Filosofia

VilaPensa 2020: la filosofia venç el virus amb una edició extraordinària del festival del pensament

Redacció Vilafranca del Penedès 01-10-2020 06:31

VilaPensa, el festival del pensament del Penedès tanca una edició excepcional amb tot l'aforament permès complet i un ampli seguiment no presencial. V

El VilaPensa es consolida com a referent de la filosofia amb la presència de ponents de primera línia i un públic fidel i entusiasta

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Superant tota mena d’obstacles, amb un programa actualitzat contrarellotge amb un ull a la intel·ligència artificial i l’altre al coronavirus, i cinc mesos després del previst, el VilaPensa 2020 finalment ha tingut lloc a Vilafranca del Penedès del 14 al 20 de setembre.

Sota el lema Som humans?, el VilaPensa, el festival del pensament del Penedès, ha tancat la seva tercera edició amb una excel·lent acollida entre el públic, que ha gaudit d'un format alternatiu semipresencial marcat per la pandèmia de la Covid-19.

Un èxit rotund

En total, s’han celebrat onze actes repartits per la ciutat, amb l'auditori del VINSEUM, Museu de les Cultures de Vi de Catalunya, com a escenari principal del festival. Set conferències, una exposició fotogràfica, una sessió de narracions, una entrega de premis literaris i un tast de vins han protagonitzat el programa d’enguany.

Malgrat les estrictes normatives de distanciament físic, tots els actes han exhaurit les localitats, que s'havien de reservar prèviament en línia, i les mesures de seguretat s'han complert escrupolosament en tots els espais sense cap incident.

Un cartell de luxe

El festival ha comptat amb la presència de grans noms de la filosofia i el pensament contemporanis, tant catalans com internacionals, com el filòsof italià Franco “Bifo” Berardi, l'assagista audiovisual Ingrid Guardiola, l’investigador Ramón López de Màntaras, la periodista Marta Peirano i l'arqueòleg Eudald Carbonell, entre d’altres.

Els ponents han debatut sobre les possibilitats i els límits de la intel·ligència artificial des de diversos punts de vista, com la biologia, la tecnologia, l'humanisme i la sexualitat, sempre amb un to divulgatiu i pedagògic, proper al gran públic sense rebaixar la profunditat del discurs.

Paral·lelament, els actes Més VilaPensa han permès vincular la filosofia a altres disciplines com la gastronomia, la literatura i la fotografia en un to més distès i popular.

Un format innovador amb futur

L’omnipresència del coronavirus en l’actualitat no només ha influït en la temàtica dels actes i en les intervencions de públic i ponents, sinó que també ha empès el festival a reinventar-se per compensar la reducció de públic presencial i ampliar la difusió dels actes.

Així, per primera vegada, les conferències del festival s’han pogut seguir en directe i a la carta per RTVVilafranca gràcies a un acord inèdit entre el VilaPensa i l’ens públic penedesenc. La col·laboració, que ha inclòs la participació com a moderadors i presentadors de diversos periodistes de la casa, ha permès reformular els actes cap al llenguatge televisiu, generant debats vibrants i amb un ritme més àgil i picat.

L’èxit de l’acord entre el VilaPensa i RTVVilafranca, i la bona rebuda per part de l’audiència, posen els fonaments d’una col·laboració que totes dues parts valoren estendre a les futures edicions del certamen.

VilaPensa 2021: el repte continua

La direcció del VilaPensa, l'Ajuntament de Vilafranca i la Universitat de Barcelona ja treballen en la propera edició del festival, prevista del 12 al 18 d’abril de 2021 i que, amb tota probabilitat, mantindrà el format dual (presencial i digital) d’aquesta tercera edició i les mesures corresponents d'aforament i distància limitats.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon