Front comú

Municipis de la segona corona com Vilanova i Vilafranca s'agrupen per deixar de ser "el pati del darrere" de Barcelona

ACN/ Àlex Recolons Vilanova i la Geltrú 13-04-2021 03:30

Els alcaldes de Terrassa, Sabadell, Mataró, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mollet del Vallès, Vilafranca del Penedès i Martorell . ACN

Volen que se'ls escolti per resoldre dèficits històrics del territori i deixar enrere un model excessivament centralista

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Els alcaldes de Terrassa, Sabadell, Mataró, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mollet del Vallès, Vilafranca del Penedès i Martorell, tots ells municipis de l'anomenada segona corona metropolitana, han constituït aquest dimarts l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità. Un ens, han destacat els respectius alcaldes, que ha de servir per "reforçar la veu i el lideratge" d'un territori que compta amb el 38% de la població de Catalunya i el 10% del seu teixit industrial i que tot i així "ha patit i pateix" un model "excessivament centralista". "Volem deixar de ser el pati del darrere de Barcelona i estar presents on es cuinen les decisions estratègiques que afecten els nostres ciutadans", ha resumit l'alcalde de Terrassa.

La constitució de l'associació s'ha fet aquest dimarts a Martorell on els nou alcaldes i alcaldesses han signat el que s'ha batejat com a Declaració de Martorell. La previsió és que el nou ens comenci a treballar aquest estiu i que vagi incorporant tots els municipis de més de 25.000 habitants del territori. Inicialment, com ha explicat l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, l'associació no la presidirà cap municipi i totes les decisions es prendran de forma conjunta.

Durant els parlaments, l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha recordat que els nou municipis que s'han agrupat tenen una població de gairebé 900.000 persones i que el conjunt del territori frega els 3 milions, unes xifres, ha dit, que obliguen a "tenir-lo en compte". Aquí, Farrés ha recordat que la segona corona metropolitana ha patit històricament un model excessivament centralista que s'ha de revertir "escoltant la seva veu".

En la mateixa línia, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha destacat que l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità neix amb l'objectiu que aquest territori, en ple debat del pla estratègic metropolità, pugui mirar "cara a cara" a Barcelona i deixar de ser el seu pati del darrere. Un objectiu, ha apuntat, que és factible si els nou municipis treballen plegats per acabar amb els dèficits històrics que té aquest territori.

Entre la llista de mancances a la segona corona metropolitana, els batlles han destacat l'habitatge, la millora dels barris i, principalment, el transport. Sobre aquesta qüestió, tots ells han reclamat apostar per un model transversal i no radial que millori les connexions, principalment les ferroviàries, per unir tots els municipis. "No pot ser que per anar de Martorell a Terrassa calgui passar per Barcelona i fer un trajecte de més d'una hora", ha assenyalat Xavier Fonollosa.

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon