Noves dependències

El ple de Vilanova aprova la cessió del terreny per la construcció del nou Parc de Bombers

Es construirà a la finca situada entre la ronda d'Europa, el carrer de les Roquetes i el torrent de la Piera, on s'hi ubicarà també la nova prefectura de la Policia Local

Ple municipal de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Ple municipal de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat llum verda unànime aquest dilluns a la cessió d'un terreny a la Generalitat de Catalunya per ubicar-hi el nou parc de Bombers de la ciutat. En concret, es tracta de 12.978 m2 de la finca situada entre la ronda d'Europa, el carrer de les Roquetes i el torrent de la Piera, en una parcel·la destinada a equipaments col·lectius, segons el Pla General d'Ordenació Municipal.

“Donem resposta a la petició d'un terreny municipal per part de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament”, amb qui s'ha consensuat l'elecció de la parcel·la, segons ha exposat el regidor d'Urbanisme, Xavier Serra. El regidor ha recordat que “ja fa anys que l'actual Parc de Bombers no està dimensionat a les necessitats” i ha explicat que en aquest nou emplaçament “més adequat” s'hi ubicarà també la nova prefectura de la Policia Local.

Així mateix, s'ha aprovat per unanimitat la creació de la nova Taula local del primer sector, una de les primeres mesures marcades pel Pla estratègic de dinamització del sector primari de Vilanova i la Geltrú. Aquesta taula es concep com un òrgan de participació ciutadana, amb caràcter consultiu no vinculant, per reforçar el vincle i la coordinació entre l'Ajuntament i els diversos actors del primer sector local, des dels productors als comercialitzadors, incloent diferents agents de la cadena de valor alimentària i també entitats ciutadanes de l'àmbit de l'alimentació.

També ha tirat endavant -en aquest cas amb els vots del govern, l'abstenció del PSC i els vots contraris de C's i Som VNG- l'aprovació inicial del Reglament de funcionament de la Taula Local d'Habitatge, constituïda el novembre passat. Des de Som VNG, la regidora Ester Franco ha manifestat que en la composició de la taula proposada “el govern menysté les entitats i actors socials”, mentre que per part de C's, Erika Quintero hi ha trobat a faltar representació política, tot afirmant que “el govern s'ho vol apropiar tot”. En nom del PSC, Gerard Llobet ha demanat que l'ens “sigui un espai de debat amb continuïtat més enllà del mandat”.  

Nou Pla de mesures antifrau

El Ple també ha aprovat aquest dilluns el nou Pla de mesures antifrau de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Aquest document és d'obligat compliment per poder accedir a subvencions dels fons Next Generation, però “s'emmarca en un procés de més abast que s'està treballant des de fa anys, amb mesures com el Codi d'ètica i bon govern o la Comissió d'ètica”, ha exposat el regidor de Transparència, Govern Obert i RSC, Jaume Aliaga. L'objectiu és articular una infraestructura ètica i promoure una cultura de la integritat en l'exercici de les funcions públiques.

D'altra banda, s'han aprovat, amb els vots de l'equip de govern i les crítiques de l'oposició, la modificació dels estatuts dels ens instrumentals de l'Ajuntament per incorporar els regidors i regidores no adscrits com a membres dels seus òrgans de govern. I s'han desestimat els recursos de l'empresa Valoriza contra les penalitats imposades per l'Ajuntament per incompliments del contracte.

Atorgament dels premis Roig Toqués

En el Ple de maig també s'ha donat el vistiplau a la proposta del jurat dels Premis Roig Toqués 2022, per atorgar el guardó en la categoria local a la investigadora vilanovina M. Carme Barceló Martí, i en la categoria d'àmbit nacional, a la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial.

En el primer cas, es valora la trajectòria de Barceló en el Grup de Recerca en Biodiversitat i Biosistemàtica Vegetals (GREB) i en el Grup de Recerca de Recursos Vegetals Aquàtics de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la UB. En el segon, la tasca de protecció, conservació, recuperació i difusió de la cultura i el patrimoni marítim i fluvial de Catalunya. El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú també s'ha adherit a la Declaració institucional de les ciutats defensores dels drets humans 2022.

Ocupació il·legal, transfuguisme, sobirania fiscal i avortament, a les mocions

Una de les mocions més debatudes ha estat la promoguda per l'Associació de l'Arc Metropolità de Barcelona, “contra l'ocupació il·legal d'habitatges als municipis de l'Arc”. Aquesta proposta, presentada pels grups d'ERC, PSC i JxCat, reclama més capacitat per lluitar contra les ocupacions conflictives i per requerir a les entitats bancàries i fons immobiliaris que posin els habitatges buits a lloguer. A banda dels grups que l'han presentada, també s'hi ha sumat el grup de C's, mentre que Som VNG i els tres regidors no adscrits s'hi han mostrat contraris.

En les mocions s'ha comptat amb dues propostes d'entitats, presentades a través de grups municipals. D'una banda, Som VNG ha presentat una moció en nom de l'Associació Cultural Ateneu Vilanoví, per la “reprovació del transfuguisme”. En representació de l'entitat, Arnau Garcia ha demanat al govern municipal “un posicionament clar del govern contra el transfuguisme”. La moció ha decaigut, ja que el govern municipal s'ha manifestat contra el transfuguisme, però no considera trànsfugues els regidors no adscrits.

L'altra moció amb intervenció ciutadana ha estat “sobre l'exercici de la sobirania fiscal”, presentada per l'Assemblea Nacional Catalana a través de JxCat. Per part de l'ANC, Núria Valls ha recordat que el 2015 ja es va aprovar una moció en aquest sentit i avui s'ha tornat a aprovar amb els vots a favor del govern municipal.

D'altra banda, ha obtingut unanimitat de tots els grups la moció presentada pel PSC per “l'avortament sense assetjament”, així com la proposta de JxCat perquè s'actuï amb urgència per pal·liar els greus efectes a les zones afectades per les gelades de l'abril del 2022. També ha tirat endavant, amb els vots del govern, la moció d'ERC per aclarir els fets de l'espionatge contra el moviment independentista, mentre que han decaigut les presentades per C's per facilitar els pagaments mitjançant el sistema bizum, i per millorar els aparcaments a l'entorn del camp de futbol.

Durant part de la celebració del Ple municipal s'ha pogut sentir de fons una manifestació a la plaça de la Vila, convocada per diverses entitats de la ciutat en desacord amb el projecte de carril bici de l'avinguda de Francesc Macià. En el marc d'aquesta manifestació, els grups municipals de l'oposició han proposat una moció d'urgència “sobre l'inici de les obres a l'avinguda de Francesc Macià”. El govern municipal n'ha desestimat la urgència i la moció no s'ha debatut, tot argumentant que “les obres no començaran fins que s'hagi parlat amb totes les entitats”. La mobilitat a la ciutat ha estat present també en el temps de preguntes, al final del Ple.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local