Imaginari popular

L’Agrupació del Bestiari escanejarà en 3D tota la imatgeria festiva del Vendrell

Redacció El Vendrell 03-05-2021 06:15

L’Agrupació del Bestiari escanejarà en 3D tota la imatgeria festiva del Vendrell. EIX

És el primer projecte d’aquestes característiques que es fa a Catalunya

S’escanejaran les dues parelles de gegants de la ciutat, una vintena de bèsties festives, els gegantons, els nans i la Patatuf

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

PUBLICITAT

Aquest divendres 7 de maig, l’Ajuntament del Vendrell i l’Agrupació del Bestiari signaran un conveni per a l’escaneig en 3D de totes les figures d’imatgeria festiva de la ciutat. Durant l’acte es donaran a conèixer els detalls d’aquest projecte pioner a Catalunya amb el qual es podrà preservar i difondre el patrimoni festiu del Vendrell i s’obrirà la porta a les eines i llenguatges innovadors que ofereix la tecnologia 3D. 

Les imatges festives que s’escanejaran són el Drac Tallot del Vendrell, el Borinot de Foc del Vendrell, la Mulassa Feixuga del Vendrell, el Bou de Foc del Vendrell, el Drac del Vendrell, la Víbria del Vendrell, el Cabrot i el Cabrot petit del Vendrell, el Lleó i el Lleonet del Vendrell, l’Àliga i l’Aligueta del Vendrell, el Caramot i les Puces del Vendrell, els Cavallets, la Patatuf, els Gegants del Vendrell Teresa i Salvador, els Gegants Jaume i Montserrat, els Gegantons i els Nans.


Dos objectius: preservar i difondre

L’any 2019 l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va impulsar un projecte que avui segueix en curs per digitalitzar en 3D les figures de bestiari festiu de la federació. El projecte, que ha tingut molt d’èxit, s’ha ampliat i des d’aquest any 2021 l’Agrupació del Bestiari també ha començat a oferir l’escaneig 3D a ajuntaments i entitats de cultura popular que hi estiguin interessades.

El primer gran objectiu de la proposta és obtenir fitxers digitals que permetin contribuir a la pervivència del patrimoni material. D’aquesta manera, gràcies a l’escaneig en 3D, es poden recuperar o reproduir amb el màxim de detall les imatges festives en cas que es perdin o es malmetin.

L’altre gran objectiu és el de la difusió. Els arxius 3D ofereixen un gran ventall de possibilitats. Es poden inserir en aplicacions de realitat virtual o realitat augmentada,  se’n poden fer petites reproduccions perquè les utilitzin les escoles o les comunitats de makers i es poden crear exposicions virtuals.

Tot plegat són exemples de les sortides que té la tecnologia 3D i que permeten apropar la cultura popular a nous públics. 

PUBLICITAT

Comentaris

PUBLICITAT

PUBLICITAT

GARRAF

ALT PENEDÈS

BAIX PENEDÈS

Catalunya-Mon