Alerta sanitària

La residència dels Josepets, per què altre cop un rebrot?

Vilanova en Comú Vilanova i la Geltrú 19-01-2021 03:53

El govern municipal té el deure i l’obligació d’abordar la crisi posant tots els recursos i fer totes les gestions -fins i tot, demanar la intervenció del centre- per a que amb la màxima celeritat es pugui aturar el brot

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Com a societat, una de les lliçons que hem tret d’aquesta crisi és que les residències han estat un dels nostres principals punts febles. La nostra gent gran va quedar confinada i atrapada en centres que no estaven preparats per fer-se càrrec d’una situació tan complexa. I s’ha manifestat diàfanament el larvat deteriorament i la des-estructuració d’un model d’atenció a la dependència i a la gent gran infrafinançat, privatitzat, mercantilitzat i desconnectat del sistema de salut pública, que es caracteritza a més per una gran precarietat laboral dels seus professionals i una gran mancança de qualificació formativa.

Concretament a Vilanova i la Geltrú, la residència municipal dels Josepets no va poder tampoc escapar-se patint un greu brot a la primera onada del maig.  Des dels Comuns de Vilanova avisàvem aleshores que calia prendre mesures, diagnosticar bé,  veure què no havia funcionat i què calia corregir i millorar. Per aquest motiu, vam proposar la creació d’una Comissió Especial sobre el model d’atenció a la dependència i a la gent gran.  La proposta va ser recollida i finalment aprovada pels grups municipals al Ple Municipal, de manera que  s’havia de posar  en marxa un espai participat, amb familiars, amb treballadors i amb especialistes i professionals,... que tenia l’objectiu de dotar-nos  d’una eina de diagnòstic i un pla de mesures a nivell de ciutat per a garantir una protecció i cura, dignes i de qualitat,  per a les persones amb dependència i per a la gent gran.

No hem pogut conèixer públicament dels treballs i de les conclusions de la comissió quan, malauradament,  un nou brot ha tornat a afectar a la residència dels Josepets,  amb nous contagis i més morts.  Dol i és molt preocupant la re-incidència, i especialment, perquè no s’acaba d’entendre què ha pogut tornar a fallar.

Ara, de manera immediata, el govern municipal té el  deure i l’ obligació d’abordar la crisi posant  tots els esforços, els recursos i fer totes les gestions que calguin amb les autoritats sanitàries - fins i tot, en el cas que fos necessari demanar la intervenció del centre - per a que amb la màxima celeritat es pugui parar el brot.

Un cop solucionada la situació crítica, cal de nou insistir, i així ho demanarem des dels comuns, a esbrinar i a saber, el per què s’ha tornar a produir un rebrot.  Serà necessari que amb el màxim rigor, transparència i assumint les responsabilitats que pertoqui -si fos el cas-  el govern municipal d’ERC, la CUP i JxCat respongui públicament de la gestió concreta del centre i del motius que l’han fet vulnerable altre cop.

El nostre model d’atenció a la gent gran no ha acabat de respondre i això, com a ciutat i com a societat, no ens ho podem permetre.  Ens toca, tenim l’obligació i la responsabilitat des de les institucions, des de la societat civil i des de la ciutadania de posar les bases i reconstruir els canvis per a que mai torni a passar.  I el primer pas és saber i conèixer què i per què ha tornat a passar.  Als i a les nostres grans no els podem tornar a fallar.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon