Funeràries

Exigim al Consell Comarcal que realitzi l’estudi sobre els serveis funeraris per garantir un servei sense preus abusius

ERC Vilafranca Vilafranca del Penedès 22-10-2020 10:32

Imatge de la roda de premsa d'ERC de l'Alt Penedès. Eix

Els republicans denuncien la inoperància, l’opacitat i la incompetència del govern de JXC-PSC per haver-se rentat les mans davant d’una problemàtica general com són els serveis funeraris incomplint acords de ple i exigeixen una rectificació immediata

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

“No és un servei necessari”. D’aquesta manera el president del Consell Comarcal Xavier Lluch, de Junts per Catalunya-PDeCAT, va qualificar, durant el ple del Consell al setembre, els serveis funeraris i la necessitat de la comarca per tenir alternatives a les existents per tenir servei digne. Aquesta resposta feia la rèplica d’una pregunta d’Esquerra Republicana on s’interrogava al govern si estaven satisfets amb el contingut de l’estudi que havia d’analitzar la viabilitat d’un tanatori comarcal. Un estudi que els republicans consideren una presa de pèl ja que no respon a cap de les demandes que havia d’analitzar i que no dona tampoc cap resposta sobre la viabilitat, o no, del tanatori comarcal.

ERC exigeix l’estudi

“És inconcebible que el govern del Consell Comarcal hagi girat l’esquena a la problemàtica dels abusos de preus dels serveis funeraris, incomplint acords de ple i a promeses fetes pel mateix president i s’hagi negat a fer un estudi seriós”. D’aquesta manera s’expressava Fina Mascaró, consellera republicana al Consell Comarcal al treure a la llum l’incompliment del govern sociovergent del Consell Comarcal de l’Alt Penedès sobre l’estudi d’uns serveis funeraris comarcals.

Al ple del Consell Comarcal al juny del 2017 es va aprovar una moció on es reclamava que es realitzés un estudi per analitzar la realitat comarcal dels serveis funeraris i quines possibilitats hi havia per garantir un millor servei, i entre aquestes la d’un tanatori públic. El propi Consell Comarcal publicava una notícia el 13 de juny del 2017 sobre l’acord d’aquesta moció amb el titular “El Consell Comarcal encarregarà un estudi sobre la viabilitat de crear uns serveis funeraris públics comarcals”. Durant el debat d’aquella moció el govern de JXC-PSC va afirmar que el Consell no tenia els recursos necessaris per realitzar l’estudi i que demanaria ajut a la Diputació de Barcelona.

A partir d’aquell moment, afegia Mascaró, el govern sociovergent sempre ha tirat pilotes fora quan s’ha demanat l’estat de l’estudi “per ERC garantir uns serveis funeraris dignes a tots els penedesencs és una necessitat real, no entenem la desídia del govern de JXC-PSC en no fer res”. I és que en aquests tres anys que van des de l’aprovació de la moció, el govern no ha parat de donar excuses i s’ha negat a entregar l’estudi. Un estudi que sempre han negat tenir. Al 2018 per justificar el silenci sobre com avançava la realització de l’estudi, Lluch va afirmar que s’havia demanat a la Diputació incloure l’estudi al Catàleg de serveis, el programa de finançament de projectes de l’entitat provincial governada pel PSC i JXC, però que des del gabinet tècnic no es va considerar i va quedar emplaçat a una trobada entre Lluch i la presidència provincial, de la qual no s’han tingut notícies, tal com expliquen els republicans.

Un estudi.... amb data del 2016

Tres anys després, malgrat les promeses i declaracions del president del Consell, no hi ha cap estudi, ni el govern s’ha preocupat de buscar solucions i alternatives per complir amb els acords del Ple Comarcal.

I és que l’estudi, tal com han destapat els republicans, no existeix. Finalment al febrer del 2020 el govern JXC-PSC va enviar als grups comarcals un document que, segons defensava el govern, desaconsellava un tanatori comarcal. La sorpresa és que el document enviat, el reclamat d’una moció aprovada al 2017, data del 2016 i en cap de les 63 pàgines que conté l’estudi es desaconsella el Tanatori comarcal tal com afirmava el govern. Un estudi que es realitzat per l’Autoritat catalana de la Competència on s’analitza de forma legislativa el marc català però sense entrar en detalls sobre la comarca, sobre les necessitats dels penedesencs ni sobre la valoració de possibles alternatives que facin possible un millor servei per la població de l’Alt Penedès.

Per la seva banda Jordi Ramos, conseller d’ERC al Consell, va definir l’estudi com una autèntica “presa de pèl” i va considerar que amb la seva acció el “govern ha girat l’esquena a una problemàtica real i dura que pateixen molts penedesencs i penedesenques”. Ramos denuncia la manca de transparència flagrant que des del govern sociovergent han dut a terme en aquest àmbit, la inoperància que han demostrat al no buscar alternatives per la realització d’un estudi real sobre la viabilitat d’un tanatori comarcal i consideren que el govern no ha estat a l’alçada del que requereix aquesta problemàtica.

ERC exigeix seriositat al govern comarcal i la realització de l’estudi

Davant d’aquesta situació des d’Esquerra Republicana de l’Alt Penedès es demana al Consell Comarcal que sigui rigorós i no pretengui fer passar un document genèric sobre Catalunya com l’estudi que ha d’analitzar la viabilitat i la situació concreta de l’Alt Penedès pel que fa als serveis funeraris i l’impuls d’un tanatori públic. En aquest sentit la consellera Lourdes Quer va instar al govern comarcal a reprendre l’estudi i que es comprometin a dur-lo a terme “hi ha una necessitat, hi ha un acord unànime del ple comarcal i per tant hi hem de donar resposta” i això passa, pels republicans, per dur a terme un estudi real i seriós sobre les possibilitats diverses existents per garantir uns serveis funeraris comarcals que acabin amb els abusos de preus actuals i donin un servei a la ciutadania just, transparent i accessible.

Des d’Esquerra Republicana s’insta al govern comarcal a prendre’s seriosament els serveis funeraris, i a treballar per aconseguir que la ciutadania de l’Alt Penedès no sigui víctima d’uns preus abusius.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon