic de Nora, aquesta li comenta la desaparició de la filla del seu company però l’inspector no li dona massa importància ja que és un dia en que les joves beuen i es desmadren i vet a saber on acaben dormint la mona.

El jove mort té relació amb les dues noies que estan sota custòdia de la policia, eren del mateix grup i era el company d’una d’elles amb qui va tenir una forta discussió. La policia comença la investigació gairebé a les palpentes ja que no troben cap mena de pista a seguir.

Seguint alguns indicis creuen que un dels seus amics sembla que no té coartada i que podria ser l’autor de la mort en mig d’una baralla pel signes que presenta el cos i les ferides que té el sospitós.

Mentre dura la investigació surt a la llum el consum per part dels joves en edat encara gairebé d’adolescents desenfrenat de drogues i alcohol, els pares dels mateixos queden sorpresos i incrèduls  davant les confessions.

Els policies van seguint la investigació malgrat tot apunti a l’amic del jove assassinat; alguns nous elements que aporta l’anàlisi forense fan trontollar la tesi inicial de la policia i acaba de caure del tot la teoria quan reapareix la filla del Jonas, la Wilma que explica el que va passar i aporta informació molt valuosa per la resolució del l’assassinat.

Un final ben diferent del que semblava i cap on s’encaminaven les pistes de la policia.

Capítols curts que ajuden a una lectura amb creixent interès a mesura que es van succeint el fets.

Exposició molt realista de les actituds de part dels joves nòrdics, sobretot dels que tenen alt poder adquisitiu, l’autora explica sense jutjar, cadascú farà el seu propi judici sobre el paper de les drogues i l’alcohol en el comportament d’algun joves.

Molt interessant.

Solsticio de verano
Viveca Stein
Maeva noir
Madrid, 2022

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon