Aiguats

L'ACA recomana extremar la precaució després que l'embassament de Foix hagi començat a sobreeixir aquesta matinada

Redacció Cubelles 28-11-2020 09:57

L'ACA recomana extremar la precaució després que l'embassament de Foix hagi començat a sobreeixir aquesta matinada. EIX

S’ha recomanat als municipis de Castellet i la Gornal i Cubelles que mantinguin el tancament de punts baixos, guals i accessos a la llera

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Durant la nit i matinada el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut un total de 50 trucades per 25 incidents relacionats amb les pluges, la majoria per inundacions i cap d’aquests de gravetat. Les trucades s’han rebut des del Tarragonès 24, Selva 5, Baix Camp 3, Baix Penedès 3 i Montsià 3. Per municipis, la majoria s’han rebut de Salou 21 i Tarragona 3. D’aquestes trucades a emergències, els Bombers de la Generalitat han rebut 32 avisos des d’ahir al vespre fins aquest matí.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, la precipitació més abundant d’ahir divendres es va recollir a punts de les comarques del Vallès Oriental, Garrotxa, Selva i Osona. A Puig Sesolles al Vallès Oriental es van recollir 76,5 l/m2 acumulats i a la Vall d’en Bas a la Garrotxa 71,3 l/m2.

L'Agència Catalana de l'Aigua ha informat que el cabal del riu Ges, a l'estació de Torelló és de 60 m3/s i supera el llindar d'Alerta. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ha recomanat als municipis de de Vidrà, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Torelló que mantinguin el tancament de punts baixos, guals i accessos a la llera. Cal que respecteu els tancaments que hi hagi en aquests punts.

L’ACA també ha informat que a la capçalera de la conca del riu Foix, l'embassament de Foix ha començat a sobreeixir aquesta matinada i s’espera que el cabal del riu creixi les properes hores mentre atesa la previsió de pluges d’avui dissabte. S’ha recomanat als municipis de Castellet i la Gornal i Cubelles que mantinguin el tancament de punts baixos, guals i accessos a la llera. El Parc fluvial del Besòs ha activat en fase de Prealerta el seu pla d’emergència de manera preventiva.

Durant el dia d’avui continuarà plovent amb intensitat fins al migdia. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de ratxes molt fortes de vent. A les comarques del quadrant nord-est es preveuen especialment superacions del llindar d’acumulació durant tot el dia.

L’episodi també anirà acompanyat de fort onatge a tot el litoral català avui i en especial a la Costa Brava, on les onades podran superar els 4 metres.

Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en la mobilitat mentre duri l’episodi de fortes pluges. Eviteu els desplaçaments a carreteres secundàries, no travessar passos soterranis ni baixeu a garatges, especialment a zones costaneres, mentre duri l’episodi de fortes pluges. També es recomana evitar fer activitats properes a les zones de rius, rieres i torrents així com de les passeres o guals pel perill de possibles crescudes sobtades i evitar els desplaçaments innecessaris en les zones on plogui amb intensitat.

Davant el fort onatge, no us acosteu a espigons i esculleres a veure trencar les ones i respecteu els senyals de tancament. Hi són per a la vostra seguretat. Tingueu en compte també que avui divendres, des de les 6 hores i fins dilluns a les 6 hores, està en vigor el període de confinament municipal, excepte mobilitat essencial.  

Recordeu que cal especial prudència en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure, ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d'àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades. Mentre duri el vent fort a les zones afectades es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques, i si no es pot garantir la seva subjecció, millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera murs o cartells publicitaris si no són estables.

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.

En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
Subjectar el volant de manera segura i forta.
Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades a interior.gencat.cat/ventades

Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon