Espais naturals

El torrent de la Cobertera i el Patrimoni Històric de Calafell

Jordi Sánchez Solsona Calafell 12-12-2020 09:33

Torrent de la Cobertera. Ajt. de Calafell

A l’Estany hi ha fauna i flora autòctona que cal conservar i protegir, cal executar un projecte fet l’any 2009 per l’Ajuntament.

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

El terme municipal de Calafell, té actualment 3 rieres o torrents que són:

El de la Cobertera amb el seu afluent de Montpaó i els de la Casa Nova i de la Casa Vella a Segur. Hi ha algunes rases, com per exemple la del Meix i d’altres que conflueixen en els torrents citats.

El més important és el de la Cobertera, és el que recull més conca hidrològica del terme. Recull aigües dels municipis veïns a la part alta del nostre terme: Castellet i la Gornal (província de Barcelona) i el municipi de Bellvei. Segueix aigües avall des de l’indret conegut de “les Escodines” a tocar de la ctra. TV 2126 (davant de l’accés del Golf de la Graiera) fins la cruïlla del torrent de Montpaó. En aquest recorregut es troba el petit congost amb la Balma de la Graiera, probablement la primera petjada de l'ésser humà en el nostre terme. També ben a prop hi tenim Barraques de pedra i la Cova Foradada a la muntanya de l’Escarnosa. Continuant baixant hi ha la torre de guaita del Casalot del Viola i abans de travessar el pont de la C31 hi tenim el camí de Vilanova. En el darrer tram hi trobem  l’Estany llarg fins al sorral de la platja de Calafell.  

L’Estany llarg, té una singularitat especial, doncs a l’indret per on hi passa  el ferrocarril brolla aigua dolça, probablement els pobladors cossetans (ibers) ho varen tenir molt en compte per establir la seva fortificació  La Ciutadella davant del mar, a una cota que els permetia tenir una visió eficaç i la protecció necessària. A l’Estany hi ha fauna i flora autòctona que cal conservar i protegir, cal executar un projecte fet l’any  2009 per l’Ajuntament.

Aquest torrent de la Cobertera és molt singular i al seu entorn hi han conviscut nòmades, pagesia, guerrillers..... però el que vull destacar és el desguàs i escorrentia de les aigües de la conca que hi aboca. Només  cal veure las seves dimensions tant d’amplada com de les alçades de les seves parets per entendre la importància d’aquest torrent. La gent de més edat de Calafell donen fe de les vegades que l’han vist baixar fins a l’alçada de la carretera de la Santa Creu de Calafell, avui C31 i la rierada de l’any 1962, on les tendes del “càmping” van anar a parar al mar.

Cal mantenir-lo net i endreçat doncs també forma part del nostre Patrimoni.

Així ho veig.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon