Vaga indefinida

Tensió a Saint-Gobain: El treballadors vinculen la mediació a la demanda contra Interior per "vulnerar el dret a vaga"

ACN L'Arboç 19-09-2020 05:07

Tensió a Saint-Gobain: El treballadors vinculen la mediació a la demanda contra Interior per "vulnerar el dret a vaga". CCOO

CCOO i UGT exigeixen a Tremosa que retiri la piulada sobre Saint-Gobain: 'Ha de decidir si vol ser part, o ajudar'

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Els treballadors de Saint-Gobain han celebrat la convocatòria d'una mediació a Treball per resoldre el conflicte –demà diumenge a migdia a Barcelona- i l'han vinculat a la demanda contra el Departament d'Interior per "vulnerar el dret a vaga". Hores abans, el comitè d'Empresa de Saint-Gobain assegurava que els Mossos els havien avisat que aquesta tarda desallotjarien els cotxes que bloquegen els accessos a la fàbrica del polígon de Bellvei si no els retiraven abans. "Fer-nos fora per la força era una autèntica vergonya", ha assegurat Marcos Rastrilla, del sindicat CGT. Fonts d'Interior han negat aquest desallotjament imminent i cap tipus de coacció als treballadors: "És fals que hi hagi hagut cap afectació del dret a vaga".

"Les comunicacions per part de Mossos amb les persones concentrades formen part de la mediació habitual en aquests casos. Unes comunicacions que han estat fluides avui i els darrers dies", han puntualitzat les mateixes fonts. "Avui els Mossos ens han informat que el Departament d'Interior havia donat una ordre per traslladar les competències dels Mossos del Vendrell a les unitats BRIMO", ha assegurat Rastrilla, a les portes del centre de servei de Saint-Gobain a Bellvei. "L'hora límit era les tres de la tarda, però finalment s'ha aconseguit una mediació a Treball i s'ajornarà un mínim de 24 hores la decisió de portar les BRIMO aquí al polígon", ha comentat el membre del sindicat CGT i del comitè d'empresa.

"La denúncia presentada aquest matí contra el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha fet a seva feina. S'estava vulnerant totalment el nostre dret a vaga", ha apuntat Rastrilla. "Podem estar aquí, tenim els cotxes ben aparcats i no hi ha gual de cap mena. I ens repartim en grups de màxim 10 persones. Per tant, fer-nos fora per la força era una autèntica vergonya", ha considerat el representant de CGT. En una piulada, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat la mediació a Treball i ha dit que està "convençut" que "parlant i mediant" s'aconseguirà trobar "la millor solució" per a totes les parts. Les negociacions per evitar el tancament de la divisió Glass, que afecta un centenar de treballadors, es van trencar ahir divendres.

L'empresa exigeix a la plantilla que aixequi el bloqueig al polígon de Bellvei, que amenaça de deixar sense subministrament a grans marques com Ford o Seat, mentre que els treballadors volen garanties per escrit de recol·locació de la plantilla. En paral·lel, una piulada del conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, assegurant que el bloqueig podria fer perdre "la guerra de l'automòbil" també ha comportat un reguitzell de crítiques dels sindicats, que han exigit una rectificació i han acusat l'exeurodiputat de criminalitzar el dret de vaga.

Torra: "Parlant i mediant hem de ser capaços entre tots de trobar la millor solució"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat aquest dissabte la convocatòria d'una reunió de mediació a Treball per demà entre la direcció i els representants dels treballadors de Saint-Gobain. En una piulada, Torra ha dit estar "convençut" que "parlant i mediant" s'aconseguirà trobar "la millor solució pels treballadors, per l'empresa, per la comarca i pel país". Torra ha agraït al conseller de Treball, Chakir El Homrani, la convocatòria de la reunió. En les últimes hores, les negociacions entre empresa i treballadors per l'ERO a la planta 'Glass' s'han trencat. L'empresa exigeix a la plantilla que aixequi el bloqueig al polígon de Bellvei, que amenaça de deixar sense subministrament a grans marques com Ford o Seat, mentre que els treballadors volen garanties per escrit de recol·locació de la plantilla.

En les últimes hores, la situació s'ha tensat encara més perquè des del comitè d'empresa s'ha advertit que els Mossos havien exigit als treballadors que aixequessin el bloqueig. A més, una piulada del conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, assegurant que el bloqueig podria fer perdre "la guerra de l'automòbil" també ha comportat crítiques dels sindicats, que han exigit una rectificació i han acusat l'exeurodiputat de criminalitzar el dret de vaga.

CCOO i UGT exigeixen a Tremosa que retiri la piulada sobre Saint-Gobain: "Ha de decidir si vol ser part, o ajudar"

CCOO i UGT han reclamat al conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, que rectifiqui una piulada sobre el bloqueig del polígon de Saint-Gobain on plantejava si la protesta no faria guanyar una batalla però perdre "la guerra de l'automòbil". "Un conseller de la Generalitat no pot fer aquesta piulada", ha dit el secretari general de la UGT, Camil Ros, instant Tremosa "a decidir si vol ser conseller d'Empresa o conseller dels empresaris". "La batalla de l'automòbil, que diu ell, l'estem perdent per reformes laborals que permeten que les empreses tanquin sense causa o per la manca de polítiques industrials del Govern i l'Estat", ha afegit. El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha dit a Tremosa "que s'ho faci mirar".

Ros ha assegurat que si els sindicats van aconseguir acords com el de Nissan i d'altres empreses va ser "per la mobilització" dels treballadors, que "acaba forçant" les multinacionals a negociar. Tremosa, ha afegit Ros, "ha de decidir si vol ser part o ajudar". "El dret de vaga és un dret fonamental, jo no més li dic al senyor Tremosa, que s'omple la boca moltes vegades del concepte de llibertat, que s'ho faci mirar", ha dit Pacheco.

El comitè d'Empresa diu que els Mossos volen desallotjar el bloqueig de Bellvei

El comitè d'Empresa de Saint-Gobain assegura que els Mossos els han avisat que aquesta tarda desallotjaran els cotxes que bloquegen els accessos al polígon de Bellvei si no els retiren abans. "No estem fent res il·legal, ens estan negant el dret a la vaga", ha assegurat el president del comitè d'empresa, José Alberto García González. Els sindicats han fet una crida a acostar-se al polígon. Segons els treballadors, ells s'hi mantindran de forma pacífica. Fonts dels Mossos diuen que no han fet cap ultimàtum per desallotjar, que mantenen converses amb els treballadors i que són a la zona per "seguretat".

La plantilla de Saint-Gobain està en vaga per la voluntat de l'empresa de tancar la divisió Glass i deixar sense feina més d'un centenar de persones. Les negociacions entre treballadors i empreses estan estancades pel bloqueig, que podria deixar sense subministrament grans firmes com Seat o Ford.

Fonts de l'empresa han dit a l'ACN que les últimes negociacions no van arribar a bon port i que estan "a l'espera d'un moviment en el bloqueig de Bellvei". "Sense desbloqueig i amb el rebuig d'unes bones condicions, es fa impossible tornar a negociar res. El desbloqueig és el punt de partida necessari", afirmen.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon