Política

Subvencions i respecte

Magí Almirall Sitges 01-12-2020 09:54

diners. Eix

Cal una forma correcte de subvencionar, cal tenir cura del Comú amb seny i enteniment, cal centrar el país per aconseguir ajudar amb sentit i respecte

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Si aneu a Andorra i pregunteu per l'Ajuntament no us entendran. Allà no s'utilitza la paraula Ajuntament, ells en diuen el Comú. M'agrada perquè el Comú explica en una paraula el que és i fa una administració. El Comú del nostre poble es l'Ajuntament i el Comú del nostre país la Generalitat. Són les entitats on posem els diners de tots en comú, on surten els serveis i les prestacions que tots necessitem.

Comentarem tres formes de repartir el comú que aquests dies hem vist en acció, tres camins sense sortida en els quals estem entrant.
Subvencions a repartir per igual, donar diners a tothom que té fills, a tothom que lloga un pis, a tothom que és autònom, no tenen sentit. Es tracta d'ajudar amb els diners comuns a qui no pot arribar, si en comptes de controlar qui ho necessita ho donem a tothom ens quedarem sense caixa com ja va passar fa uns anys quan els ajuntaments estaven en fallida econòmica. El populisme facilita aquest tipus de subvencions que no serveixen per arreglar cap problema simplement reparteixen diners sense sentit de necessitat.

Subvencions perdudes, donar uns diners sense demanar res a canvi no té sentit. Si ajudem a una persona necessitem un esforç per la seva part. Podem ajudar a qui no té feina si es prepara, si es presenta per a treballar a nous llocs. Podem ajudar a qui no pot pagar el lloguer si ajusta les seves despeses, si lloga a un preu raonable, si s'esforça per aconseguir en poc temps pagar-ho. Les subvencions sense exigències són font de desmotivació, són la base d'un sistema econòmic a punt de fallida.

Subvencions sense respecte, les formes són tan importants com el fons. Hem de donar a la persona que rep una subvenció un espai de respecte, escoltar, facilitar. Marcar a una persona, fer-la córrer per a ser la primera, demanar papers impossibles, desmoralitza i fa perdre l'objectiu d'ajudar. Estem ajudant a superar un mal moment i per això és tan important el que donem, com l’estat d'ànim de la persona que ho rep, sense respecte una subvenció perd sentit.

Aquests dies hem vist casos reals així. La subvenció dels autònoms de la Generalitat ha estat una manca de respecte fent-los córrer per a ser el primer. A la vegada, al ser per a tothom, ha deixat d'ajudar a persones que ho necessiten més que altres. Un desastre. L'Ajuntament de Sitges ha subvencionat 2 milions d'euros en lloguers, en obert, sense ordenar per necessitat, 2 milions servirien des de benestar social per ajudar a moltes famílies amb dificultats però si es subvenciona en obert desapareixen en mils de persones. Mala forma de recolzar a qui ho necessita repartint a tothom. Tot i això hem vist casos ben treballats, en el tancament de l'empresa Nissan la Consellera Àngels Chacón no es va centrar en subvencionar sinó en trobar feina per a les persones, sense cap dubte donar feina, ajudar a preparar-se per seguir en el mercat laboral es millor que cap subvenció.

Avui, en aquests difícils moments haurem d'ajudar a moltes persones i és molt possible que necessitem ajuda nosaltres. Cal una forma correcte de subvencionar, cal tenir cura del Comú amb seny i enteniment, cal centrar el país per aconseguir ajudar amb sentit i respecte. Com proposa el PDeCAT, com a partit centrat, que vol arreglar el país des de l'esforç i el treball de tots, sense solucions màgiques recolzant el dia a dia de tots nosaltres, subvencionant amb sentit, amb exigència, amb respecte.

Magí Almirall
Exregidor i associat del Partit Demòcrata Sitges

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon